miercuri, 8 ianuarie 2014

Pișăciosul



Ca să vedeți ce înseamnă promovare, trebuie să dați o tură prin Bruxelles. Care este simbolul acestei mari capitale Europene? Parlamentul European, Atomium, Grote Markt?
Nici pe departe frate. Manneken Pis, ăsta este simbolul ce apare cel mai des pe suveniruri și altele, de la magneții de frigider la fântâna de bere. Simbolul bruxelezilor este Pișăciosul!
 
Pe unde mergi, în ce vitrina arunci un ochi dai de puștiulică care face pipilică. Legenda povestește că puradelul întruchipat de statuetă, trezit în miez de noapte cu vezica plină a confundat un incendiu cu oala de noapte și uite așa a salvat Bruxellesul. Educație masculină belgiană: Dacă nu-ți poți băga puța în ea, măcar piș-o!
 

Manechin Piș ăsta este peste tot, scapi de el la shop ca să-ți bage zdrânga în ochi de după primul colț. Treabă periculoasă, că am vazut pitici din ăștia care în loc de râmă aveau tirbușon. Atâta te intrigă, și te ațâță, încât cedezi și pornești să îl vezi în realitate.
 
Și ce crezi, când dai cu ochii de el, dai pe spate? Da de unde, mai pui o pereche de ochelari, te apropii, te depărtezi, îi dai târcoale. Te uiți în jur. N-ai greșit strada, că dacă o greșeai nu mai erau și alți gură cască tot la fel de stupefiați ca tine. 

 
Cum mă, ăsta este celebrul Manneken Pis? Ce ...'la mea?
Sst nu te da de gol, mergi pe burtă, să nu fii luat drept gherțoi! Așa, fă-i o poză și încă una din alt unghi. Dă zoom-ul la maxim să nu se prindă fraierii de acasă că aia nu e statuie ci un căcat de ghips vopsit care nu are nici 60 cm înălțime. Așa, acum exclamă ceva admirativ sau măcar fluieră. Păstrează dracului aparența de turist cult!

Și acum repede la prima berărie să stingi gustul de kitsch din gât cu ce are Belgia mai bun. Nu cu urină pedofilă ci cu una din cele 500 mărci de bere!
 

Alo metre, dă-mi și mie un Maneken Pils, pardon, Gauloise, Pink, Zot! Dă orice bere repede că-mi iese arta prin pori!
 
PS: pentru cei cu adevărat însetați de cultură, Bruxelles mai oferă: fetița pișăcioasă, câinele pișăcios și capra care vomită.

20 de comentarii:

  1. sa stii ca exact reactia ta am avut-o si eu, ma refer la "cum mă, ăsta este celebrul Manneken Pis?" :))
    in Belgia, pe langa ciocolata m-am indragostit de Bruges si indragostita am ramas...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ah Brughe, cum ii zic flamazii! De poveste orasul ala.
      10 Sighisoare corcite cu Venetia la un loc.
      O sa scap o vorba si despre el. De fapt la Bruxell merita sa te duci mai ales ca sa vezi Bruges.

      Ștergere
  2. Răspunsuri
    1. Da da, am spus-o frumos dar scurt. Bruges merita mai mult.

      Ștergere
  3. Eu am citit Heineken. Tot o Goloază...

    RăspundețiȘtergere
  4. Manneken-Heineken. Deformație de om cu paronime la cap...Știi că trăiesc (și) într-o realitate paralelă. Aia în care trăim toți: nu se spune că sensurile unei scrieri prind viață și în mintea cititorului, nu doar în intenția autorului?!

    RăspundețiȘtergere
  5. Senzația asta am avut-o și eu când am fost la Verona să văd balconul Giuliettei. Credeam că cine știe ce balconoi o să văz, dar era mai degrabă un uluc într-o ulicioară dosnică și prost luminată. În schimb am pozat lăcățelele colorate prinse de grilaje, că erau cu milioanele. Adică tot felul de botiști din ăștia care credeau că dacă aruncă banii pe niște lăcățele și le prind pe acolo, or să se iubească mai abitir. Îhî.
    Am râs. Într-o zi ți-oi arăta și pozna..ăăă. poza.

    RăspundețiȘtergere
  6. Poza cu lăcățele pe zăbrele sau cu Julieta agățată în uluc dosnic?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Lăcățele șeri, altfel toată lumea punea câte o mână peste sânul de bronz al statuetei de sub balcon și se trăgea în poză în poziții deșucheate. Foarte mulți englezi am văzut că făceau mișcarea asta. Probabil li se părea comic.
      Oricum, explicabilă situație dacă te uiți la femeile lor.

      Ștergere
    2. Dar cine te pune sa te uiti la englezoaice? Vrei sa te ia flama, sa faci nepoti pociti!?

      Ștergere
  7. Deci, deci, deci fix discuția asta legată de pișăcios am avut-o cu un prieten când m-am întors de la Bruxelles. Mare simbol, un pișăcios, măcar dacă tot voiau simbol cu puță să fi fost un Priapus, ceva.
    Pe de altă parte...și cred c-am mai zis: mare plictiseală la blegieni în capitală. Io-am zis că n-am dat de așa oraș plictisitor niciodată. Și să vezi trăznaie, am întâlnit aci belgian plecat din Bruxelles zicând aceeași treabă. Dar bună ciucalata, mi-a adus și mie c-a fost la mă-sa în vizită de Crăciun :D

    RăspundețiȘtergere
  8. Ultima poză mi-a lăsat gura apă! De unde iau eu bere la ora asta!?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De la non-stop, sau la tine sunt din alea care doar scriu "non-stop" si inchid la 10?!

      Ștergere
  9. nu fac parte din "lumea buna"...n-am fost la bruxelles.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Numai eu știu cât am strâns din buci ca să vă parlamentu Ioropii! Daca asta ma baga in "lumea buna", ma las pagubas, ca prea constipa!

      Ștergere
  10. Din ce mai stiam eu astia (belgienii) nu-s mari bautori de bere sau gresesc?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. După ce butii au unii în loc de burți aș zice că sunt.

      Ștergere

COMENTARII MUCEGAITE