marți, 28 ianuarie 2014

Iarna în buze

Oameni buni, a crescut inima în mine cât o plăcintă cu foi. Bulgărești foile, evident. Sunt atât de mândru că sunt buzoian că nici nu știu cum să vă desenez ca să puteți înțelege și voi.

Păi măi fraților știți voi că Buzăul este ombilicul pământului, mana cerească și prima de vacanță a jurnalistului plăpând? Păi unde în altă parte îl mai ia vântul cu microfon cu tot pe sus și unde în altă parte se mai înfige cameramanul live în troian, la modul cel mai profund?

Unde sunt cutremurele mai meseriașe și cu epicentre mai diverse decât la noi la Buzău? Nu-mi spuneți de gălățeni că aia pe Richter sunt minori și nu mă îmbrobodiți cu Vrancea, că la ei bubuie dar ne zgâlțâie pe noi.

Tot Buzău-i fruncea băi! Aici s-a înfipt laleaua în brânză și maiul în unt. Aici bat vânturile la bucile Bărăganului, de se cutremură țâțele Comisoaiei, aici te pișă Ilie pînă te inundă și mai ales aici se formează viscolele care sperie bucureștenii.

Până și etimologia numelui este grăitoare. Numele ”Buzău”, după istoricul Vasile Pârvan, își are originea în radicalul tracic "Buze".

Deci Buzăul înseamnă buzele țării tovarăși. Aici e jalea Jaga Jaga, aici e vesel Pinguinul, aici se fluieră a pagubă și tot aici se pune cel mai tare bot!

Da, Buzăul este centrul muii naționale, mândria țării pe hârtie și în realitate bătaia sa de joc.

Aici este locul unde sinistraților li se distribuie apă deși sunt înconjurați de tone de apă sub formă de zăpadă.

Aici este locul unde DN2 E85 este ținut închis aproape fără motiv în condițiile în care au fost instalate parazăpezi iar ninsorile au fost mai reduse decât acum doi ani din punct de vedere cantitativ.

Aici este locul unde se cultivă și se propagă panica, locul unde se inventează crize, unde pare că e normal să dispară toată drojdia, făina și uleiul din comerț pe motiv că nu mai ajunge pâinea de la producători. Asta într-o singură zi. Fragil sistem de stocuri trebuie să aibă Kaufland, Penny, Profi și restul, dacă o ninsoare de două zile le-a lăsat cu anumite rafturi pustii!

Aș vrea să văd și eu un plan anticipat și coerent de intervenție al autorităților și aș vrea să văd un instructaj către populație. Aș vrea să văd pe banda galbenă a știrilor șoc o listă cu numere de urgentă, centru unic, centre teritoriale, liste cu obiecte si alimente cheie pentru supraviețuirea sub nămeți. Poate că așa or să realizeze toți locuitorii de iglu-uri cu etaj din Buzău, că fără curent, gaze și lemne de foc, un pachet de biscuiți e mai valoros decât un kil de făină.

 

8 comentarii:

  1. o fi Buzaul tau buricul sau buzele pamantului, nu stiu, dar stiu ca venim din cand la Buzau pentru cele mai bune paste quattro formaggi pe care le-am macat pana acum si pe care intamplator le-am descoperit acum un an si ceva la J' Pizza :)

    RăspundețiȘtergere
  2. O zona catastrofala dar oameni buni!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. O fi chestia aia cu dragostea lui Dumnezeu, aratata bunilor buzoieni prin bube, seceta si viscol?

      Ștergere
    2. nu ma referla furazolidoane! :)). ideea este ca locuiti intr-o zona catastrofala dar constrangerile sunt factor de progres. deci... :) de-aia sunt oameni buni pe-acolo :P

      Ștergere
    3. Zona catastrofala, ce frumos suna!

      Ștergere
  3. E viscol şi la Constanţa da cred că mai pot trimite ceva pachete de biscuiţi! E nevoie?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu e nevoie, biscuim si singuri! Niste apa de mare sa ne trimiteti, ca la stiri asta zic ca avem nevoie. Apa si paine, circul vine gratis din oficiu!

      Ștergere

COMENTARII MUCEGAITE