marți, 28 ianuarie 2014

Maica Tereza, frumusețea spirituală și alte aberații somptuoase


Observ cu tristețe că cei 2014 ani de crest-cinism și-au pus grotesc amprenta asupra psihicului colectiv plăpând. Unul dintre miturile urbane creștine vorbește despre frumusețea și curățenia interioară, independentă sau mai degrabă în disprețul, ba chiar în ciuda esteticii fizice și a igienei corporale. Cu alte cuvinte, fericiți cei săraci cu duhul, urâții, diformii și nespălații, că ei vor moșteni pământul. Din nefericire, viermii acestor putrede învățături au făcut muște verzi care ne bântuie prezentul.

Este adevărat că frumusețea pare o chestie subiectivă, dar despre urât, diform și endemic jegos nu cred că sunt prea multe neînțelegeri. Pentru mine este clar că proporționalitatea, numărul corect de organe umblătoare ori simțitoare, funcționalitatea, precum și dispunerea lor acolo unde majoritatea le are, este o normă suficienta pentru frumusețe. Sau ca să o luăm invers, frumusețea este lipsa urâțeniei.

Și aici intervine învățătura care mă obligă să cred că o persoană diformă, urâtă, disproporționată este, atenție - musai - frumoasă sufletește. Din falsă politețe se mai introduce în locul lui „musai”, un "poate" pe ici colo în conținutul frazei a cărei sens este clar cel anterior.

Nu, eu nu pot să fiu de acord cu o asemenea aberație somptuoasă. O persoana urâtă, diformă, are la interior un ego la fel de strâmb. Dacă i-a fost amputat un membru mai demult, tot de atâta vreme i-a fost ciuntit și sufletul. Într-un trup stâlcit spiritul se înghesuie cum poate, luând forma vasului. Cu cât este amfora mai ciobită cu atât mai multă mizerie se scurge vizibil la exterior.

Reacția firească la resimțirea minusurilor, a pierderii integrității, pe scurt la conștientizarea alterității fizice este deprecierea, coruperea, întunecarea ego-ului. Reciproca poate funcționa sau nu, în sensul că un om frumos este posibil să fie urâcios pe dinăuntru, dar atenție, s-a născut cu toate șansele să fie frumos, în timp ce slutul s-a născut pocit, cu toate șansele și motivele sa devină urât sufletește.

Un cocoșat te va urî întotdeauna pentru că ai coloana dreaptă, o va face instinctiv, visceral, fără drept de apel. Bineînțeles că nu o să recunoască niciodată. Ba mai mult, societatea te va condamna și pe tine la minciună forțându-te să-l iubești deși singura ta reacție naturală este scârba.

Vreți un exemplu în care mintea v-a spus sau a încercat să vă avertizeze asupra urâțeniei cuprinsă în urâțenie, dar ați fost prea manipulați ca să reacționați?
Maica Tereza, minciuna caritabilă a secolului XX, este dovada ce-a mai la îndemână, dar cu atât mai greu de înțeles  a faptului că binele nu învinge decât în filme și că happy-end-ul este o găselniță cinematografică americană.

V-am dat special primul link către o pagină unde babornița pitică, neagră la chip și suflet, este catalogată ca om frumos. Asta văd cei care cred și nu cercetează. Asta văd ceea ce vor alții să se vadă. Nimeni nu scrutează dincolo de perdeaua de fum mediatică propagată de Vatican. Nimeni nu vrea să vadă că maimuța fraudulos sanctificată, a fost o sadică obsedată de suferință, care nu a făcut nimic bun pentru cei săraci și bolnavi.

În timp ce Maica Tereza lua bani de la giganții escroci financiari ai lumii și călătorea prin lume cu avioanele lor private, la Calcutta în India unde se presupunea că era sufletește ancorată, "miloasa soră" doar a mărit numărul de locuri în care ziariștii să poată filma cum mor bolnavii săraci pe saltele jegoase întinse direct pe podea. Pe ei îi ajuta cu rugăciuni și latrină comună, iar ea a sfârșit îndopată cu morfină într-un spital de lux.
Așa-i că v-am amețit? Și după ce v-am plimbat printre toate cele de mai sus, dacă vă mai spun că eu nu cred în suflet, o să mă credeți tâmpit.
Ia analizați puțin, ce faceți acum, gândiți nu-i așa? Aveți minte și manifestați conștiință de sine. La ce v-ar mai folosi sufletul, o noțiune filozofică scornită de antici? La ce e bun acest așa zis suflet inventat taman pentru a sluji drept monedă de schimb, obiect de șantaj, sau motiv central religiilor?

Dacă aveți minte, răspunsul vine singur: la nimic!

18 comentarii:

  1. Nici io n-o cred p-aia cu urâții fumoși pe interior. Adică așa se zice și de grase, c-ar fi bune la fuflet. Și uită-te la mine...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. tu nu esti grasa dar sigur ai suflet limpede

      Ștergere
    2. Tu Oamo exagerezi putin cu privire la șunci. In plus persoanele de față întotdeauna se exclud. Nu stiu daca esti buna, dar desteapta si simpatica esti! Mie imi ajunge si atat.

      Ștergere
    3. Si eu zic la fel Tinicheauo. De cand ma stiu toata lumea ma bate la cap ca bunoacele sunt rele si naspetele sunt bune (adica la suflet, la ce altceva).

      Ștergere
    4. Deci suntem trei, cel putin.

      Ștergere
    5. eu o stiu p-aia cu grasele fac sex mai bine. Cred ca aia e pe bune.

      Ștergere
    6. Și io cred, adică vă cred pe cuvânt! :))))

      Ștergere
  2. mmm,... da.. sa zicem ca ai dreptate. dar pot fi de acord ca uratul este slut pe interior DATORITA CONVINGERILOR SI FRUSTRARILOR SALE dobandite in timpul vietii de chin.. . nu ca s-a nascut slut pe interior! de-aia romanul a scos proverbul ala "fereste-te de omul insemnat ca ala e omul dracului!". cu Maica Tereza nu te explici suficient de clar, sunt opinile tale. apropo de minte si constiinta si ganduri, le vezi o simpla reactie endoterma sau exoterma? dar gandurile tale ce frumos le asterni ce pula mea sunt? expresia graficva a unei reactii ciclice interioare, elecric anarhice? sau ceva organizat si bine definit in alte 3 D?. oricum mister, intrebarile ce ti le pui sunt total impotirva ateismului stiintific.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, destinele oamenilor strambi fizic se stramba partial din cauza persecutiei, dar si din cauza ca din interior ei ii invidiaza pe cei "frumosi". Si imi pare rau sa te contrazic, dar sunt destui care s-au nascut sluti si rai. Se vedea din start ce cariere minunate pe calea raului or sa aiba, dar din cauza corectitudinii politice si a egalitatii de sansa au fost lasati sa devina ce se preconiza ca or sa devina desi toata lumea si-ar fi dorit sa fi fost starpiti de mici.

      Da cine a zis ca sunt adeptul ateismului stiintific? Pe motiv ca sunt inginer imi pretizi sa demonstrez ca nu exista ceea ce altii cred ca exista? De ce ar fi asta treaba mea? Eu doar nu cred in zei. De restul mi se rupe, cum si de ce.

      Ștergere
    2. esti prea spiritual ca sa crezi in zei sau sa crezi in hazardul ce naste "zeii".

      Ștergere
    3. Esti spiritual băutor de berula. :)

      Ștergere
    4. Esti spiritual băutor de berula. :)

      Ștergere
  3. Nu prea sunt de acord cu tine. Acum nu stiu daca asta se axeaza mai mult pe faptul ca mi se pare josnic sa tratez cu dispret niste oameni napastuiti, san nu.
    Una peste alta toti avem problemele noastre, lucruri care ni se par grotesti sau care ne trag inapoi. Si fiecare trebuie sa invete sa traiasca cu defectele lui, desi cei mai multi nu reusesc niciodata.
    As zice ca da, oamenii diformi pornesc cu un handicap, si ca probabil, statistic, sunt mai rau ca altii, partial si din cauza societatii, dar eu totusi cred ca si ei isi pot depasi conditia, ba poate pot fi chiar mai motivati decat un frumos care primeste totul pe tava de la viata.
    Legat de Tereza este de-a dreptul scandalos cum a ajuns o hoasca, "sfanta". Nu ca ar fi singura din istorie. Atat de sfanta era la in "clinicile" ei nu se foloseau calmante sau anestezice, ca daca Isus a suferit, si omul trebuie sa sufere. Dar a ajutat-o Dumnezeu, intr-o lume corecta ar fi murit in timpul unei operatii pe viu, ca multi dintre pacientii ei.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ei bine, este dreptul tau la opinie separate si la speranta. Chiar ma mir de unde atata optimism la tine. :))
      Cat despre BDSM-ia sa Maica Tereza, o urare clasica deja:
      Dumnezeu s-o epure!

      Ștergere
  4. Ăla de pe piticigratis.com face la fel: dăi cu critica religiei creştine. Subiect obosit, fumat, stupid pentru că poţi să scrii despre el tone de foi/bloguri şi cu un singur gest într-o zi oarecare un simplu creştin să-ţi dărâme toate convingerile.
    Aşa e: creştinismul nu e o religie comodă. Nu-i mahomedanism unde tre' să ne fie frică de Allah, nu-i nici un spaţiu septic ca-n obosita de Nirvană budhistă. A, că sunt o grămadă care se dau creştini, ţin post (face bine la sănătate, de parcă postul ar fi o cură strict medicală, de slăbit eventual!), culeg agheazmă mare după ce au înjurat de cele sfinte trei zile la ditamai coada dându-i pe toţi la dracu' sau se închină evlavios prin faţa tuturor bisericilor dar invidia crapă rânza-n ei... asta e altă mâncare de peşte.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Din comentariul tau retin ca importante doua chestii:
      1. Te-ai saturat sa citesti despre subiect. Corect, ma tem ca si altii. Cum asta nu e ziarul ateistului furibund, o sa schimb subiectul cat de curând.
      2. Radu1 seamna cu Radu2 dupa tine, dar numarul de cititori si comentarii te contrazic. Ala cu piticii e mai bun clar ca mine la acest subiect.
      3. Caracterul mesianic se concenteraza in tine mai tare decat supa la plic. Aia cu crestinul care o sa-mi darame mie toate convingerile poti sa o uiti. Stii de ce? Pentru ca este o convingere.

      Ștergere

COMENTARII MUCEGAITE