luni, 3 septembrie 2012

Schimbul

   Vacanţa la ţară a fost ceva frumos până pe la 14 ani. După asta am început să am dubii, iar azi certitudinea că nu sunt făcut să-mi sufle vântul în rozetă printre araci când merg la budă. Dacă vreau senzaţii asemănătoare pot să folosesc un feon. Cum, nu de aia au la hoteluri feonul montat la baie aproape de tron? Eu asta credeam, pardon!
    Nu-mi mai place viaţa la ţară. Asta e, nici măcar n-o mai suport. Ca să-mi facă probabil în ciudă, prietenii mei sunt înebuniţi după viaţa la ţară. Îşi doresc chiar să cumpere împreună o casă bătrânească. Bineînţeles dragostea îi ţine maxim un weekend. După aia li se termina şevetelele umede, antihistaminicele, pastilele si spraiurile anti ţântari, adjuvantele digestive şi restul de suplimente fără de care un orăşean nu poate ingera, digera sau defeca liniştit.
   Diferenţa între mine şi ei este aceea că eu nu mă mai mint că-mi place. Mi-a plăcut când eram mic şi prost. Acum pot supravieţui în jungla urbană şi tot aici mă simt cel mai des fericit. Probabil o să mor tot "între betoane" aşa cum mi-a menit mamaia.
   Ultima mea amintire plăcută de la ţară s-a pierdut în neant. Îmi aduc aminte însă de o fază fericită de când eram pici. Nu ştiu cum am pus mâna pe nişte mărunţi şi am alergat cu limba scoasă spre CAP. Acolo lucra mamaia ca bucătareasă, dar tot acolo era şi Cooperativa. Aşa îi zice mamaia la locul magic de unde cumpăra ea Iogenii. Iogeniile astea băteau la cur orice Horeo făcut cu cremă de ghete şi se pişau cu boltă pe orice Belitastart sau cum cocăru' meu le zice la crocănţeii ăia multîcerealieri. Iubeam  Iojenia cum o iubeam pe mama când eram mic. De asta şi acum îmi aduc clar aminte că pe drumul înapoi de la Cooperativă am rămas fără Iojenie.
   În mod uluitor, din alea două bloace pline de ţigani trântite de Ceauşescu în mijlocul câmpului, nu mi-a ieşi în cale vreun hoţ. Dintre calabalâcuri, şandramale cu porci şi câini jigăriţi mi-a apărut  în faţă ispita sub forma une ţigănci un pic mai mică decât mine. Ţinea întro mâna o ceapă iar în cealaltă o bucată rece de mămăligă presărată cu sare grunjoasă. Muşca din ele cu poftă pe rând, cu mucii târăş dar cu ochii sclipind. Era fericită. La prima muşcătură mi-au dat lacrimile. La a doua a început să-mi plouă în gură. Am ştiu imediat că vreau şi eu. N-am mai ezitat nici o clipă. Am întins Iogenia şi cu voce pierită am cerşit:
- Facem schimb?!
  Mamaia m-a certat iar prietenii au zis că-s prost. Numai un bumbalău ar schimba o Iojenie pe o bucată de mamăligă şi o ceapă pe jumătate mâncate. Eu însă ştiu sigur că ţiganca s-a păcalit iar eu am făcut un schimb grozav de avantajos, pentru că toată ziua aia am fost fericit.
   Dar tot nu-mi place la ţară, aşa să ştiţi!

7 comentarii:

 1. ce amintiri ai reusit sa trezesti in cei ce trec sa te citeasca.:)
  "Locuinta mea de vara
  E la tara ...
  Acolo era sa mor
  De urat si de-ntristare
  Beat de soare
  Si parlit ingrozitor!

  Acolo, cand n-are treaba,
  Orice baba
  Este medic comunal.
  Viata ce aci palpita
  E lipsita
  De confort occidental.

  Nu exista berarie,
  Nici regie ...
  Doar un hot de carciumar
  Care are marfa proasta
  Si-o nevasta
  Ce se tine c-un jandar'.

  ..........................

  Cand te duci pe drumul mare
  La plimbare
  Este praf de nu te vezi:
  Trec, miscand domol din coada,
  Spre livada
  Ale satului cirezi.

  Si te poarta sub escorta
  O cohorta
  De tantari subtiri la glas,
  Inzestrati la cap c-o scula
  Minuscula,
  Cu pretentie de nas
  ......................

  Mearga pictorii la tara
  Ca sa piara
  De caldura si de praf!
  Mie dati-mi strazi pavate,
  Maturate,
  Dati-mi cinematograf!

  Dati-mi, dati-mi strada-ngusta
  Unde gusta
  Omul viata mai din plin,
  Cu trasuri, femei cochete
  Si cu fete
  Incaltate cel putin!  RăspundețiȘtergere
 2. Eu vreau doar wc si dus, cer prea mult?

  RăspundețiȘtergere
 3. acu' fie vorba intre noi greu mai gasesti case la tara fara wc si dus.cauti pretexte.

  RăspundețiȘtergere
 4. =)) genial
  si eu spun ca ai facut o alegere buna; ti-ai satisfacut pofta, pai nu?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Pai da. Stii cat era de buna mamaliga aia si cum crantzanea in dinti ceapa?!

   Ștergere

COMENTARII MUCEGAITE