marți, 21 ianuarie 2020

Produsul etic


Moda lui "eco" a cam apus, a lui "bio" încă străciulează dar cam pălește în fața unui aparent nou moft, produsul etic!
Pai dacă e produs si e la modă înseamnă ca are consumatori.
Ce este acela consumator etic și cu ce se mănâncă el? 
Ia să vedem...
"Tinerii consumatori orientează piață spre produse la standarde etice, stimulând creșterea cererii pentru o serie de bunuri sustenabile, de la carne comercializată de ferme pentru animale crescute în aer liber la soluții vegane pentru îngrijirea părului"
zice Financial Times
Aha deci tot ăștia mici si verzi sunt de vina?! Si cum adică, vopsea de păr vegană?!
"A fi consumator etic înseamnă a cumpăra produse care au fost produse etic și / sau care nu sunt dăunătoare pentru mediu și societate. ... A fi consumator etic poate implica, de asemenea, vizionarea amprentei de carbon: câtă energie a fost folosită pentru a obține și transporta produsul la tine."
Zice Google... aproximativ.

Trecând peste partea asta vădit exagerată (atât de mine cât si de alții care posteză tâmpenii pe net) producția etică pare a fi mult mai clar definită când aducem vorba de haine.
Industria textila a fost si este unul din punctele cele mai ne-etice de sute de ani încoace, de la culegerea cu sclavi a bumbacului de pe plantațiile Americii de Nord, până la exploatarea copiilor ca forță de muncă în Vietnam, India și Bangladesh.

Pentru că, poate putem trece cu vederea că o vopsea de păr a fost testată pe pielea unui șobolan, dar că tricoul ăsta care costa 11 lei la C&A sau 9 la Pepco a fost croit de o fetita de 11 ani desculță si flamandă, e mai greu de acceptat. Poate nu strică să amintesc că ne cumpăram telefoane făcute de chinezi, care naiba știe cât or fi plătiți pe lună si nu vrem sa știm ca sa nu ne punem rău cu recentul Frate Mare de la răsărit!
Brandurile numite mai sus nu sunt acuzate de comportament ne-etic, le-am folosit doar ca exemplu pentru că preturile de mai sus sunt reale. Pe de altă parte toată lumea știe de H&M care chiar a fost legat de un asemenea scandal. Motiv pentru care nu știu cât costa un tricou acolo.
Prin urmare putem spune ca produsele etice sunt fabricate de obicei în trei condiții:

1. Firma ar trebui să încerce să aibă relații pozitive cu părțile interesate; de exemplu, angajamentul față de diversitate în angajarea și instalarea practicilor de producție sigure.

2. Producătorul trebuie să utilizeze bune practici de fabricație și de mediu, cum ar fi utilizarea ecologica a resurselor și o tehnologie cat mai nepoluanta.

3. Firma producătoare trebuie să demonstreze, de asemenea, atenție si control asupra aspectelor cu privire la drepturile omului, prin faptul că nu exploatează munca copiilor nu utilizează munca forțată în fabricile sale situate în lumea în curs de dezvoltare.

Ia să mai vedem cum o să mai scoată la vânzare Bangladesh fulare si broboade frumos colorate din cașmir la 10 lei când i se vor cere de către firmele importatoare rapoartele de la stația de epurare... Stai putin, ce e aia stație de epurare?!



Un comentariu:

COMENTARII MUCEGAITE