marți, 26 martie 2013

American Mary, un film minunat cu titlu neinspirat

   

   Povestea din American Mary este atât de interesantă şi tratarea sa aşa de originală, încât da, titlul filmului este neinspirat. El are desigur o noimă, posibil ţintind către antiteza cu American Psiho, dar lumea este sătula de filme care încep cu American pentru a se sfarşi cu rahat. Nu vreau să vă stric cheful povestind filmul, dar îmi permit să va agit puţin ca să puneţi ochiul pe el.

   Cum spuneam, dacă ţineam cont de titlu, nu mă uitam la acest film. Rău aş fi făcut pentru că este ca o gură proaspătă de aer în filmografia de acest gen.
Era în sfârşit cazul ca cineva sa spună povestea unui chirurg fără siropurile din seriale. Era în sfârşit timpul ca cineva să filmeze femei altfel decât clipind din gene date cu rimel. Era cazul ca cineva să povestească în imagini despre alienare, umilinţă şi răzbunare, fără pretenţia de a trata fiecare din teme pe câte două ore de peliculă, în trilogiii, sau serii de seriale.

   Şi cine ar fi putut avea o viziune mai bună despre partea întunecată a femeii decât o femeie? Două femei! Surorile Soska supranumite Twisted Twin, fac asta prin regia şi scenariul fimului, unde chiar apar într-un rol care le vine mănuşă, The Evil Twins.

   Merită să vedeti filmul pentru că este o poveste despre prostituţie profesională, despre individualism şi unicitate, despre moarte ca banalitate şi despre tortura ca mod de viata. Un film despre perversiune, dragoste şi nu în ultimul rând teroare, pentru că este un horror, unul bun cum nu s-a mai făcut de mult.

   După ce s-a terminat, m-am uitat pe net să văd ce au mai lucrat gemenele si m-am lămurit. Se pare că prima lor creaţie, filmul indie "O curvă moartă-n portbagaj" confirmă ideea că nu se pricep la titluri. Mai confirmă însă şi regula că dacă nu ţi-a ieşit lozul câştigător din prima, musai mai tragi odată. Iar de data asta, clar le-a ieşit.
   
   Va sfătuiesc să uitaţi tot ce am aberat mai sus şi să vedeţi filmul liberi de orice gând preconceput.

sursa foto

13 comentarii:

  1. Nu am vazut filmele de care spui! Mie imi place asta!

    http://www.youtube.com/watch?v=8mg8SyAJfaw

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bun film ala cu frizerul nebun, sau era palarier? La naiba cu Buron asta, ce le mai potriveste pe toate.

      Ștergere
    2. Te referi la Castelul palarierului, romanul lui Cronin?

      Ștergere
    3. La Palarierul Nebun din Alice in tara minunilor.

      Ștergere
    4. Pădurea Nebună din Minunata Pălărie a lui Alice!

      Ștergere
  2. Acu astept si o recenzie la un film de dragoste. Da vreau unu lacrimogen si fara happy ending. Cum e in realitate. Adica fara happy ending. In sala de judecata la partitie. Defapt daca stau sa ma gandesc e cu happy ending dar numai pentru o parte. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu mă pot abține!
      http://www.youtube.com/watch?v=QcbOuiAtdWo

      Ștergere
    2. Greu, tare greu. Nu prea ma trage ata sa ma uit la filme de dragoste desi sunt fan SF. Acus na, componenta fantezie e mai putin atragatoare pentru ingineri, deci am scuza. Numeste tu unul si o a ma chinui sa-l vad si recenzez.

      Ștergere
    3. Cotofana, pare interesant dar nu este. Crede-ma, daca ai vazut videoclipul promotional, e ca si cand ai vazut tot filmul. Nu mai este nimic de explorat la capitolul Vegas. Subiectul este super fumat, sleit, spumat, strecurat baut si deja pisat.

      Ștergere
    4. N-am rabdare sa ma uit la filme! Ma uit doar la clipul promotional!

      Ștergere
  3. acu trag de el. e plin de thumbs down pe filelist, dar cine se uita-n gura tampitilor alora? au zis si ca piranaconda e naspa, si mie mi-a placut

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aici m-ai surprins foarte placut. Uite că găsii şi eu incă un fan piracondaş!
      Se vede că am mâncat ciorbă de somn la Şimian. Daca mai joc şi la loto...

      Ștergere

COMENTARII MUCEGAITE