miercuri, 8 decembrie 2010

Turnul Impacarii


Nu cred in ingeri la fel cum nu cred in zaruri. Votez pentru scoaterea din calendar a zilei de luni. Nu cred in dragoste si remanenta, cred in ciclul pasiune, blazare si recrudescenta. Am crezut in libertate si am ajuns sa simt doar pretul ei. Acompaniat de vocea ghidului, am privit in Turnul Impacarii din Biertan, cand am fost surprins de o stare de voma si am simtit ca-mi ia vezica foc. Imaginea a pierdut din saturatie pana la monocrom.
O incapere cu un singur pat, un singur scaun, o singura furculita, o singura lingura, o singura farfurie si un singur pahar. Pe singura masa un unic felinar. Aici erau inchisi sotii care vroiau sa divorteze, vreme de doua saptamani. Se zice ca datorita nevoii de a imparti saracaciosul decor, certaretii trebuiau sa coopereze in perioada detentiei.
Metoda pare eficienta la nivelul acelei epoci pentru ca 300 de ani, cat a existat episcopia de la Biertan, se spune ca nu sa declarat nici un divort. Un rezultat uimitor pentru 2 saptamani de “vacanta cu nevasta” la manastire.
Aproape un minut am incercat sa-mi scot tipetele din cap. Am incercat sa nu ma mai gandesc ce ar fi fost daca cineva m-ar fi sechestrat impreuna cu fosta sotie in acel iatac. In loc de parinti si prieteni binevoitori, ma gandesc la vizitele lugubre ale soborului de preoti inarmati cu biblii, ochi inrositi si amenintari cu excomunicarea. Am deschis ochii ca sa alung de pe retina pumnii stransi, lacrimile, usile trantite si unghiile insangerate. Nu cred in impacare. Cred in crima si pedeapsa, in achitarea datoriilor sau atenuarea importantei lor prin prisma timpului. Cred ca dragostea cu sila, spiritula sau fizica poarta numele viol.
Nu ma pune Doamne in aceiasi temnita cu demonii trecutului si ma apara de preotii tai ca de muierile nebune ma feresc si singur!

10 comentarii:

  1. Radule, cred ca as fi in stare sa te ascult ore intregi fara sa te intrerup. Incerc, citindu-te, sa mi te imaginez vorbindu-mi fata in fata. Inainte sa imi spui ca nu fac alta decat sa te magulesc, lasa-ma sa imi inchipui ca as putea avea bucuria de a te auzi vreodata povestind.
    Cat despre Turnul Impacarii, si eu cred ca ar fi nu numai inutil, dar si terifiant. Dragostea exista tocmai prin libertatea ei. Constransa devine inchisoarea simturilor si a ratiunii de a trai.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Turnul ala poate functiona foarte bine si la nivel mental...

      Ștergere
  2. Da sonia , e terefiant, dar haosul din casatoriile de azi cum sunt? Eu cred ca era mai multa libertate atunci, doar ca era gandita, pe cand azi? Astazi se renunta atat de usor, nu mai sunt oamenii dispusi sa se sacrfice pentru casatorie. Mai bine sa nu stii nr barabtilor care trec prin patul unei femei?
    http://ethost.blogspot.ro/

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Haosul din căsătorii este exacerbat de noua imagine promovată pentru femei și bărbați. Rolurile devin confuze, nu se mai execută si casnicia se rupe. Despre numarul de barbati care trec prin patul unei femei nu e mare lucru de comentat. E dreptul ei sa testeze pana da de ala bun.

      Ștergere
  3. uite aici o parte din tine.
    vezi, gasesti daca stii sa cauti :)

    textul il gasesc, dincolo de simplitatea lui, un mare adevar (al tau) intr-o stare foarte pura si profunda. profunda pentru ochiul cititorului. pentru tine...nici nu mai spun.
    blue

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Când am spus ca sapi dupa Radu, ai negat. Deci cum ramane?

      Ștergere
  4. Deci ramane cum am stabilit ! :D
    Blue

    RăspundețiȘtergere
  5. Iar scoti limba ?
    Hm...deja vu ?
    Nu mai stiu exact faza, eu parca ti-am spus ca nu-i frumos sa scoti limba, tu ai spus ca musti, cert e ca tot nu m-ai sarutat ! :P :))
    te las pe tine sa explici posibilelor doamne geloase, ca " totul e pe internet, numai pe internet " , ok ?
    ( stii faza cu internetul , nu ? )
    Blue

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu e frumos sa dai din casa. Si sunt convins ca daca nu stiu faza cu internetul, mi-o spui tu.

      Ștergere

COMENTARII MUCEGAITE