miercuri, 9 iunie 2010
Vaca UHT
Buna de dimineata, ati facut ochi?! Sunteti la bucatarie strigand la ala micu sa vina sa manance?! Ce aveti pe masa, cereale, croisant, tartine si lapte?! LapteUHT sau pasteurizat; de la “Joiana” lui Viorel sau de la Floreana lu' tanti Leana? Nu spun ca celelalte alimente nu conteaza, dar astazi ma ingrijoreza laptele. De la nastere pana dam coltul, ne obsedeaza secretia unei glande, numit tata. Ca unora le place mai mult glanda decat secretia este alta gasca. Cum ne nastem, mamicuta ne baga sfarcul in mufa. De-a busilea ne agatam de masa cautand biberonul. La scoala, guvernul ne da cu laptele si cornu'n gura. Urmeza o perioada in care laptele ne place ca ameliorator in cafea dar il bagam pe gat cu de-a sila altora. Ajunsi batrani, din nou ne obsedeaza calciul. Intindem copita, ingrasam pamantul si ajungem iarba pentru vaci. Daca vacile mai stiu ce e aia. Care lapte este bun?
Cutia pe care scrie UHT contine un lichid care a fost odata lapte. Nu spun ca este toxic, doar ca este cam mort. Daca nu, ceea ce a supravietuit din el nu-ti face bine. Sta cutia desfacuta in frigider de la o saptamana la o luna si chestia aia dinauntru nu se face iaurt. Nu fermenteaza, dar putrezeste. De ce? Pentru ca expunerea de 2-8 secunde la 130-150°C a distrus majoritatea microrganismelor si enzimele. Pe alea bune. Enzimele bacteriene sunt de cca. 4000 de ori mai rezistente la temperatura decat Bacillus stearothermophilus - cel mai dracos dintre sporii rezistenti la fierbere. Proteazele alterate duc la aparitia gustului amar si gelatinizarea laptelui. Procesul distruge componenti esentiali facandu-i nedigerabili. Albuminoidele sunt coagulate, glucidele distruse si gustul alterat. Reclamele il promoveaza ca fiind sigur, ideal pt copii, sursa de calciu si vitamine. Puii de animale hraniti cu acest lapte au prostul obicei sa mora. Inainte de turnarea laptelui, cutiile se sterilizeaza prin iradiere. Laptele UHT este ca apa deuterica, nu te ucide dar nici nu participa la viata.
Punga de lapte pasteurizat este incomoda, se varsa si trebuie sa fi atent la data valabilitatii. Fierberea la 60-100°C si racirea brusca la 5°C asigura tehnologul ca a ucis suficiente chestii din lapte cat sa ti-l bage in frigider. Desi ti se face capul damburi ca tratamentul este pentru siguranta ta, sa nu uiti ca scopul este rezistenta produsului in raft. Partiala distrugere a componentilor esentiali in functie de temperatura si timpul de expunere ca si la UHT. Pasteurizarea, o solutie de compromis intre “hai sa ucidem tot” si “bacterii peste bot” a fost folosita de Pasteur pentru vin, a scos din faliment laptariile jegoase, iar azi pretinde ca ne baga calciul in oase.
Laptele proaspat nefiert ne este prezentat ca fiind un periculos mediu de cultura, de o multime de halate albe, inclusiv de catre gurul nutritionist Mencinicopschi. Probabil este foarte dificil sa invingi sistemul cand faci parte din el. Sau cand nu-ti place laptele. Nu stiu cate are de obiectat doctorul la ideea dozatoarelor de lapte ale domnului Viorel Hapenciuc din Timisoara. Pare sigur. Mangai pe “Joiana” la fanta cu cardul si obtii o sticla cu lapte crud pastrat la 2-5°C, muls in urma cu 2 ore. In cazul in care ceva pute, ai dovada cand si de unde ai cumparat laptele, pe cine trage de maneca si de portofel. Tu raspunzi daca alegi sa-l bei fara fierbere.
Laptele de la piata, vandut de mamaite mustacioase, care au labele mai murdare decat PET-urile scoase din tomberoane, imi face scarba. N-am nimic cu vaca, nici cu tatele ei parfumate cu balegar. Dar cu aia care inmultesc laptele cu apa, faina sau Doamne apara-ma aracet, as face un schimb unidirectional de fluide cu sageata vectorului spre ei. Laptele de vaca sanatoasa, contine nealterate toate elementele care il fac un aliment ideal. El contine bacterii benefice aflate in competite cu cele patogene. Este mult mai sanatos decat cel industrializat, insa incertitudinea privitoare la colectare si igiena, ma tine departe de el.
Nu ma luati cu natura, adaptare si bagaj de anticorpi! Fix-pix! Sa bea lapte crud cu spume la gura (galetii), aia de le canta greierii in crapatura din calcai, nu eu care lesin cand vad un vierme in cireasa. Nascut/crescut la bloc, sunt tot atat de conectat cu natura pe cat este margarina sursa de omega 3. Pe mine ce nu ma ucide ma imbolnaveste, ca nu sunt Codin vacaru' si nici Conan barbarul.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Intoarcerea la natura,nu a omorat pe nimeni...
RăspundețiȘtergereM-ar ucide pe mine, ca nu am veleitati de supravietuitor. Io ma simt bine in jungla de aslfalt si beton.
RăspundețiȘtergeredocumentat domnu radu, documentat bine :) citind randurile tale mi-am adus aminte de faza aia cu kinezii care "falsifica" ouale. sa cat pe net sa-ti dau link, ramai masca. ou' arata ca orice ou normal, cu coaja, albus & galbenus. numa ca totu e sintetic :)) nah, nu ti-am mai trecut pragu de multa vreme, 'nainte vreme mai calcam pe la mucegaiuri, numa ca timpu e mic, e mic al dracu :) sa traiesti batrine :)
RăspundețiȘtergere(nu stiu ce draq are de nu merje sa comentez, oricum abj te saluta)
Anonimule,
RăspundețiȘtergeremarturisesc ca tare m-am gudurat cand am inteles cine ma comentat. Despre ouale chinezilor exista un zvon cu iz de barfa adevarata: cica ar fi ...mici?!
Cunosc mailul cu oauale false si din nefericire exista ceva adevar insa nu cum il prezina acolo.
Revin dupa ce ma documentez.
Hai sa ne auzim de misto si sa ne citim cu gura la urechi!