miercuri, 14 august 2013

Homo Mimicus


Dragă colega,

   Sunt un personaj toretic la fel de disfuncțional la nivel afectiv ca cele pe care le imaginez. Sau poate nu. Din punctul meu de vedere sunt un pic altfel decât majoritatea pretinde a fi. Sunt parte a speciei, a rasei și totuși sunt individ, iar conștientizarea acestei realități îmi dă dreptul să simt și să performez diferit. Rămân totuși parte a speciei și nu pot fi catalogat în afara ei, nici nu o pot părăsi.
 
   Anii de evoluție nu ne-au învățat nimic mai bine decât să mințim pe alții și pe noi. Acțiunea a început de la constituirea societatii, cam pe vremea când omul a fugit din padure unde nu trebuia să dea socoteală nimanui, și s-a stabilit în comunități unde trebuia să țină cont de propria reflexie în ochii celorlalți.
 
   În patru mii de ani am devenit o specie de super actori. Suntem cu toții frații lui Brad Pitt. Tragem de fiare ca să avem picioare musculoase pentru că ne-a cerut-o un rol. Până la apariția acelui rol ne-a durut fix în capot cât de subțiri aveam pulpele. De ce? Pentru ca nu se vedeau pe ecran. Dar dacă trebuie să se vadă, le lucrăm. Totul pentru rol.
 
   Suntem actori capabili  de interpretarea unei largi game de sentimente si ne comportăm într-o manieră care satisface ceea ce credem că vor alții să vadă. Lipsa aplauzelor este acceptabilă cât timp nu primim huiduieli. Deci mințim, jucăm teatru, sau mai precis simulăm. Atracția omului pentru virtual nu este întamplatoare. Virtualul vine în satisfacerea unei nevoi primordial umane, nevoia de scenă, recuzită și spectatori. În universul 2.0 sunt de miliarde de eroi pentru că în spațiul virtual poți să minți, să urăști să torturezi și să ucizi, fără să te simți vinovat. În spațiul virtual toți suntem nambăr uan!

   Prin urmare nu te frământa dacă tatăl tau nu te-a iubit, nu te invinui că nu-ți iubesti mama, sora, copilul. Nu te frământa nici dacă îi iubești așa de tare că îți rupi ața în ei. Aceste simțăminte sau lipsa lor sunt obișnuite la specia noatră, însă tot la fel de obișnuită este ascunderea adevărului din motive religioase și sociale. Nu este o maladie care să  se vindece cu medicamente, dar medicii or sa te bage oricum în sală. Și ei sunt actori.

   Dacă rolul începe să te consume, ia o pauză. Uită de teatru, mai bine scuipă, înjură, dă cu pumnul în figură sau arhitectură. Apoi dormi. Somnul este momentul tău de sinceritate absolută. Dacă vrei să rămâi sincer, nu te trezi. Nu te ridica din fața monitorului până nu ți se fac creierii noroi, apoi culcă-te înapoi!
   Somn ușor Homo mimicus, hai bis!

sursa foto

15 comentarii:

  1. Totusi in rationamentul omului nu-i totdeauna fatarnicie sau fatarnicie involuntara. exista in fiecare un prag cu granite miscatoare pe care-l trecem si intristeaza. nu ma pretind a fi observator din elicipter al vietii cotidiene. nu pot sa o observ nici pe-a mea..doar constat. Virtualul e o supapa.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bineînțeles că ai și tu dreptate, eu exagerez pentru a trage niște linii de contur. Ia un Oscar de la mine pentru ca ai percutat primul!

      Ștergere
  2. Eu unul nu cred ca exagerezi pentru dragul de a presuade audienta...eu cred ca ai atins coarda sensibila a societatii unde fiecare are nevoie de atentie nerealizand impactul alegerilor noastre pripite.....

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Alegerile se fac pe stomacul gol. Când eşti satul tot ce ai mâncat ţi pe pare nasol.

      Ștergere
  3. n-am cum sa fiu fratele lui brad pitt nici dac-as vrea...
    dar daca m-as gandi mai bine, mi-ar placea sa fiu sora lui sophia loren.
    si daca ma gandesc si mai bine, o sa beau o bere pentru imposibil...:)

    RăspundețiȘtergere
  4. E trist cand realizezi ca lumea e plina de curve si de nebuni, dar tu esti condamnat de toti ca nu esti "normal", ca nu esti ca ei.... Esti condamnat ca ai avut un tata alcoolic, esti condamnat de parca tu ai vrut asta, de parca a avea un tata betiv e mai grav decat a fi curva, asa cum sunt toate femeile din ziua de azi...

    Nu e corect... Nu m-am gandit vreodata ca o sa traiesc astfel de vremuri, in care ipocrizia si aroganta vor fi litera de lege....

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu e rau ca lumea e plina de curve. Chiar deloc. Prostituatele sunt cele care nu-mi plac. Si sunt mult mai multe prostituate decat curve. Sus curvele jos prostituatele.

      Ștergere
  5. Lumea este un loc trist doar cand ti se termina bautura. Incearca si tu, nu-ti face mostenirea de ras! Cu ceva la bord orice curva iti va parea daca nu inger, cel putin abordabila.

    RăspundețiȘtergere
  6. Papi, pentru placerea mea (stiu ca-ti place sa satisfaci ), defineste-mi "curva" Multumesc. :)
    Radu, abtine-te sa fii rautacios, te rog. Nu stiu de ce, dar parca stiu ce ai vrea sa spui..

    RăspundețiȘtergere
  7. Răspunsuri
    1. sigur ca da, dar a nu fii rautacios :D

      Ștergere
    2. Mai bine ma abtin, Radule. Sa-l lasam pe Papi s-o satisfaca pe donsoara de mai sus, care cauta raspunsuri "satisfacatoare". Da chiar, Papi, stii sa satisfaci? Iti place? I-auzi, Redfire, te-ai scos.

      Ștergere

COMENTARII MUCEGAITE