duminică, 8 ianuarie 2012

Îngerul tatuat cu demoni – Luc Arbogast

De n-am fi avut suflet, ni l-ar fi creat muzica.
Emil Cioran

Dacă ai norocul să călătoreşti prin Franţa, s-ar putea ca undeva, în faţa vreunei catedrale să auzi cântând o voce cristalină. Cu gandul la ale tale sau mai degabă, mult mai probabil la ale altora, ajuns în mijlocul mulţimii de spectatori este posibil să ai un mic şoc. Dacă dai cu ochii de un tip masiv, ras în cap şi tatuat pe braţe, spate şi piept, nu căuta în jur vreo soprană, deşi omul poartă ceva ce seamănă a rochie. Ai găsit sursa. În faţa ta se află Luc Arbogast artist al străzii, posesorul unei frumoase voci de contra-tenor. Ah ai mai auzit contra-tenori şi nu este nimic nou în asta?! Poate, dar ce n-ai auzit tu până azi este muzica lui specială. Inspirat din muzica medievală a secolelor VIII-XVI cu ceva incluziuni de muzică Gregoriană şi rearanjat în maniera proprie, întregul său repertoriu este impregnat de misticism şi melancolie. Ca să-ti fie visarea la vremuri vechi cât mai lină, omul interpretează piesele în latină, franceză, germană si în occitan - un amestec de franceză şi germană medievală. Născut la Strasbourg din tată german şi mamă franţuzoaică, Luc a învăţat singur muzică. De cântat serios afirmă că s-a apucat pe la 21 de ani. Sau poate n-a învăţat nimic, nu cântă si de fapt s-a născut cu muzica în el? Poate de asta pare că el doar deschide gura, iar muzica izbucneşte din el înfară. Cine ştie, poate soţia lui Melusina care uneori îl acompaniază la flaut în timp ce el cântă la bouzouki irlandeză.
O să stai şi o să asculţi, o să te amuzi şi o te miri. Iar asculti şi iar te miri. Cum oare este posibil ca o voce atât de pură, de vibrantă, să iasă din motociclistul ăsta mătăhălos cu ochi de Husky? Cum poate cineva să cânte Ave Maria având demoni tatuaţi pe piept şi spate plus simboluri păgâne pe braţe până aproape de umeri?!
Uite că poate. Iar tu o să asculţi vrăjit pe bună dreptate. Muzica lui este ceva între balsam şi drog. Un sfat prietene: când pleci de acolo, nu uita să-i cumperi CD-ul. Costă ceva mai mult decat nişte magneti de frigider. Sigur merită. Mai târziu va fi dificil să faci rost de unul chiar dacă le scrii colaboratorilor artistului, Rodolphe şi Caroline pe adresa de e-mail centaures@live.fr. Toate cele patru albume ale sale sunt producţie proprie şi nu se comercializează în magazine.
Ei, ajunge cu vorba. Lume, lume, ascultă demonul cu voce de înger,
Luc Arbogast!


13 comentarii:

  1. Incearca un contra tenor mai bun decat cel fancez respectiv VITAS
    http://www.youtube.com/watch?v=YjO_VXHxsRw&feature=related

    RăspundețiȘtergere
  2. Anonim, tu ai inteles ce am scris? MUZICA, genul ii diferentiaza si nu ii pune in competitie.

    RăspundețiȘtergere
  3. E un fenomen. Am ascultat de doua ori bucata postata de tine, apoi am cautat pe yotube si altele.
    Senzational.
    Multumesc pentru lectia de muzica. An bun iti doresc.

    RăspundețiȘtergere
  4. Irina, nu vroiam sa dau lecii de muzica, mai ales ca nu ma pricep. Vroiam doar sa impart cu prietenii ceva bun. Se pare ca am inceput cu dreptul. :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Orice lucru nou aflat, orice zi in care afli ceva deosebit e o lectie in sine, ca viata insasi. La o astfel de lectie ma gandeam.
    Stii, Luc parca seamana cu duhul din lampa lui Alladin, nu? :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Irino, chiar ca seamana! Pune-ti repede o dorinta!

    RăspundețiȘtergere
  7. Frumos, interesant, dar... prea cuminte! Aşa eşti tu lunea, cuminte?
    Apropo, Vitas nu e tenor, e sopran!

    RăspundețiȘtergere
  8. miticadebucuresti, asa cuminte stau duminica. Azi este luni, zi in care stau tot cuminte asteptand marti...
    Prietenii stiu unde-i bere rece!

    RăspundețiȘtergere
  9. ascult si ma incanta! daca ai avut ocazia sa stai langa el in strasbourg si sa-l asculti live deja esti norocos! oricum esti! diferenta intre noi si vestici este ca ei au creierul deschis sa imta muzica si cultura pe langa ei. oameni nevirusati de 50 de ani innecatzi. nu-s mai desteti, dar n-au sifilis la creier ca majoritatea de-aici! cu plagi ce nu se pot repara.

    RăspundețiȘtergere
  10. tastatura joaka feste: :P

    ascult si ma incanta! daca ai avut ocazia sa stai langa el in strasbourg si sa-l asculti live deja esti norocos! oricum esti! diferenta intre noi si vestici este ca ei au creierul deschis sa simta muzica si cultura pe langa ei. oameni nevirusati de 50 de ani intunecatzi. nu-s mai destepti, dar n-au sifilis la creier ca majoritatea de-aici! cu plagi ce nu se pot repara.

    RăspundețiȘtergere
  11. Mircea, iar nu porti ochelarii ?! Tastatura...auzi la el! :))

    RăspundețiȘtergere
  12. Superb cânta si am căscat ochii si urechile la început caci am crezut ca e o femeie pe undeva :). Merci beaucoup. Madi

    RăspundețiȘtergere

COMENTARII MUCEGAITE