luni, 21 mai 2012

Celălalt eu

De M.V.

   Nu ştiu ce-am făcut cu viaţa mea. Doar ştiu că n-o mai am. Am pierdut-o demult, din adolescenţă într-o negură abstractă. Poate de când am învăţat să fiu singur, să gândesc singur, să mă iubesc singur şi să iubesc aşişderea, viaţa mea a devenit un pavaj imperfect cu pavele ce nu dau niciun model. Cum toate piesele au fost aruncate brownian şi aşezate întrun echilibru instabil, nu am pretenţii la nimic, de la nimeni ci doar de la mine. Dar încă mai cred că ascendentul meu este confundat cu inconştienţa şi automatismul lui „tre' să fie bine” şi a lui „o să fie bine”. Practic sunt prins întro undiţă uriaşă, momit cu nişte vise stupide care mă fac să alerg către o altă dimineaţă. 
   Îmi este greu. Să-mi găsesc iubiri abstracte, oameni care să mă iubeasca, imi e teribil de greu. Iubesc himere şi mistere, împietresc privind gorgone încrustate pe scuturi inteligente. E atât de teribilă inconsistenţa bazei paşilor care mă transportă spre alte coordonate, încât să calc drept pare blestem.
   Omul obosit caută singurătea şi liniştea. Eu sunt singur, dar am uitat cum să fiu liniştit. Şi dacă singurătatea nu aduce linişte nu o vreau. Există în mine o dorinţă nebună să strâng în braţe pe cineva. Nu am mai sărutat cu dragoste de prea mult timp şi de prea puţine ori în viata am făcut-o ca să nu-mi deplâng nevoia. Sunt incomplet, sunt separat de lucrul la care tanjesc. Sunt captiv într-o cameră cu reci pardosele de marmură, într-o cupolă fără ferestre, unde ecoul se propagă la infinit şi mă asurzeşte înainte de a mă culca la pământ definitiv.
   Nu mi-am pierdut speranţele, doar am conştientizat că nu le mai am, n-o să le am şi mă suspectez că nu le-am avut niciodată. Liniştea se poate duce la culcare, inima poate să bată în continuare zgândărindu-mi timpanele cu duri bătai, capul poate să-mi pleznească de neputinţă. Facă-se toate terci. Sunt format din mâini şi atât. Atât de mult timp m-am iubit, că m-am plictisit şi eu de mine.
   Zilele astea va fi perigeul. O elipsă a drumului lunii cu diametrul minim drept spre noi ce va face tipsia de pe cer cât roata carului. Nopţile astea ar trebui să stau cu nasul turtit pe geam să văd Luna cum se-apropie de noi. Să văd infinitul ceva mai de-aproape. Vreau nopţi cu lună, fără mine.
   Nu mi-s desnădăjduit, doar extrem de trist şi de resemnat. Am de dat mult şi nu fac decât să pătez tricouri. Astăzi dau vina pe Lună. Mâine iar o să vină dimineaţa peste mine, iar o să mă trezesc. O să am două zile frumoase la Budapesta pentru că o să-l văd cântând pe Rieu dar pe urmă toată pudra de întuneric va pica peste mine şi iar mă voi închista. Am învăţat sa păstram muzica dar fericirea n-o putem conserva. Aş vrea să mă evapor, să fiu un abur, să stau să mă hodinesc şi să fumez o ţigară!
Aş vrea...

34 de comentarii:

  1. Cunosc plamadeala din care esti facut. Desi ar trebui sa numesc intristare ceea ce s-a produs in mine, citindu-te, nu e doar asta. E intelegere, mi-as dori sa am cum sa te mangai, dar stiu ca n-ar ajunge. M-ai facut sa ma cutremur cu toata fiinta. Pentru ca si eu dau vina pe Luna in momente de solitudine prelungita.
    Nu stiu daca tu cauti un leac sau alinare, insa stiu ca ramai eroul meu, pentru curajul acestor radiografii de o acuratete si o intensitate rar intalnita.
    Cumva, nu esti singur, crede-ma.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Undeva sus scrie "Celălalt eu, de M.V:"
      Meritele mele se reduc la a posta aici introspecţia sa plus o poză.

      Ștergere
  2. Completare: Acum am vazut ca articolul e semnat de un anumit M.V.
    In afara de partea cu eroul, e ok tot ce am scris mai sus, oricine ar fi sufletul din spatele initialelor.
    Cer scuze pentru confuziune! :P

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu e bai si nu e total vina ta. Am pus semnatura un pic mai taryiu dupa postare. Scuze si multumesc ca mă citeşti.

      Ștergere
  3. Cred ca e un eseu splendid.
    Cand am citit DMV, am ramas cu gura cascata. Asta sunt eu cand nu sunt Fee. Si ce bine seamana ce e scria acolo cu ceea ce simt si eu uneori. Cand ma iau prea in serios! :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Cred ca toti simtim cateodata asa. Frumos scris.

    RăspundețiȘtergere
  5. What the hell! Am gresit blogul? Ce e cu depresie asta? Nu e asta blogul cu batranii carcotasi din Muppets?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mi-am dat două palme în oglindă şi declar că mi-a trecut. Revin la cârcoteală cât de curând.

      Ștergere
  6. undeva te regasesti in scriere?
    sau este vorba despre pura dmiratie ? :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ambele amândouă flăcărico. Tu ce crezi, care ar fi proporţiile?

      Ștergere
    2. nu stiu daca as putea face o estimare corecta pentru ca nu te cunosc :)
      m-as putea baza pe intuitie si pe "regulile general valabile in care eu nu cred" si...sa spun ca 60% te regasesti in scriere si 40% admiratie :)
      chiar de-ar fi sa am dreptate ( pe care nu o cer expusa), n-ar fi una pe merite :) merit ar fi daca te-as putea "eticheta" in urma unei interactiuni face2face. altfel....dam vina pe intuitie.

      dar, evident, exista si varianta in care ma insel profund si filozofia de mai sus este inutila :)

      Ștergere
  7. A*dmiratie :)
    m-am emotionat de data asta :)

    RăspundețiȘtergere
  8. moama , asta-i alta fata! nu-i urata ,chiar deloc, e socanta pe alocuri, e frumoasa uneori, e abstracta printre randuri..........esti tu....?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu, este M.V.
      Daca place la tine il rog sa mai scrie!

      Ștergere
    2. m-am ratacit de mana cu M.V. si-am uitat sa-l intreb care-i numele intreg, e prea intuneric s-o faca cum? ...sau prea tarziu?

      Ștergere
    3. Ia vezi, nu ţi-a lăsat nimic în palmă?!

      Ștergere
    4. Atent am cercetat,nimic in palma nu-mi sta scris.

      Ștergere
  9. Yea! Hârtie! :P
    Hai hânviat Mitzaa?

    RăspundețiȘtergere
  10. Daaaaaa. Dar îmi făceam reclamă, de fapt, la ultima postare.
    Știu. Sunt o profitoare. Mă folosesc de tine. Dar așa sunt eu.
    Ce ai fi vrut? Să te pup în dos? Ar trebui să știi că nu am astfel de obiceiuri.
    Uneori, când văd cât de delicați sunt unii, îmi vine să torn repede, pe gâtlej o bere de la Oama, ca să pot râgâi, sonor, un compliment în toată regula.

    RăspundețiȘtergere
  11. Complet pe langa subiect comentez doar cat sa te urez. Sa ai ani frumosi si luminosi, punga doldora si casa plina!
    Lasa si tu berea si felia de tort din mana (in mod egoist te vrem fara burta pentru bere si cu dos la fel de frumos)si treci la pupat. La multi ani, maaaaa!!!!!
    Musai sa-l pupam si pe celalat eu, chiar daca nu e sarbatorit astazi. Azi e mai bine decat ieri, MV-ule, iar maine va fi cu siguranta si mai bine; o stiu eu, o stii si tu, iar mucalitul proprietar de blog poate sa confirme. Incantati sa te recitim, ca intotdeauna.
    Hai sa ne vedem sanatosi la cafeaua mult visata! (Radu plateste)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sarut mâna pân' la prispă ing!
      Mulţumesc pentru urările de pungă groasa si burtă subţire, mai ales că mă aflu între salarii si nu mă dau banii afară din casă.
      De o cafea tot mai am. Puţini, pe fund. :P

      Ștergere
  12. Mitzaa blândă rîgâie rău! :))

    RăspundețiȘtergere

COMENTARII MUCEGAITE