joi, 7 iulie 2016

Somnul de beci


Cred ca m-am mai ciocnit de subiectul asta, tangențial, niciodată direct ca nu e bine sa te pui frontal cu ideile bizonilor.
Lumea care postează azi pe net se împarte în doua: aia care postează bălării cu „înainte totul era mai bine”, sănătos, etc și aia care postează bălării cu „azi totul e mai bine” pen' că progres, vaccin, apă cald[ și gaură la macaroane.
Calea de mijloc, în caz că o abordezi, ori n-o citește nimeni, ori îți iei click ignore, ori cel mai des, înjurături.

Am scris un singur post despre apă acum câțiva ani și încă primesc înjurături pentru că am refuzat sa închid comentariile.
Făceam și eu ca omul observația că nu e normal să bei apă ca plăvanul. Ca dacă nu îți e sete de ce căcat sa te forțezi sa bei doi-trei litri de apa pe zi?! Apoi referitor la calitatea apei, acum 2000+ ani, apa nu era nici mai buna, nici mai sănătoasa ca azi. Și nu era nici bazică nici acidă, era doar apă cu ceva alge și bacterii în ea, că deh, supa primordială.

Și ziceam eu la comentarii că protocroniștii (ăia de cred că dacii erau buricul cu coc al universului) ar trebui să se apuce să bea apă din urma lăsată de copita calului, (da știm, caii au fost înlocuiți de tractoare) nu să cumpere filtre osmotice, magnetice electronice ori mai știu eu de care. Fix ca dacii sa facă și să piară fix ca ei.

Pe vremurile alea invocate cu atâta patos, să mori la 40 era ceva obișnuit. Babele aveau 50 de ani, moșii mai puțin, pentru ca uimitor, tradiția ca bărbații sa crape înaintea muierii s-a păstrat.

Acum că am terminat de fleșcăit subiectul cu apa, să trecem la altă nebunie la modă și anume somnul.
Se încearcă obsesiv să ni se impună cum, cât în ce poziție trebuie să dormim. Eu nu zic că o fi rău să dormi opt ore, dar dacă nu ești rupt, pilit ori născut obosit, n-ai cum să dormi mereu opt ore neîntrerupt. Nu dacă bei trei litri de apă!

Acuma e logic că pentru pițipoance, asemenea reguli sunt aur coloidal, din ăla care „hidratează” mai tare decât apa, asta fiind altă nebunie la moda. Dar pentru noi ăștia de mergem la schimbul trei azi și peste o săptămâna trecem doi, e mai greu. Și ghiciți ce, dacii nu prindeau nici ei 8 ore de somn mereu. Să știi că de asta or fi pierdut războiul cu Roma. La cât de hedoniști erau romanii, nu m-aș mira.

Deci nu, strămoșii nu dormeau cu program, dormeau când apucau, de nevoie în general. Strămoșii când aveau de muncă munceau zi lumină pe timp de pace și furau o oră pe vreme de război. De dormit cu zilele, apucau doar cei bolnavi, drept câștigat de multe ori ca acomodare pentru ultimul somn, ăla veșnic.

Vara prindeau cam la patru ore pe timp de pace, iarna zece, dar nu cred că erau neîntrerupte și vă spun imediat de ce. Ghinioniștii de daci nu aveau nici curent electric, nici jaluzele și nici termopane. Aveau niște bășici de porc în geam prin care cucurigatul cocoșilor se auzea clar și tare.

Nu-mi spuneți că ignorau zgomotele, că pe vremea aia, dacă nu dormeai iepurește, cu pleoapa jumate belita și o ureche neacoperită, venea dușmanul și iți reteza suportul organelor de recepție sunet, imagine, gust și miros și se reproducea cu nevastă-ta!

Prin urmare adaptarea unui program la nevoi variabile e treaba unui calculator. Nu merge la oricine cu 8 ore somn ori 10 ore somn pe zi, că așa a hotărât cercetătorul englez că trebuie.
Și ghici ce, noi chiar avem un calculator în noi. Se numește SNC, are RAM, procesor și tot ce-i trebuie ca să-ți spună: bagă somn!
Așa că sfatul meu este: dormiți când puteți și cât puteți. Programele sunt pentru mașini!




7 comentarii:

  1. Rebel mai esti! Adica tu nu faci totul dupa program: mancat, sex, baut? ntz,ntz,ntz, ai erori de programare.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. încerc să respect un singur program, ăla de muncă. Asta pt. că ăla este singurul demonstrat că fiind respectat, garantează câștiguri!

      Ștergere
  2. Am înțeles șeful, dormim si cu cine putem!? Arina

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu ce / cine prindem, șefa!

      Ștergere
    2. nasol .... eu nu fug asa repede sa pot sa prind ceva bun! :P Arina

      Ștergere
  3. Radule, pe vremea dacilor, regret să te informez dar apa era mai curată. Nu existau nici fertilizatori nici pesticide care să o fi contaminat...

    RăspundețiȘtergere

COMENTARII MUCEGAITE