luni, 10 martie 2014

Morții vii de pe social media

Viseaza androizii oi electrice?
Am citit acum câteva săptămâni despre o gagică îndurerată care utilizează un serviciu digital pentru a comunica cu prietenul ei mort. Am tratat superficial știrea, sau mai degrabă am pierdut esențialul în cursul traducerii, știrea fiind în engleză.
Dar citind eu astăzi la Pilat pe blog, despre o joacă de-a ascunsa terminată trist, m-a pocnit revelația. Am căutat repede articolul și l-am recitit, de data asta complet și atent. Când am înțeles într-adevăr care e treaba am rămas fără piuit.

Twitter se pregătește să scoată de pe piață vrăjitoarele, mediumurile, șamanii, plăcile Ouija și alte chestii care făceau până acum legătura între vii și morți. Și Twitter nu este singurul. Pun pariu că în timp ce vorbim Google+ MySpace și Facebook lucrează febril pentru aplicații similare.

Prin noua aplicație „LivesOn”, programele Twitter v-or folosi algoritmi dedicați pentru a îți analiza comportamentul online, limbajul, ticurile scrise, genul de muzica favorit, pentru a crea o viață digitală special în scopul de a te ține online, ai ghicit, după ce vei da colțul!

Adică mori, dar continui să activezi pe Twitter. Dictonul celor de la LivesOn este:

"Când inima ți se va opri, vei începe a ciripi"
 

Mortal, nu-i așa?

Nu, tocmai asta este ideea! Nu e mortal dar e este criminal ceea ce creează pentru Twitter cei de la „Lean Mean Fighting Machine”. Implicațiile sunt de la visceral la transcendental cu trecere prin penal.
Da, penal. Facebook a ajuns deja în instanță pentru că a refuzat să predea parolele celor decedați rudelor supraviețuitoare. De ce? Pentru că tot ceea ce e încărcat acolo a fost definit drept "moștenire digitală". Prevăd probleme mai mari decât asta pe viitor, dar cele de natură morală mi se par mai grave.

Este criminal să prelungești agonia supraviețuitorilor doar ca să faci tu trafic și să vinzi reclame. Așa cred eu.

Nu sunt psiholog dar cred sincer că ritualul de înmormântare este special conceput să te convingi 100% că cel drag a murit, ca să poți renunța la el definitv după ce îl jelești suficient.

În articol un psiholog atinge această problematică în mod profesional, atrăgând atenția asupra suspendării procesului de vindecare emoțională prin starea de doliu. În această stare accepți finalmente că nu o să mai primești niciodată vești de la cel dispărut. Ori aceste aplicații, se pregătesc în prezent să scrie scrisori în numele mortului.

Cel puțin un alt dezvoltator concurent "DeadSocial", declară asta ca obiectiv. El afirmă că „pune puterea în mâinile decedatului”, iar ceea ce oferă, este un "instrument de moștenire digitală", care „vă permite să configurați o serie de mesaje care urmează să fie trimise postum, prin intermediul Facebook și Twitter. Acesta vă permite să vă sporiți amintirile, să vă extindeți relațiile și să creați ceva de valoare pentru cei care sunt încă în viață".

Pardon, cine să creeze, domnul mort, doamna putredă, mister Ciolan von Mucegai?! Îmi închipui (aiurea) o convorbire:
Alo, e cineva acasă? Da, mama mare a moartă, să v-o dau pe Skype?

Aviz amatorilor, acest serviciu este activ din martie 2014 adică de la începutul acestei luni, iar la ultima mea vizită, "LivesOn" numara o populație de 416 "cetățeni". Vorba lui Tic din "Cireșarii"- brr!

Sfârșit? Apăi io știu... Nu pot să închei mai bine decât Will Coldwell autorul acelui articol:
"Știind că viitorul platformelor de social media va fi unul bântuit de fantome digitale, tu te-ai mai conecta?”

42 de comentarii:

  1. Pai sa ne trecem in testament sirul conturilor cu tot cu indicatii urmasilor.
    Si daca retelei sociale, oricare ar fi ea, i se poate pune cruce fara prea multe pareri de rau, cu blogul e mai greu :))
    p.s. bunicii nostri clar n-au avut problema asta: "eu daca mor, tu cui ramai" (tu=blogul)

    RăspundețiȘtergere
  2. Mostenire digitala? Pot sa ofer negrul de sub unghie.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Soliu sub copita digital. Original clar!

      Ștergere
    2. Stai ca nu prea inteleg..

      Ștergere
    3. Sol domnule, pamantul de sub unghia digitala, negrul pixelului absolut absurd.

      Ștergere
    4. aaa... pardon. Am baut niste infuzie de ciorapi borteliti , adica niste bere autohtona , care -mi fermenta creieru cind am scris.

      Ștergere
    5. Imposibil, moldovenii nu fabrica bere ci piva!

      Ștergere
    6. Fabrica si bere ,cu parere de rau...
      Piva e acel produs care iti tine si de foame si de sete,altfel spus - ideal.Berea insă, e omoloaga pisatului de fata mare : mult ,straveziu si bate la rinichi.

      Ștergere
    7. Bate prin rinichi, adica ii transcede!

      Ștergere
  3. No miracle here, since the pigs are already flying with redbull!
    (If its a small monkey and a generous butt...)

    RăspundețiȘtergere
  4. nicicand nu am auzit de o idee mai oribila! niciodata! goagalul mi-a scos din pozele facute de ope telefonul meu nepublicate vreodata si a facut colaj si mi-a trimis filmuletul. facebook-ul a avut mai mult bun simt si a facut filmulet doar din pozele postate. dar ca sa itui descopere cineva amprenta digitala si sa vorbesti cu pc-ul cu nenea raposatu' e de-a dreptul scabros. infinit mai scabros decat clonarea umana. trebuie sa existe un respect la intimitate care este ignorat. nu.. s-0a ajuns prea departe..
    referitor la Pilat cu pititea lui... amintirile totale tin in viata! si e un altfel de buchet de flori de cuvinte pe care sigur le-a primit cine trebuia.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma gandeam ca tu o sa imbratisezi idea "LivesOn" Ce te-a facut sa te razgandesti? Oare nu este asta sansa de a continua relatia tragic incheiata prin moartea cuiva drag. Ma mira si ma bucura comentariul asta. probabil sufletul lui Mirciu e pe cale sa se vindece.
      Cum era vorba aia: free your mind and your ass will follow!

      Ștergere
    2. Sufăr dar idiot nu sunt sa fac spiritism virtual. Sa vorbesc cu mașina și sa cred ca este Mihaita. Totul este sa ții sub controlul logicii emoție extreme

      Ștergere
  5. Am trăit s-o vedem şi pe asta. Nu ştiu dacă platformele-s cele de blamat sau oamenii fără spină dorsală. Totul se învârte în jurul banilor de fapt. Mah... Am cunoscut o femeie care jelea fiul şi după 25 de ani. Vorbea exclusiv despre el, haine negre, faţa sumbră, lacrimi non stop. Îl vedea oriunde. Foarte trist şi greu de conceput. Cred că era unicul ei mod de a trăi. Ei i-ar fi "prins" bine o astfel de "idee".

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred că doamna aia era în doliu patologic. O modă nu prea diferită de Emo si Gotic. Uneori trebuie un motiv alteori ajunge doar să fii morbid din născare. Și totuși morto-socializarea digitală mi se pare cam prea mult!

      Ștergere
  6. sigur de facut de vreo proasta care a plans repetat la Ghost si PS I LOVE U. una d-aia care in viata reala daca ii stingi brusc lumina face apoplexie. Mie sa stii ca imi place ideea. Avand in vedere ca sotul mi-e mai tanar si sunt sanse sa mor inainte abia astept sa-l fac albie de porci daca da like la vreo pitipoanca dupa moartea mea si mi ti-l tagguiesc din iad de nu se vede porcu dracului!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Tu ca de obicei practică distinsă Iluzie. Exact asta imi spunea ieri cineva referitor la feisbuci. Ce te faci când vrei și tu să duci în cap o gagică pe chat și te trezești că o hărțuie fantoma fostei neveste/iubite/iubit.
      Rămâi veșnic ne', sau dai dracului logout și dai buzna in bordelul IRL?

      Ștergere
  7. mama lui de net....
    am voie cu un p.s. off topic ?
    da, normal ca am, suntem o tara libera, putem spune ce dorim, pai nu ?
    nu e din ala cu i love u, dar este cu directie.
    tre' sa spun ce am de spus, pt ca-mi sta in gat.
    m-am tot abtinut de fiecare data cand am vazut comentarii pe diverse bloguri de la pisi asta mascata de mai sus, iluzia, dar acum mi s-a pus pe ea.
    mi se pare incredibil de frustrata si moarta dupa atentie/ pula.
    gata. m-am descarcat.

    in rest nimic, articolul tau e chiar misto. te pune pe ganduri.



    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pai, nu te abtine, cred ca pisi/ILUZIA se descurca cu atentia ta mai bine decat cu a mea. :D

      Ștergere
    2. ce bine ca intr-un final mi-a citit cineva mesajul subtil. nici nu iti dai seama de cand ma chinui sa atrag atentia asupra adevaratelor mele intentii. Acum ca ai ucis corola de minuni a blogosferei descoperind al treile crac al furculitei, poti sa te retragi in glorie si sa faci loc celor care au atentie si/sau pula.

      Ștergere
    3. Aha ha ha, Iluzia devine Lizibila! Al treilea crac la furculiță e un fel de al treilea coi. S-a demonstrat că e in plus.

      Ștergere
    4. pisi, nu ma bag in polemici cu tine, am spus doar ce aveam de spus. nu am nevoie de confirmari.
      si crede-ma, tu esti in orice fel, numai subtila nu :))
      cat despre al 3-lea crac de la furculita, il poti pastra, poate te mananca .....zic si eu ;)
      ah, si sa fii convinsa ca n-am pula, pentru ca sunt femeie, asta daca ti-e cunoscut termenul, desi ma indoiesc....tu stii doar sa ridici coada si sa spui "miau-miau"

      Ștergere
    5. Cat fight, Papillon unde ești?!
      :D

      Ștergere
    6. Se declara castigatoare cea cu tatele mai mari. Am hotarat!

      Ștergere
  8. Acum pe bune, vrezi ca le pasa astoara de la Facebook de o amenda penala pe care probabil ca o vor primi...eu nu!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In mod clar nu le pasa acum, dar cand s-or inmulti atacurile, o sa vezi anunturi gen " podea lunecoasa" ca la McDonalds.
      Treburile care mor, se mai si imput, stii?!

      Ștergere
  9. Banii n-au culoare, n-au miros !!! Nu conteaza decat cantitatea lor...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Conteaza si tipul. Prferabil euro sau dolari. Multi.
      Multumesc pentru vizita axapro.

      Ștergere
  10. O alta idee geniala care (din pacate) nu mi-a venit mie. Radeti voi cat vreti dar mostenirea asta digitala o sa prinda.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aha, deja te gandesti cui sa lasi misoginismele de pe blog, cu limba de moarte?!
      Mosharule! :))

      Ștergere
    2. Pai am zis de mult ca ti le las tie.

      Ștergere
    3. Ciudat, as fi putut jura ca o sa te lasi mostenit de o femeie.

      Ștergere
    4. As putea si asta. "Un misogin e un barbat care uraste femeile la fel de mult cat se urasc femeile intre ele" - Autor Necunoscut

      Ștergere
    5. Aprob in totala necunostinta de cauza.

      Ștergere
  11. Deși nu credeam a spune asta frodat, dar aci îs de acord cu Papillon. Și io cred c-o să prindă. Pentru că face apel la frica cea mai mare a omilor: aia de moarte și de a fi uitat, de-a ajunge o fotografie îndoită și îngălbenită de timp, de-a deveni un chip cu trăsături vagi și parte din amintiri distorsionate. Tu te-ai gândit la ce-or spune/simți ăi de trăiesc mai mult ca mortul, dar, în genere, omului banal de se gândește la moarte nu i-ar displăcea. E un mod de-a trăi în continuare. Mai ieftin și mai viabil decât criogenia ori alte idei vehiculate de-a lungul timpului.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Criogenia, oh da! Chiar mă întrebam când o să ridice careva piatra!
      Foc de voie, poc poc poc!

      Ștergere
  12. Pai, daca mortul din timpul vietii isi da acordul sa devina stafie digitala, despre ce procese mai putem vorbi? Ar trebui sa se intoarca sa-i bantuie ca sa-l anuleze. Unii oameni apreciaza morbidul si asta este.
    Electra

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Electra, multi contesta testamente reale pentru bunuri fizice indiferent de dorinta raposatului,asa ca de ce nu le-ar contesta pe cele internautice si nu ar starta procese de succesiune si pentru mostenirea virtuala?

      Ștergere

COMENTARII MUCEGAITE