vineri, 17 ianuarie 2014

59 de motive să mă simt oprimat de religie

V-ați simțit vreodată victime ale religiei? Dacă nu, ori sunteți religioși ori sunteți niște legume.
Scriu asta deplin conștient că pe unii deja v-am pierdut de cititori, dar știți ce, nici nu-mi trebuie astfel de cititori. Scriu postul ăsta iritat de sutele de comentarii sexiste, homo-fobe, rasiste sau xenofobe ce împânzesc internetul.

O scriu pentru că mizeriile menționate mai sus au un singur numitor comun și anume religia. Toată ura din lume se varsă în numele lui Dumnezeu. Și după ce ura divină se prăbușeste în capul meu cu greutatea a mii de tone de roca, sunt întrebat candid de ce sunt așa de furios, de vehement, ce am cu popii și cu bunul, iubitorul Dumnezeu.

Sunt bătut cu biblia peste gură și apoi întrebat dacă i-am priceput semnificația. Astea toate se întâmplă într-o țară laică din Europa secolului XXI. Dar oare chiar coexistă România cu secolul ăsta sau se scufundă lent în obscurantismul evului mediu? Este România un stat laic? Dar european? Aș spune că nu, doar privind în jurul meu.

Da, sunt furios. Am 59 de motive să mă simt oprimat de religie pentru că:

1. Am fost botezat în biserica creștin ortodoxă română fără să fiu consultat, făcut membru înainte de a putea vorbi sau merge. Nimeni nu m-a întrebat nimic.
 
2. Biserica refuză să mă dezaboneze de la creștinism. Nu pot să dau sign out, nu pot să trec mesajele bisericii ortodoxe în spam. Motivul este acela că numărul de nume la catastiful botezaților este numărul de membri ce le permite să pretindă bani de la stat. Că biserica ortodoxa pretinde bani în numele meu, mă deranjează serios.

3. Afirmația tot ce e scris în Biblie este adevăr de necontestat, mi-a bulversat gândirea. Nu doar copilul născut din fecioară sau învierea mi-au făcut logica pilaf, dar fazele cu lumea creată în șase zile și Potopul lui Noe m-au handicapat pe veci la geografie, materie la care n-am priceput de ce nu-mi poate arăta nimeni pe hartă locația precisa a Edenului și de ce Himalaia e mai înalt decât Ararat.

4. Am fost îndopat cu părțile "frumoase" din Biblie - David și Goliat, Isus și Maria, Bunul Samaritean, dar nu și încurajat să o citesc ca pe oricare altă carte și posibil din cauza asta am crescut cu lacune substanțiale în cunoștințe.

5. L-am visat pe dracul pe la cinci ani, gata să mă ia în furcă pentru că n-am fost cuminte. O fi având oare legătură cu faptul că bunicul mă obliga sa mă uit la imaginea iadului zugrăvit la intrarea în biserică?!
 
6. Omiterea invitării unor copii la aniversările mele până în adolescență pe motiv că părinții sunt adventiști, penticostali, etc.
 
7. Am fost mereu pistonat să spun rugăciuni înainte de a mânca, culca, bea,  apoi "doamne iartă-mă" imediat după consumarea unei plăceri cât ar fi de mici. Uneori mă întrebam dacă n-ar trebui să spun o rugăciune pentru că respir.
 
8. Mi s-a spus ca hamsterul nu poate merge în rai. Da știu, sunt cu capul, dar câți dintre voi nu v-ați revoltat la ideea că dacă există o viață de după, nu o să vă întâlniți niciodată, dar niciodată cu cățelul vostru favorit? În plus la ortodocși exista doar doua variante. Pai dacă nu vine hamsterul meu cu mine în rai, atunci e clar că o sa ardă în Iad. De ce, de ce, când el a fost un animăluț așa de blând și bun?!
 
9. Fiindcă mi s-a spus că rudele mele ne-religioase ard în iad, pe la șase ani și eu deja aveam o idee despre cum arată acel un cuptor infernal din picturile de la biserică.
 
10. Pentru ca mi s-a spus că toți copii care nu sunt botezați merg în iad, treabă care m-a speriat și îndurerat teribil când vecinei mele i-a murit fetita în vârstă de o lună. Era așa mica, frumoasa și nevinovată, încât am avut coșmare cu ea arzând în flăcări.
 
11. Pentru că multă vreme n-am reușit să stau mai mult de cinci minute in cada cu apă fierbinte, din cauza asocierii ei cu cazanele cu smoală din iad.
 
12. Pentru că mi-a fost multă vreme frică să duc gunoiul nefiind absolut sigur că ghena de gunoi nu e taman acea Gheenă!
 
13. Pentru că asistând la un botez în calitate de naș, eu copil cu alt copil-sugar în brațe, am fost obligat să răspund la interogatoriul ăla cu 'Te lepezi de Satana?!”
 
14. Pentru că mi s-a spus ca Satana la posedat pe fratele meu n-am mai vrut să dorm cu el în pat, deși bietul de el fusese lovit la cap de o bicicletă în timp ce fugea de un câine. Azi mi se pare o reacție la trauma fireasca faptul că atunci se trezea noaptea urlând. Sincer, cred că eticheta de „posedare” a afectat negativ relația cu fratele meu.

15. Din cauza că mi s-a spus de mic că cine înjură e posedat l-am suspectat pe bunicul din partea mamei că este Dracul. De fapt bunicul era doar un bețiv bătrân care mai dădea cu dumnezeii de pământ când nu era lăsat sa doarmă, de pioasa mea bunică.

16. Pentru că am fost oprit să calc pe furnici sau gărgărițe cu replica; "se spune în Biblie: trăiește și lasă să trăiască ", sau că “sunt și ele niște suflete”, ca mai tarziu să fiu pus să călăraresc porcul proaspăt torturat la Ignat și apoi să mi se servească faza cu hamsterul. Treaba asta a creat în mine un fals conflict: care ființe sunt bune și care rele?!

17. Pentru că mi se cerea să judec oamenii după criteriul dacă sunt creștini ortodocși sau nu. Toți ne-ortodocșii erau niște oameni foarte răi, inclusiv vecinul meu adventist deși îmi dădea bomboane fără să spun poezii.

18. Pentru că mi s-a zis că Dumnezeu are un plan cu mine, ori de câte ori viața mi-a dat una peste ochi. Nu știu ce plan divin a fost și cui a folosit ca eu să cad de la etajul unui bloc în construcție și să-mi fac o gaură cât o monedă de 50 de bani în cap. În mod clar nu m-a ajutat la priceperea Planului” nici remarca mamei: „dracu te-a pus să te duci acolo?!”
 
19. Pentru ca am fost învățat să-i iert pe cei care m-au lovit, pentru că așa a zis JC că trebuie procedat, pentru că și el a iertat pe cei care nu știau ce fac, pentru că a zis „dacă ai fost lovit întoarce și celălalt obraz”, ca nu trebuie sa ripostez pentru că cei care ridica sabia, de sabie vor pieri. Până m-am prins singur că la pumni se răspunde cu pumni și eventual un cap în gură a fost nasol și mi-a curs borșul din nas de multe ori.
 
20. Pentru ca mi s-a spus că dorința de a muri e mai rea decât moartea. Adică iadul la pătrat pentru dispozițiile tale bacoviene Radu Boy
 
21. Pentru că după gluma mea de sinucidere infantilă cu cinci buline de diazepam mi s-a zis că dacă izbuteam aterizam direct în Iad, și faptul că s-au rugat pentru sufletul meu, clădind în mine senzație de vinovăție taman când aveam mai mare nevoie de sprijin emoțional.
 
22. Pentru că am fost forțat sa pup ani de zile mâini, cruci, icoane pe care le pupaseră alte zeci de oameni, și oroarea maximă, să mi se dea împărtășanie cu aceiași linguriță care umblase prin nu știu câte guri.
 
23. Atunci când am refuzat sa pup mâna unui popă, mama a făcut criză, a vorbit despre regretul de a mă fi născut, m-a tratat cu privirea aia cu care se uita la știrile cu criminali și teroriști. A susținut ca am făcut-o de ras și s-a plâns tuturor rudelor și vecinilor.
 
24. Adult fiind m-am trezit de câteva ori din somn stropit cu agheasmă de către mama, cu explicația că gestul a fost făcut ca sa-mi refac viața și sa mă întorc pe calea ce-a dreapta. Părea destul de speriata de reacția mea și nu prea convinsa ca așa sar din somn oamenii udați cu apă.

25. Pentru că religia își arogă dreptul să-mi conteste mie capacitatea de a gândi, îmi critica modul de viață dar nu suporta nici un fel de critica din partea mea.
 
26. Religia inventează păcate care nu sunt în minunatul ei îndreptar numit biblia și apoi mi le servește nemestecate. Astfel fumatul deși nu apare în biblie nicăieri este considerat păcat.
 
27. Am fost admonestat de mama pentru că am pus mașina de spălat duminica sau în nu știu ce zi cu pomeni, dar la modul acela cu blesteme, tânguieli și delir mistic despre păcate mortale, zoaie băute de morți și demoni.
 
28. Am fost admonestat de străini pentru ca am intrat într-o biserica fără să închin. Degeaba am explicat că sunt turist și că dacă ei or să se ducă într-o moschee nu or să dea cu fruntea de pământ. Au continuat sa boscorodească până am părăsit locul.
 
29. Sunt nevoit sa înfrunt dezgustul și exclamațiile de reprobare ale unora când mă declar ateu.
 
30. Am fost nevoit sa fac analize de risc măcar câteva secunde înainte să completez rubrica religie pe diferite site-uri, sondaje sau în CV-uri.
 
31. În armată am fost dus încolonat duminica la biserica, deși am încercat sa spun ca nu sunt credincios. În actele de recrutare figurezi ca ortodox? Da, dar știți... Marș la biserica imediat păcătosule!

32. Am fost făcut prost în public pentru că am afirmat ca nu cred în Dumnezeu și am fost făcut idiot de oameni cu care doream o discuție pe cu totul alte teme.

33. Am fost amenințat cu iadul de către străinii cu care n-am vorbit în viata mea, sau mi s-a urat sa mor în chinuri, bolnav de cancer și să fiu mâncat de viermi încă de viu, pentru ca nu cred în Dumnezeu. Foarte creștinesc comportament, zic eu.

34.Am indurat abordări de la evangheliști atât la ușa mea cat și prin casele rudelor, unde am fost forțat sa îndur un minim de conversație despre Dumnezeu din politețe prosteasca.

35. Am fost criticat de colege de munca pentru ca mănânc de dulce, de la adventiști, musulmani etc.

36. Am fost admonestat de colegi sau rude pentru ca am dat bună ziua în loc de Cristos a înviat, murit, înălțat etc. și pentru ca nu am încheiat discuțiile cu doamne ajuta.

37. Ca să nu fiu numit măgar am îndurat toate ritualurile de pe la botezuri nunți și înmormântări.

38. Am fost numit agresiv sau intolerant doar pentru că mi-am manifestat convingerile în spațiu public, deși religia nu se sfiește să facă acest lucru din stradă până la mine în pat.

39. Am fost numit eretic și păgân fără suflet pentru că n-am vrut să sărbătoresc creștinește Crăciunul ori Paștele.

40. Am fost făcut ipocrit pentru că am sărbătorit Crăciunul și învinuit că mi-a și plăcut.

41. Am fost făcut ipocrit pentru că am mâncat ouă de ciocolata la Paști și șorici la Crăciun, de parcă aceste acțiuni chiar ar avea legătură cu ritualurile creștine ortodoxe.

42. Am fost tratat la reuniuni ca oaia neagra a familiei, în special de Crăciun și Paști. Eu fiind “ăla” adică cel care nu ia anafură, nu bea agheasmă, nu se închină, nu se mărturisește, nu merge la Biserica să ia lumină și refuză să păcălească copii cu Dumnezeu.

43. Necredința mea a fost menționată de familie și alții pe tonul reprobativ -"e ateu !"- de parcă aș fi avut probleme cu legea, aș fi fost certat cu munca, probleme cu igiena, drogurile sau cine știe ce reprobabil fetiș sexual.

44. Sunt frecvent confruntat cu tentația de a face o evaluare a riscurilor înainte de a menționa sunt ateu cunoștințelor noi. Mă trezesc ținând cont că exista probabilitatea sa fiu condamnat, atacat cu argumente pioase, sa stârnesc ura interlocutorilor sau mai rău, sa trezesc dorința lor de a mă converti. Niciodată nu aș avea această jena dacă aș fi creștin.

45. Am frecvent oroarea de a vedea cum în ochii altora ateismul este o sectă, organizata probabil prin temple subterane, cu ceva ritualuri și ierarhii ciudate. Partea proasta este ca și unii ateii se văd mai nou așa.
 
46. Mi s-a spus de către credincioși, inclusiv din familia mea că sunt ateu pentru că nu știu nimic despre creștinism și textele din biblie. Mai ales familia dovedește o amnezie selectiva remarcabilă uitând că eu au am citit biblia din scoarță în scoarță și pot demonstra mai multe cunoștințe decât au avut ei vreodată.

47. Aroganta credincioșilor care cred că ei personal și numai ei sunt singurele autorități în acea religie și nici un fel de controverse rezonabile nu pot exista. Acest tip de aroganță intelectuala este ceva ce îi mână pe credincioși să se provoace frecvent unul pe altul, nu doar pe atei.

48. Am fost nevoit să ascult remarcile homo-fobe ale părinților după ce în adolescență am apărut la un revelion travestit cu hainele vară-mii. Ferocitatea cu care au încercat ulterior să-mi interzică să îmi fac piercing, sa îmi las plete sau să aleg la haine culori considerate a fi „de fete”, cu super argumentul: „Dumnezeu a lăsat femeia să fie femeie și bărbatul bărbat”. Toate astea mă fac să cred că numărul a fost reușit și că dacă m-aș fi născut gagică, aș fi fost una trăsnet.

49. Mă simt prost pentru că bucur că sunt bărbat și astfel mai puțin discriminat decât o femeie de către credincioși. Să fii femeie și să te declari atee cred că poate fi chiar periculos.

50. M-am lăsat păcălit de imaginea căsniciei perfecte a părinților cu care mi-au tot dat peste nas până am descoperit prezervative la tata, mama având trompele legate. Apoi am realizat că în căsătoria creștină, datoria femeii față de bărbat se consumă probabil după calendarul ortodox.

51. Este neplăcut îmi vad mama cum intră în blocaj emoțional, schimbă subiectul, sau cum pleacă din cameră atunci când se confruntă cu replici critice la adresa unui subiect religios pe care tot ea l-a deschis.

52. Să ascult cum rudele mele cer să tratez diplomatic, cu mănuși, acest subiect, eventual să nu le spun nimic, dar ele să-mi poată ține predici mie. Pare corect fata de niște persoane mai în vârstă, nu-i asa? Dar când am fost copil, eu am avut parte de această diplomație din partea lor când a fost vorba de convingerile mele?

53. Să ascult litanii despre rătăcitul căii la fiecare film sau carte care afirma ceva ce intră în contradicție cu creștinismul, gen Biblia hazlie sau Codul lui da Vinci și imediat după asta să ascult teoria conspirației anti-creștine și pe aia cu creștinii persecutați. Asta când în România ortodoxismul este aproape religie de stat și stat în stat.

54. Sunt acuzat de sentimente anti-creștine în timp ce creștinii au dreptul sa aibă sentimente anti-ateiste, să batjocorească toate lucrurile în care cred, cu convingerea că pot acționa în forța, indiferent cât de brutal. Apoi tot ei întreabă de ce sunt așa pornit.

55. Mă supără să văd cum dau rudele și colegii mei bani la călugări și mănăstiri știind că acești bani îngroașă buzunarele ne impozitate ale unor oameni care m-ar atârna de o cruce pentru că nu cred în ce cred ei. Aceiași oameni care pun bani în cutia milei n-ar lasă un leu donație la la Mc Donalds, unde ar primi și bon.

56. Mă supară să văd cum se infiltrează ortodoxia în școli pe banii statului prin urmare cu aportul meu, strâmbând minți fragede cu pilde și povești horror. Este ca și cum mi-aș finanța propriii dușmani.

57. Mă supară să gândesc că odată publicat acest articol o să citesc comentarii care or să spună că exagerez, că religia e buna, nu persecută și numai fundamentalismul religios este rău. Ei bine ceea ce am descris eu mai sus greu poate fi pus pe seama fundamentalismului. Este mult mai sigur o acțiune eroziva lentă, un război de uzură dus împotriva eu-ului meu.

58. O să se spună că nutresc sentimente anti religioase pentru că sunt o acritură. Sunt și am dreptate să fiu.

59. Este foarte posibil ca lista să se extindă, pentru că religia este o continuă sursă de „bucurii”ca cele descrise mai sus. În cazul în care a mai rămas pe aici vreun cititor care nu a fugit să se mărturisească duhovicului că a citit texte ateiste, îl îndemn să facă completări sau să scrie propria lui listă.



63 de comentarii:

  1. 2. poti sa te inscri la baftisti si apoi sa dai biserica ortodoxa in judecata pentru ca sa le dea la aia banii
    8. hamsterii nu merg in rai pentru ca nu suflet. ai auzit tu pe cineva sa spuna despre hamsteri ca: " e si el un suflet de om" ? la caini e altceva. aia sigur merg in rai. am vazut filmul!
    12. la multe blocuri aia e Gheena, deci e normal sa-ti fie frica.
    13. trebuia sa raspunzi: NU!
    24. :))) parca te vad sarind :)))
    48. ???!!! era nevoie sa pomenesti si asta ? :D
    59. asteptam completari!

    RăspundețiȘtergere
  2. Radule, eu cred, dar mă regăsesc în multe dintre comentariile tale.
    Şi deşi cred, n-am de gând să predic cuiva sau să răstignesc pe cruce pe cineva fiindcă n-are aceleaşi criterii de judecată ca şi mine.

    PS: un preot musulman (parcă) spunea prin evul mediu că ”Dumnezeu a lăsat ateii ca să înţelegem (credincioşii) ce înseamnă milostenia adevărată.”
    În rest, să mor dacă pricep de ce sunt mai bună fiindcă m-am născut între Carpaţi şi Naşă-mea s-a lepădat de Satana pt mine decât ultimul canibal al cărui zeu i-a spus personal că mâncatul duşmanului ucis îţi aduce puncte în viaţa de apoi. Chiar nu văd niciun argument valid.

    Belle

    RăspundețiȘtergere
  3. nu am reusit sa citesc tot pentru ca trebuie sa mai si muncesc dar subscriu punctelor 36 si 37 :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Marea majoritate tac și suferă la punctele alea, dar macar sunt ei constienti ca ele nu sunt formalitati obligatorii pentru toti?

      Ștergere
  4. parcă descrii copilăria mea :))
    da` nu-mi pare rău. așa am învățat să gândesc singură, să-mi pun întrebări și să aleg ce-mi convine din toate religiile, fără să mă pot declara nici credincios, nici ateu.
    până la urmă e o sursă constantă de nervi constructivi, conspirații și discuții de bere.

    deci a făcut și religia excesivă ceva bun: ne-a făcut pe noi oameni deștepți, departe de ea ;)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Problema este ca din viata scapa cine poate, iar din religie foarte putini evadeaza cu gândirea neafectata.

      Ștergere
    2. eu - 1,
      cine se mai înscrie?

      Ștergere
    3. As zice ca Oama, dar sa se inscrie ea cu mana ei fier.

      Ștergere
  5. Adevărul e că mi-ar place să văd impozitarea veniturilor bisericeşti de tot felul!
    Apropo ei nu sunt tot un fel de funcţionari publici?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. N-ai să vezi așa ceva în timpul vieții ăsteia. Stai, că n-avem decât una. Deci visează în continuare.
      Da popii sunt funcționari publici, au salarii plătite de stat. Și popii sub acoperire care predau religia în scoli, la fel.
      Si manualele de religie sunt plătite de stat.

      Ștergere
  6. Sa stii ca biserica e un loc destul de bun de agatat. Vorbesc serios.

    Pe de alta parte, am vazut acu ceva timp, o iehovista de am crezut ca imi cad ochii pe jos ca mingile de ping-pong. Ridicol cum arata. Si nici nu vreau sa ma gandesc cati ani avea. De atunci ma paste gandul sa ma fac iehovist.

    RăspundețiȘtergere
  7. Noa, deci nu știu cum să zic, dară eu nu m-am simțit oprimată de religie de niciun fel. Nu de alta, dară nu provin dintr-o familie religioasă. Fără a avea cine știe ce școli înalte - ai mei părinți îs simpli, au numai Bacu'- ei nu se încadrează în categoria aia de omi care se roagă să vie ploaia ca să i se coacă roșia-n grădină, dar n-ar scoate o găleată cu apă ca să ude doamne feri!
    Tata are un sistem moral ultra strong, bazat pe cum o văzut el că-i bine să-și ducă viața, și nu pe precepte religioase. Nu mi s-a spus niciodată că trebe să știu nu știu ce rugăciuni, am învățat Tatăl Nostru la școală, nu de la ai mei că mamaie o preferat să mă învețe să citesc, nu să spun rugăciuni. Povești religioase am citit din cartea de-o adusese la vecina de pestre drum giner'su de era pocăit: era o cărțulie albastră intitulată Biblia pentru copii, și-mi plăcea mie că era cu pagini lucioase și poze multe și faine. Și din desenul ăla animat Cartea Cărților cu robotul Memo. Altfel, tata îmi spunea povești pe care le inventa el sau citeam singură basme. Rudele mele (mă refer la cele apropiate, nu de gradu cinșpe) vizitează mai des spitale de nebuni decât biserici sau mănăstiri.
    Pe de altă parte, să ceri unui om să-și treacă pe formulare ori siviuri religia este ilegal în multe țări civilizate. Pentru că religia e o opțiune personală, e treaba ta dacă ai au ba și dacă ai - care-i aia de-ai ales-o. E ca futaiul, nu te întreabă decât la spitalu de boli rușinoase cu câte, cum și de câte ori. Și ca paranteză, în Thailanda, absolut fiecare formular pe care l-am completat cuprinde și rubrica religie.
    Partea bună îi că-n alte părți e și mai rău. Gen la americani. Care-s cu 'mnezău adânc înfipt în cur. Alături de cap.
    Hai că mi-ai dat o idee de-un articol. Despre popi. Cu true story, nu inventat.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Normal ca oama de hier nu are treaba cu religia. Da, ai dreptate ca in alta parte sau in alte timpuri e mai rau dar eu traiesc aici, acum. povestea cu popi sa nu fie sexy ca mi se face rau.

      Ștergere
  8. Adevărul e că şi mie mi-ar place să văd impozitarea veniturilor bisericeşti de tot felul! Oare se va întâmpla...aşa ceva?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si dupa ce le vezi, in afara de un ah ce crezi ca o sa poti face? Nu vede nimeni un ban.

      Ștergere
  9. Domnule Mucegai , iarta prostii (trimitere la Lapusneanu), nu "degeaba" crestinii sunt cre(s)tini.Ca solutie ar merge legea totul sau nimic : trebuie doar sa le dai foc , astia nu se dau la reciclare de hipocamp...

    p.s. Inca nu ai obosit sa lupti cu pramatiile duhovnicesti literaliceste?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pai nu reciclare vreau sa le fac ci reset. De dat cu umorul dupa ceafa nu obosesc niciodata.

      Ștergere
  10. Credinta poate fi privita ca un fel de virginitate a ratiunii, odata cu avansarea intelectuala creste distanta fata de religie, fiind iminenta renuntarea la doctrinele religioase ca o consecinta a dezvoltarii personale...
    Asta e din primul meu articol, prin 2010, eram mai destept decat sunt acum, oricum continui sa cred ca ce am scris atunci e perfect valabil si acum. Rabdare, e doar o chestiune de timp. E doaar o chestiune de timp...pina te prind crestinii ...muhahaha.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pai de ai ma tem si eu, ca ma prind pe picior gresit si ma sparie

      Ștergere
  11. :) Ai putea participa cu brio (http://www.olimpiade.ro/stiri/calendarul-provizoriu-al-olimpiadei-de-religie-ortodoxa-2013-2014)
    Atentie la proba practica! Se va da un orb sa ii redai vederea. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu la Olimpiada am iesit mereu pe locul doi. Straniu este ca eram singurul participant.

      Ștergere
  12. Tulburator si adevar graiesti: dar s-o luam metodic:
    1. Poti schimba oricand, nu ai lacate la maini si inima!
    2. De acord cu tine , institutia Bisericii in sine nu e ok.
    3. Parere personala: Biblia e o metafora aplicabila oricui. Nu un adevar de necontestat. Sau poate o fi!
    4. Aici este greseala noastra. Trebuia sa o citim cap coada si sa descifram Metafora
    5. Io 9 ani m-am trezit cu el langa mine in pat! Apoi am divortat!
    6. Tampenie retrograda. Nimic mai diferit fata de prigoana evreilor
    7. Te-au sacait rugaciunile cand erai mic, dar acum poate te-ar linisti daca ai stii ca cineva, undeva, un munte de lumina te asculta si te ocroteste. Dupa cum ti-am spus.. metafora!
    8. Greseala. Hamsterul nu merge in rai ca n-are suflet. Este doar insufletit. Nu posesor de suflet. Asta conform vechiului testament (comun evreilor, crestinilor si musulmanilor)
    9. Idem punct 6
    10. Idem punct 6 dar cine te-o shokat asa mai raducule? Mie bunica imi spunea ca pruncii ce mor nebotezati devin ingeri ca n-au pacate :P
    11. Clar, ai avut ceva shocuri!
    12. Idem 6+11+12
    13. =))). Rituri!
    14. Idem 12
    15. Dap, tampenie retrograda

    RăspundețiȘtergere
  13. 16. Aia cu porcul sunt depasit de situatie si eu! E un ritual oribil!
    17. Tampenie retrograda
    18. =))))). Liberul arbitru, asta e planul!
    19. De acord cu tine, dar si Iisus a rasturnat tarabele si i-a batut si alungat pe negustorii farisei ca vindeau in Casa Domnului. Deci ideea de inactiune e straina crestinismului. Trebuie cumpanit cand sa te intereseze sa actionezi si cand sa lasi lucrurile asa. Proshtii sunt eterni, prostiile nu!
    20. Metafora! Adica traieste-n pula mea ca de-aia ai viata! Fa un exercitiu optimist. Ia fiecare idee si tradu-o din romana in romana contemporana. Nu ti se va parea absurd nica
    21. La mine a fost cu lama la vene
    22. Acum cu linguritele in tertze guri.. nu mai am asa problema. Nici tu banui!
    23. Crestinism haios! =)))). Din ciclul hai sa practicam biblia hazlie!
    24. Idem 23
    25. Pai n-ai de ce sa o critici! Continu-o! E un sambure si dezvolta. Fa un exercitiu. nu critica samburele
    26. Corect. Dar nu biblia ci piosii preacucernici de parinti monahali :P
    27. Idem 23
    28. Dap, si eu m-am impedicat intr-o biserica de o tanti ce facea matanii in aglomeratie si i-am tras un sut in tzatze de a urlat aia ca demonizata. Apoi tot in ziua aia a strigat o Pioasa de Slujba la mine sa ma ridic in picioare la un anumit moment ca „asa se face in timpul slujbei!” eu pios i-am spus „in biserica babele tac! Asa se face in timpul slujbei”. Totul este sa razi si sa-ti duci metafora ta pana iti e bine.
    29. Nu esti ateu.
    30. Baga si tu ortodox ca asa e funny

    RăspundețiȘtergere
  14. 31. Te pui cu nea comandant? Pai cand a intrat fiorul soborului de preoti in inimile romanilor... totul era o nebunie atunci
    32. Nu crezi in Dumnezeul asta exclamat aberant declamativ pe la colt de strada, dar crezi in balanta, crezi in ceva. Poate nu-i stii numele
    33. Idem 23
    34. Politicos baiet. 
    35. Idem 23
    36. Idem 23
    37. Nu scapi de ele 
    38. Totul este sa nu fii galagios. Crede in sufletul tau in ideile tale si restul va veni de la sine.
    39. Pai mai nimeni nu sarbatoreste crestineste. Doar se manca si se bea =)))
    40. Multi „crestini” de mucava ai in preajma...
    41. Eee. Crestinii de conjunctura sunt de-aia activii prin societate.
    42. Oaie neagra cand esti blond cu okii albastrii=)). Nu se pupa =))
    43. Ateu este cand nu crezi in nimic. Nu esti ateu, ca altfel nu ai avea constrangeri. Ai ceva credinta in tine dar e revolta ta fata de Institutie si superstitii de cacat
    44. Dap, schimba viata o convingere
    45. =))))
    46. Dar ai uitat sa o traduci din romana in romana. Asta e un exercitiu fain. Scoate metafora din ea si vezi adevarul tau. De restul nu tre sa te intereseze. Am fost (evident) la o inmormantare la un sef zilele trecute si popa facea : „ cand am intrat in casa.. (glas tremurat).. fetita lui ( a sucombatului) striga.. TAICUTULEEEEEEE!” . Vai ce mai bocea lumea in biserica. Un simplu Popa telenovelist care imi da convingere ca Institutia e varza.
    47. Din ciclul... „ sa dea Domnul Dumnezeu cel Bun sa ne ajute anul asta ca anul trecut a fost ca Dracul’ arzi-l-ar focul sa-l arza!”
    48. =))). Belea esti! Dar traznet!
    49. Ele nu conteaza Raducule =)))). ele au Tefalu’ =)))
    50. Si el.. ca omul.. :P
    51. Pai nu te mai contra cu dumneaei. Doar nu poti schimba un om trecut de 60 ani asa de usor. Practic nu mai poti. E inutila actiunea
    52. Evita-l. Nu cu manusi. Cand incepe discutia iesi din camera
    53. Sunt convingerile lor. Respecta-le dar tu le ai pe-ale tale
    54. Aia ce te agaseaza nu sunt crestini! Scurt!
    55. Mc donalds ingrasa =))))
    56. Institutia e varza, asa cum spuneam, dar prima unificare a limbii romane a fost prin 1500 cand s-au strans preotii vremii si au hotarat sa unifice diferitele graiuri „ ca sa inteleaga tot prostul”. Deci pe undeva un rol in evolutia noastra ca popor, ca adunatura sau ca ce vrei, Ortodoxia l-a avut major. Nu sunt de acord dar nici impotriva sa se predea religia in scoli dar aia adevarata, gen istoria religiilor sau altele.
    57. Orice cestie care nu suporta corectii o numim fundamentala. Dar nu-i rau. E convingere ta
    58. „Acritura de buzau, ptiu, batu-te-ar Dumnezeu... inima mi-ai pus pe foc, pace nu mai am deloc, mi-ai dat ierburi in pelin si farmece-n vin| =))))))))” (scuze)
    59. 

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sincer Mircea, in afara de multumesc pentru comenatriul tau tras foc in foc in postul meu, chiar nu stiu momentan ce sa spun. Multumesc!

      Ștergere
  15. :)
    oprimata nu, agasata si indignata, intrigata la culme, da, ma simt si eu.
    e nebunie curata ce poate face religia din oameni, n-are sens sa mai exemplific, caci stie toata lumea despre ce vorbesc. e alegerea lor, dar alegerea lor lasa urme peste tot...
    aici in america, nu ma pot opri sa nu ma "minunez" de aceste urme.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. incarca "Dupa dealuri" film romanesc premiat, ca sa vezi fata adevarata a Romaniei secolului 21. Bucurestiul si cele cateva mari orase sunt insule vag illuminate intr-o mare de obscurantism rural.

      Ștergere
    2. mersi, o sa vad si filmul. nu m-ar mai mira nimic...:)

      Ștergere
  16. Las că te continui io, în curând, rumeg în minte grămezi de asalturi asupra habotniciei... Pe mine abia acu mă câștigi mai abitir. Ai mai avut tu un articol extrem de bine scris acum vreun an sau doi pe tema nașterii lui Isus... Hai că ereziile-s abia la început...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. e scăpărată și scânteia, dar zace molcom prin drafturi, încă scriu blajin

      Ștergere
    2. Nu te grabi, coace-o la foc mic sa iasa buna!

      Ștergere
  17. Acum doi ani am fost la Frăsinei. Bineînțeles, doar părțile bărbătești ale familiei, știi treaba cu blestemul anti-nuieresc. Și eu făceam poze. Și apare-n zare un popă, care mă apostrofează blajin: ”Mai bine vă rugați, decât să faceți poze...”.
    Ce să-i replic? ”Nefericiți cei săraci cu spiritul?...”...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mai bine nu mă rog. Mai bine fac poze, că de asta am venit.
      Me, Cheschese Frasinei, metre?!

      Ștergere
    2. Mănăstire căreia n-au voie să-i treacă pragul mujerele. Sub amenințare de blestem. http://www.crestinortodox.ro/biserici-manastiri/mitropolia-olteniei/manastirea-frasinei-68223.html

      Ștergere
    3. Aha, dar intreb si eu ca prostul, ele de ce ar vrea sa intre acolo?!

      Ștergere
  18. Eu am mers la biserica pana pe la 25 de ani, mai ales pana pe la 18, dar fara sa existe o asa presiune din partea familiei, dimpotriva, mama cu tata mergeau doar de Pasti, tataia deloc, iar mamaia mai rata si ea cate o slujba. Acum si contextul era diferit fiind o biserica de tara si un preot prea putin pus pe capatuiala, plus lipsa scenii clasice a arderii in iad pe peretele de la intrare pe care am bagat-o de seama prin alte parti.

    Vise cu draci am avut si eu, de fapt unul care s-a repetat aproape identic de cateva ori si in care eu priveam din casa cum tataia se lupta cu dracii pe-afara in jurul casei cu un vatrai :)

    Daca ma intrebi azi, cred in Dumnezeu, ca exista ceva Acolo, dar nu in sensul biblic, nicidecum in sensul bisericesc, motiv pentru care m-am si indepartat de practica religioasa care nu are nimic de-a face cu Dumnezeu ci doar cu manipularea prin frica in tot felul de scopuri: politice, banesti etc.

    As prefera sa fie ca in Germania unde daca esti credincios platesti impozit pe credinta, iar biserica nu primeste bani de la buget by default, ci doar partea de la cotizantii sai ceea ce mi se pare normal. Daca ar fi si la noi la fel ar disparea "credinciosii" ca potarnichile de cata credinta poarta in ei...

    Pana si faptul ca BOR primeste bani de la buget, ca trag masinile, vilele si aurul la popi ca mustele la rahat, ca administratiile locale cotizeaza bani la catedrala in loc sa se ocupe de adevaratele probleme, toate astea ar trebui sa atraga atentia asa-zisilor credinciosi ca biserica = afacere si cam atat.
    Nu cred ca scrie undeva in biblie ca a fi credincios inseamna sa fii prost, dar cel putin la ortodocsi se cam aplica. Nu la toti, dar la cei multi si cei multi sunt aia care conteaza...

    p.s. altfel a fost amuzanta postarea ta, iar unele comentarii savuroase :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Claudia multumesc mult ca ai citit. Cum ar putea fi polemica decat constructiva cu credinciosi ca tine?! Din pacate aia multi si pro de care care spui tu mai sus, n-ar avea rabdare sa citeasca nici 10 motive si m-ar pocni cu crucea in cap.

      Ștergere
    2. Eu locuiesc de cativa ani cu un ateu, s-ar putea spune ca am antrenament, dar sunt si de acord cu cele 58 de motive... deci cam ioc polemica.

      Cu 59 ai incheiat, dar as putea adauga un 60: La ultima mea spovedanie care coincidea si cu iesirea dintr-o adolescenta tarzie, popa imi reprosa ca nu-l plac pe fi-su si se astepta ca eu sa-i marturisesc motivele. Asa ca am ratat ocazia sa-i spun ca-i arogant si misogin si-am plecat, dar chestia asta m-a marcat.
      Si hai si-un 61: am avut parte de-un asa credincios langa mine incat ma ameninta cu iadul de pe lumea cealalta daca il parasesc. Eu am zis atunci ca iadul are sanse mai mari sa se intample pe lumea asta...

      Ștergere
    3. Se pare ca emanciparea femeii are repercursiuni grave asupra credintei. Acum inteleg ce are religia cu femeile! :P daca se desteapta e vai de preotii ei

      Ștergere
  19. Bun. Si acum, exercitiu : cine vede vreo legatura directa intre UN POPOR DE CRESTINI si UN POPOR DE CURVE, ANALFABETI SI SARACI ?

    Premiul vi-l comunic dupa ce primesc raspunsuri corecte...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu eu! Îa zi premiul. Sper ca nu e link la porn cu eleve făcute poștă!

      Ștergere
  20. Premiul este....O VIATA IN ROMANIA ! Sper ca e pe placul tau...

    RăspundețiȘtergere
  21. Si totusi,eu cred ca tu crezi mai mult decat multi "ultramegasupercredinciosi".

    RăspundețiȘtergere
  22. Misto traume.
    Ai mei sunt semiceva, deci eu de sarbatorile cu cruce rosie ma bucuram ca nu mergeam la munca la tara.
    In rest, multe dintre treburile alea nu le-am vazut

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Waw, animal pe Mucegai! Merci de mangaierile pa crestet!

      Ștergere
    2. dubios era daca era "mucegai pe animal". Ca insemna ca-s nespalat :)

      Ștergere
    3. Nu era nimic dubios cat timp eram io deasupra... Sigur te spalai, inainte, ori dupa.
      :))

      Ștergere

COMENTARII MUCEGAITE