joi, 6 martie 2014

Pistoletto, te urăsc!

Pistoletto

În curând se face anul de când mi-am rupt tălpile prin Paris. Fără glumă, am mers tot timpul pe jos, am luat trenul sau metroul doar când nu mai puteam umbla decât în mâini sau când obiectivul turistic era clar prea departe pentru a fi atins ad labam. Mi-a cam plăcut Parisul ca oraș iar cu muzeele sale am avut orgasme estetice. Un singur muzeu mi-a lăsat un gust ușor acid și anume Louvre.

Adică Muzeul în sine este foarte frumos dar am nimerit taman când și-a bătut joc de el un artist avangardist.

Ar fi trebuit să mă prind că ceva e putred în Louvre încă de la intrare, că am văzut un semn ciudat pe piramida de sticla. Am zis că e de la ei și am mers înainte. N-aveam de gând să plec din Paris fără să văd tocmai acest muzeu.

 
Care credeți că este senzația pe care o simți după ce te pre-umbli pe coridoarele alea regale printre statuete de mii de ani vechime și tablouri de sute de ani și deodată dai peste o grămada de bulendre colorate, potențial... murdare?


Și după ce scapi de asta dai de o oglindă pe care sunt lipite abțibilduri cu niște tipi și tu ar trebui sa îți faci o poza cu ei, sau o oglindă pe care e lipită poza unei gagici care își face poză și un sac de nailon imprimat cu... Rahan?!


Rahaa...
 
Apoi în vârful unui obelisc din oglinda stă înfipt același semn dublu infinit în culorile curcubeului, să moară gay-i de invidie că nu s-au gândit la așa chestie. Să nu uit, curcubeul ăla tot din trențe și sârmă era făcut.


Pe scurt experiența a fost absolut dezagreabilă nu pentru că așa avea eu ceva cu arta lui moș Mihai Pistol ci pentru că arta aia nu avea ce căuta acolo și atunci. Pur și simplu mi-a spart armonia vizitării unei expoziții complet unitară și coerenta ca spațiu / timp. E ca și cum în mijlocul filmului Titanic ți s-ar băga o secvență cu ciocănitoarea Woody. Domnul este original nimic de zis.
Nimeni până acum nu s-a gândit sa lipească pe o oglindă poza unei tipe care se cacă. Asta nu era la Luvru, dar nu m-am putut abține. Voila!


Te urăsc Pistolleto! Și cel mai tare urăsc că țin minte numele tău, Michelangelo Pistolleto, omul cu arta săracă, prostestatarul antisistem, cel care mi-a stricat atmosfera la Luvru. Data viitoare te rog să fi genial în altă parte. Vezi că eu în primăvară merg la Madrid, poate tu ai chef de un Tokio sau Melbourne. Doar zic.

PS: M. Pistoletto chiar este un mare artist. Din nefericire pentru dânsul eu vroiam să vad doar Luvrul. Îl aștept cu drag să viziteze România, dacă nu cumva a și trecut...

 
Atât!
 


20 de comentarii:

  1. Venus între bulendre îmi place cel mai mult!
    Așa e și la contesă, în cele două muzee ale ei: dormitorul, unde lasă un morman pe pat, până se decide cu ce se îmbracă, apoi spălătoria, unde la sfârșit de săptămână e adunată o căruță de boarfe...
    Tot așa se uită și alteță-mea la muntele de rufe de spălat și spune nevinovată că nu ea le-a purtat ea pe toate, crede că i-am mai purtat și eu vreo două...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Subreto și mie îmi place ce face omu' cu chiloții ăia ai lui, dar a; dori să nu mi-i bage sub ochi când sunt la masă. În rest tipul e genital de genial!

      Ștergere
  2. Poate armonia trebuia sparta, doar e taramul Noului Val a carei teorie implica mentinerea privitorului in constienta ca priveste. Doar detasamentul de fantezia subiectiva poate permite o apreciere veridica, credeau ei. Deci desi efectul nu a fost pe gustul tau poate semnificatia tindea spre scopuri mai nobile.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Scopul spală boarfele, asta zici?!
      Să recapitulăm puțin. Te duci să vezi un muzeu de artă Clasică și între Venus de Milo si Gioconda vezi un colaj cu o gagică care face caca. Te intrebi pentru ce ai platit, sau nu?!

      Ștergere
  3. Io zic sa mai mergem vreo saptamana sa vedem cum e si fara Pistoletto :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aprob pozitiv MrBogdici! Bugetul să mă țină, că în rest mă știți cât mi-e naturelul doritor de cultură transfrontalieră.

      Ștergere
  4. Daca promiteti ca ma carati cu voi intr-un carut de butelii, merg si io.
    MD

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu putem garanta, doar știi bine ce ți-au pățit pingelele la Buda&Pesta! Ce păcat că...

      Ștergere
  5. Io nu m-am amorezat așa tare de Paris. Dară cred c-am mai povestit și mai povestesc o dată cum eram cât p-aci să fac și io artă d-aia pentru că era să mă cac pe mine de frică văzând arme adevărate pe soldați adevărați! De fapt arătau ca niște mitraliere așa. Încărcate, neîncărcate, habar n-am, dară se plimbau soldații prin Gare du Nord cu ele la brâu de parcă erau nimica.
    Madrid zici? Frumos, Radule, frumos. Vezi că pe 23 cică se joacă Real Madrid - Barcelona. Ehe, mai c-aș vini și io! Să-ți iei grâu la tine că-s grase rău rațele alea de prin Retiro Parc, or să tot ceară de haleală cât ăi sta să te uiți la ele.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu mă pasionează fotbalul, dar raţele imi plac la nebunie, mai ale cele grase, pe varză, pardon, lac!

      Ștergere
  6. nu-mi place neam combinatia. o fi arta un ciocan, nu ca o oglinda, da' uneori prea e ca un baros...

    RăspundețiȘtergere
  7. este ca muzeul sexului cu sex shop inclus a fost cel mai misto???

    RăspundețiȘtergere
  8. Avangarda avangardista pune psihicul in garda.:)

    RăspundețiȘtergere

COMENTARII MUCEGAITE