joi, 25 august 2016

Moastele Pulii Sfantului Nectarie la Buzau


Disclaimer:
Creștinii începători, moriștile de triple cruci, pupătorii de moaște incidentali mai slabi de înger, sunt rugați să nu citească acest articol. E treabă tare, pentru profesioniștii cu coatele și genunchii tociți pe marile circuite de ocol-târâș biserică și buzele tăbăcite în întrecerile de pupat ciolan/colon.

Săptămâna asta a debutat cu o mare veste în presa online buzoiană: Catedrala arhiepiscopală din Buzău va primi un fragment din moaștele Sf. Ierarh Nectarie!

Aflam online că Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei i-a invitat pe credincioșii din întreaga Eparhie să întâmpine moaștele Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina, supranumit și vindecătorul de boli.

Mamă, cât de tare! Tradus din limba româna în limba româna: Pofti de ne pupați mortul și ne umpleți buzunarele! Oferta limitată: azi avem cadavru integral, mâine pupați marfa feliată.

Moaștele au fost aduse marți, 23 august 2016, la Catedrala arhiepiscopală Înălțarea Domnului” din Buzău de o delegație de trei popi greci cu nume de mâncăruri grase: Ioil, Pella și Almopia. Vestea a comunicat-o un anumit domn Dragoș Olteanu, Consilier mass-media și purtătorul de cuvânt al Eparhiei. (Șmecherie de job: PR la biserică!)

Cu ajutorul Sfântului Google Atoateștiutorul și de Seamă Băgătorul, aflăm că Moaștele sursă a lui Nectarie rezidează de obicei la Eghina, o mână de a lui e la mănăstirea Lavra de la Athos și puzderie de alte bucăți, sunt împrăștiate prin tot Balcanul cel hoțtodox, România inclusiv.

Ce a făcut nenea Nectarie de a ajuns sfânt e treabă dubioasă ca orice minune religioasă, dar pare că era specializat în tehnica mângâiatului, vindecător. Mângâiatul face bine, știm toți, nu?! În rest a devenit sfânt după ce unii i-au dezgropat cadavrul și au declarat că nu putrezea și „izvodea mir”. Ce făcea mă, pe unde... izvodea?! Parcă văd niște gropari în extaz, uitându-se cum îi curgea sfânta maioneză proaspăt exhumatului.

Nu pricep de ce treburile astea cu vindecări sunt acoperite de așa mister, și cum li se pierde pacienților urma. Mă întreb ce făceau sursele istorice de la 1890 de nu au reușit sa ne lase o listă cu numele celor miraculos vindecați, cu vârsta, ori măcar locația.

Altă chestie care ma intriga e că ăștia au tot tăiat din Nectarie ca guvernul din pensii, de mă întreb, ce a mai rămas din el ca să merite făcut cadou buzoienilor de către greci, pe deasupra și popi.
„Teme-te de de greci când fac daruri” zicea unu, Virgil, acum câteva mii de ani, când documentarea faptelor era la moda. Dacă grecii mai sunt și popi, fugi! În direcție opusă, de preferat!


Știind treaba asta și holbându-mă la filmulețul de mai sus, am început a nutri bănuiala că Buzoienilor li sa adus spre pupat moaștele pulii Sfântului Nectarie. Bine, nu sunt sigur... A pupat-o careva? Cum e, mare, mică? Mai izvodește din ea? Rog comentarii de la pupătoarele avizate și experimentate!

6 comentarii:

COMENTARII MUCEGAITE