joi, 28 ianuarie 2010

Ninge romaneste


Ninge ca in basme. Ca in cele horror. Craiasa zapezii s-a suparat pe Fetita cu chibriturile care mai nou isi aprinde tigarea cu un Zippo. Ninge ca in filme. Te uiti cum cade din inalt Ultima zapada din Ultima iarna. Pe capacele de canal cu turturi la coada, dorm Cainii zapezii si tu stai la gura sobei asteptand Dezghetul. Ninge poetic, ninge calm.
Locuiesti in oras dar te miri cum alearga Iarna pe ulita. Ai gandi ca zapada pe strazi il deranjeaza pe primar. Sigur ca nu. Prima, singura strada curatata perfect este intamplator tocmai a lui.
Ai crede ca bucurosi de lumina reflectata de albul imaculat in vitrine ii va indemna pe buticari sa faca partie care sa te invite inauntru la caldura. Dar cine are chef de dat cu lopata, cand este mai simplu sa deschizi cu 2 ore mai tarziu cand partia a fost facuta de fraierii care vroiau sa cumpere ceva?
Ninge mirific asternand patura noua peste lintoliul cu ciucuri jegosi aruncati de masini in nametii cazuti acum 2 saptamani. Pe drumul national frezele au ingropat gardurile oamenilor in tone de zapada.
Ninge ca la stiri. Iti arunci prietena in mormanul alb, tragi gluga pe ochi, intorci haina pe dos si te isterizezi la camera celularului ca un veritabil Cristian Tudor Tanase. Postezi pe Youtube:
“Murim inzapeziti!”
La Buzau frigul si (ma)neaua ucid!
Afland ca vremea rea va tine si in februarie cativa mosari fac economie. Dau focul mic cand afara sunt -22°C si astupa hornul inainte sa se termine de ars carbunii. Ca sa poata adormi, iau tuicomicina. In aceasta stare perfecta de tripla conservare prin afumare, imbalsamare in alcool si congelare ii va descoperi copilu' din Spania, tocmai la Pasti.
Nu-ti porneste masina. Iti porneste dar nu o poti scoate din zapada. O scoti dar nu ai...strada. Iti trec genunchii de urechi si canini inferiori prin basca daca stai pe scaunele din autobuze. Cand vrei sa cobori, aluneci ca la patinoar. Trenurile se suspenda pe motiv ca aceleasi linii care asta vara se cracanau in canicula, acum s-au contractat de frig. As propune sa se iefeteneasca biletele daca tot s-au scurtat distantele.
In bucataria de la job automatul cu rasnita de cafea proaspata a inghetat. Automantul Ness din statie functiona perfect la -18°. La -20° s-a oprit si el. Cafeaua sintetica facuta cu antigel fierbe repede si ingheata foarte greu.
Ninge romaneste, cu fulgi de neam prost, ninge la greu.
Ninge monoton, banal, provincial.
Ninge cu nesimtire.
Ninge cu tupeu!

Un comentariu:

  1. Ce iubesc când ma trezesc de ziua mea si văd cum ninge! Ador sa ningă asa cum ai descris tu! :) Madi

    RăspundețiȘtergere

COMENTARII MUCEGAITE