miercuri, 1 februarie 2012

Culorile vieţii

Pleată era un tip darnic. Purta blugi drept tăiaţi care îl strângeau de boaşe când se încheia la bocanci şi cercel în urechea stângă. Dădea de băut la rockeri şi îi ura moderat pe depeşări. A fost o vreme când viaţa lui Pleată era senina, azurie. Era vremea în care avea buzunarul de la spate plin. Bancnote mici, primite ciubuc pentru servicii necuantificabile, bani nepretinşi dar bineveniţi. Aia a fost vremea în care Pleată era pălmaş. Unul fericit. Lucra la un atelier de tâmplarie uşi şi geamuri. Pentru deplasare la domiciliu, o floricică, o acoladă, primea bănuţi în plus, numai ai lui, aparte de salariu. Uşor câstigaţi, uşor de pierdut. Lui Pleată i se fâlfaia. Avea un prieten bun, o iubită bună şi un bar bestial unde cheltuia banii alaturi de rockerii lui. Iubitei îi plăcea faza cu banii dar nu-i suferea munca şi nici prietenii. Pretindea că mâinile sale bătucite îi agaţă dresurile, că vorbele lui negeluite îi zgârie urechea, că prietenii lui neciopliţi îi taie pofta de viata. Aşa că Pleată a luat împreuna cu iubita calea studiilor la o facultate din Bucureşti. Studenţia era viaţă de viaţă, roz-violacee. A mutat portofelul în buzunarul din faţă deşi chescănea aproape gol, ca să nu coboare din tramvai înaintea lui. Avea nişte colegi distanţi care se fereau de iubita lui geloasa. A terminat studiile şi a găsit un job potrivit pregătiirii sale industriale. A trebuit să iasă din blugii strâmţi şi să se tundă. Oricum nu mai încăpea în ei pentru că iubita gătea perfect numai cartofi pai cu ouă ochiuri. Jobul dădea bine cu titlul dar slab cu banii. Pusi pe card. De belea. Viaţa era de-a dreptul albastră. Şi-a mai facut alte două carduri De credit. Toate stăteau în perfectă armonie în poşeta iubitei. Si da, el tot o iubea. De colegii vechi s-a despărţit, de cei noi nu s-a putut apropia. Iubita devenită soţie, era geloasă foc dar legal. În timpul liber când nu era geloasă, soţia lui Pleată era curvă. Viaţa la fel. Mov. S-au despărtit. Ea a păstrat tot ce a cumpărat cu cardurile, el a păstrat cardurile. Nu goale ci pline. Cu datorii. Viaţa lui Pleată se învineţise, iar pe margini începuse să vireze suspect spre kaki. Probabil de la fiere. Pe stres, Pleată a chelit. Cu pete. A trebuit să renunţe la cercel, pe care l-a amanetat. S-a întors în urbea natală, în casa natală. Oraşul chelise ca şi Pleată. Nu mai avea zonă industrială dar avea în schimb tâmplării din termopan. Nimic de muncă pentru bietul Pleată. După doi ani de şomaj, ajutor de şomaj şi cerut bani de ţigări de la mă-sa a încercat înclusiv să măture pe stradă. La firma de salubritate însă l-au huiduit aşa cum se cuvine unei persoane supra-calificate. Ce tupeu jegos pot avea masteranzii ăştia frate!? Auzi, să încerce să fure jobul unui amărat cu două clase!
Ani de zile Pleată a trait de pe o zi pe alta. Munci sezoniere, bani şi concedieri la fel. Femei ioc. Care femeie se uită la unul tărcat la cap care stă cu mă-sa? Oricum nu ar fi avut cum să o ţină. Iarna  ajunsese să-şi ardă parchetul şi mobila din casă pe post de lemn de foc. Ultimul lui job era cel de vânzator de bilete pentru bingo. În oraşul vecin însă. Viaţa căpătase o culoare maro-pământie şi începuse să pută a nămol de Techirghiol. Într-o seară, pe când se întorcea acasă întro garnitură de tren îngheţată, doi băieţi cu spirit de observaţie ascuţit şi frunte teşită au ginit un colţ de vestă portocalie ieşindu-i din geantă. Au fugit cu geanta. Pleată a alergat disperat după ei pâna în capătul ultimului vagon. Acolo viaţa lui a căpătat instantaneu culoarea portocalie în timp ce i se derula prin faţa ochilor în cele cateva fracţiuni de secundă de la momentul căderii pâna şi-a zdrobit craniul de o traversă de beton. O cădere în sus printr-un tunel auriu însoţită de miros de negrese cu rom. Şi stop. S-a strigat Bingo. Negresele s-au ars. Scurt, negrul s-a intins peste tot. Pleată era mort.

36 de comentarii:

  1. Bietul Pleata... Mi-a placut enorm cum ai inceput povestea: " Pleata era un tip darnic."
    Iubita aia a lui buuuna a fost, probabil, reactivul care i-a influentat colorarea etapelor prin care a trecut eroul tau.
    Intamplarea face sa cunosc si eu, la mine in oras, un rocker, un fost biker, cu o poveste de viata asemanatoare cu a lui Pleata. Acum isi face veacul mai mult in birtul in care odata bea cu amicii sai, iar acum vine acolo sa ceara de pomana. Uneori se intampla ca vreun client sa ii comande o cinzeaca. Cred ca il tin asa bine minte pentru privirea aia blanda a lui.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Este povestea multora. Este in genere povestea barbatului din reclama aia in care ea il ia, il rade il tunde il sclavageste si dupa ce-l schimba irevocabil, il arunca pt ca "nu mai este barbatul de care s-a indragostit"!

      Ștergere
  2. Bravo Balsule. Mi-a facut placere sa mai citesc o povestire de-a ta.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc ca ma citesti inca Bogule! Sper sa-mi vina idei mai bune si mai...lungi!

      Ștergere
  3. Tragic dar adevarat. Asta se intampla cand lasi femeia sa iti dicteze. Nu stiu de ce mai exista barbati care se insoara pana la varsta de 30-35 ani. Pana la varsta asta barbatii ar trebui sa-si urmeze aspiratiile. Majoritatea marilor exploratory/savanti/inovatori nu au fost insurati. Femeile sunt “dream-killers”. Plus ca ar trebui stiut faptul ca mariajul duce la scaderea testosteronului. Poti sa iesi cu un milion de femei fara sa-ti pui latul de gat. Mariajul aduce beneficii femeilor si barbatilor slabi de inger. In orice caz, mariaj sau nu, cel mai erotic cuvant pe care-l poate auzi o femeie de la un barbat e “NU”. NU NU si apoi un da cu juma de gura dupa care alti NU NU si tot asa. Femeile admira barbati independenti si cutezatori si care nu pot fi manipulati si controlati usor. Acu e prea tarziu pentru Pleata asta. In schimb poate nu e prea tarziu pentru altii.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pentru tine dedicatie speciala un videosclipici: The big bad wolf

      http://www.youtube.com/watch?v=XKMoVAObbhE

      Ștergere
    2. Aaaaahhhhhhhhhhhh!!!!!! My eyes! My beautiful eyes!

      Ștergere
  4. Imi place starea asta de imponderabilitate, poate nu gasesc destule puncte de sprijin cu realitatea.Poate ca sunt eu prea realist si caut ceea ce nu poate fi gasit in povestile tale. Dar sigur imi place ceea ce scrii.Citesc cu placere si ma face sa fiu mai impacat cu mine si cu lumea.

    Sap

    RăspundețiȘtergere
  5. În sfârşit o poveste la cel puţin un nivel acceptabil al talentului tău de povestitor. Adevărul este că mă cam săturasem de articole gen ştiri de care se găsesc cam pe majoritatea blogurilor comune.
    Da ştiu, probabil că acum faci mărunt din dinţi gândind:"Ia uite la Miţa ce coţohârlă este!" Dar în sinea subsinei din străfundurile tale ştiu că-mi dai dreptate. Findcă ştiu că tu ştii că eu ştiu că doar astfel de poveşti bine scrise, care scot la suprafaţă cruntele mizerii ale vieţii, doar asta, faptul că eşti printre puţinii capabili să facă aşa ceva, îţi dă o satisfacţie incredibilă :D
    Ţţţţţ, ţţţţţţţ!
    Apropo! Ai citit Innuendo?:P

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Lasa ca vezi tu Mitzaa...cu dedicaţie iţi scriu poveşsti. O să le simţi! Nope, n-am citit Innuendo. De unde se cumpara? Ori se ia ca gripa?

      Ștergere
    2. ha, te-am prins că n-ai mai dat pe la mine.
      este scrisă de mine, licheao!

      Ștergere
    3. Auu...iertare. Fac penicilana...a penitenta cu ii zice...citesc tot imediat!!!

      Ștergere
    4. Îhî, vezi să nu-ţi fac io o penicilină G în cur. 4 zile la rând nu mai calci în piciorul stâng :P

      Ștergere
    5. Acum ca am citit Innuendo, imi dai garoul?

      Ștergere
    6. Io ştiu? să mă mai gândesc oţâră.....frate dar ce culoare vineţie ai dobândit aşa brusc :D

      Ștergere
    7. Daca slabesti garoul ma fac rozi bombonu'

      Ștergere
    8. stai să-nţep popoul
      şi slăbesc garoul
      şi cât zici :un,doi
      îţi înţep şi-un coi
      printre zbârcituri
      fix în umflături!
      Să te simt cu spaimă
      că vreau să-mi fac faimă
      că scriu în teroare
      poveşti cu horroare :P

      Ștergere
    9. De horror si droguri poate ai sa te miri,
      Nu mai am nevoie ca ma uit la stiri!

      Ștergere
    10. hai şi recunoaşte,
      nu mai da la broaşte,
      că decât o ştire
      searbădă din fire,
      mai bine poveşti
      horror, nefireşti,
      şi să-ţi râzi în barbă
      gândid câţi să fiarbă
      ori rup vreo vezică
      când citesc cu frică :P

      Ștergere
  6. Poveste! Ce imi place sa citesc! :) Iar comentariile voastre sunt nemaipomenite. Mi-am adus aminte de rockerii din liceu, cu Blugii strâmți ce nu se înțelegeau cu depeșiști :). Oare ce or fi ajuns?! Si sa stii ca exista si femei cu master care au spălat wc-uri pentru bani, dar contează sa nu te complaci in mizerie ci sa lupți sa iti revii acolo unde simți ca meriți si poti sa o faci. Curaj si încredere trebuie sa ai si poate si putin noroc si sigur reusesti :) Madi

    RăspundețiȘtergere
  7. nu, bre, nu eşti un bun sfârşitor de poveşti, că asta e una cu final aşteptat, incipit euforic sfârşit disforic, iar mie îmi plac poveştile cu final deschis, l-ai salvat pe bietu' personaj de'o viaţă strivitoare dându-i moartea, ai făcut din roata vieţii întoarcere, dar ce ai ţărmurit bine a fost onestitatea personajului. Că femeia de urcă,femeia de coboară nu'i nimic nou, sau altfel spus, aia pe care o crezi că e răsplata vieţii nu se dovedeşte a fi altceva decât pedeapsa. Una peste alta şi la final, Pleată există doar pentru a-şi rata viaţa. Semnat Dia M.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Așa le pocesc eu. Le scriu din pix cu drag și spor dar le închei din topor.

      Ștergere
  8. Las-o și tu în coadă de pește, scoate ultima propozitie, că uite ce-ai facut, le-ai facut pe fete să plângă...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. O scot, dar ce să pun în loc?
      Și au trăit fericiți până la adânci bătrâneți, merge?

      Ștergere
    2. Să zic că și-a luat motan și mănâncă supă de pui când are gripă?

      Ștergere

COMENTARII MUCEGAITE