joi, 17 ianuarie 2008

Pisica moarta si legea care o apara


S-a promulgat legea pentru protectia animalelor! As fi trecut rapid peste stirea asta minuscula, ascunsa ieri pe banda 3 de text pe la unu sau doua posturi tv, daca nu mi-as fi amintit de o intamplare mediatizata intens in 2007.
Eram la socri intr-o seara de septembrie si savuram o cafea cu ei, cu fratele si sora sotiei si cu sotul ei. Pe langa obisnuitele schimburi de noutati de pe la muncile sau pasiunile fiecaruia, am trecut putin prin ce mai ziceau ziarele si am ajuns la sursa de informare cea mai comuna: stirile de la Tv.
Dupa ce ne-am impartasit dezgustul fata de clasa politica si tarele ei ajungem usurel la fapte diverse. Cap de discutie: violenta, balele, mucii si silicoanele ce umplu gurile ginitorilor de prompter de pe micul ecran. Discutia a alunecat rapid de la accidente, sinucideri si crime la torturarea unei pisici de catre niste tineri, in scara unui bloc buzoian.
Aproape imediat fiecare dintre noi si-a adus aminte ca in copilarie sau pe vremea cand eram „mai mici si mai prosti” am comis cate un act de cruzime impotriva animalelor.
Cumnata gatuia puii de gaina, ca sa nu se mai zbata atata cand se juca cu ei; cumnatul a stropit o pisica cu benzina si i-a dat foc, eu umflam broaste cu paiul si apoi le foloseam drept tinte pe balta. Miloasa mea sotie, care astazi lesina cand vede sange, a scufundat un pui de cioara in smoala topita, iar socru-meu incalta pisica cu jumatati de coji de nuca si o arunca pe tabla inclinata a acoperisului.
Sa fim noi oare o adunatura de sadici, o familie de tortionari; sau este ceva ce tine de natura umana ?! Imi amintesc perfect ca atunci cand am fost pedepsit, am plans de ciuda ca am fost prins, nu din regret.
Si totusi toti eram oripilati de gestul celor doi pusti care au jucat miuta cu biata pisica. Am cautat diverse pedepse aplicabile vinovatilor, total nemultumiti de amenda pe care au primit-o. Cel mai inveterat aparator al drepturilor animalelor eram eu, chiar daca ii mai ardeam catelei cate un sut pe sub masa, ca prea imi facea praf pantofii. Le povesteam unde am receptionat eu vestea asta..
Eram intr-un bar plin cu navetisti cand s-a difuzat stirea. Stateam cu spatele la ecranul televizorului, vesnic blocat pe Pro. Am putut astfel sa vad chipurile celorlalti si sa le observ reactiile. Raspunsul lor emotional diferea de la mila si consternare pana la revolta si manie; iar la cativa o stare amestecata de sila si „ma lasi, nene?!”.
Cu spatele la imagini mi-am permis luxul de a pretinde ca i-am inteles pe toti. Fiecare dintre ei avea dreptate, pentru ca fiecare om are modul lui de a privi lucrurile si porneste de la o alta situatie de referinta.
Domnul subofiter, care isi anestezia revolta in paharul de coniac, avea o figura care spunea ca i-ar incarcera pe cei doi si i-ar pune sa frece veceurile cu periuta de dinti. Lepadaturile trebuie sa invete ce-i ordinea, ce este permis si ce nu. Pentru el lucrurile de genul asta se petrec zilnic intr-o alta forma; pentru el toate relele isi au obarsia in lipsa disciplinei. El nu ar tortura niciodata o pisica pentru ca-si exorcizeaza zilnic demonii dand recrutii cu burta de pamant. Parca-l vedeam aruncand cu moneda pe cearseaful cazon ca sa vada daca sare; parca-l auzeam cum ragneste: culcat/drepti/culcat/drepti... de sute de ori, in fata unor pifani treziti la doua noaptea din somn dupa o zi epuizanta de instructie. Pretextul ca n-ar fi fost curat pe sectoare nu-l credea nimeni; cel mai probabil l-o fi refuzat nevasta in pat, sau a avut o partida nereusita de sex extraconjugal, sau i-a baut fi-su sticla de wiskey cu care tot bibanii aia incercasera sa-l ....umanizeze.
CFR-istul, cu 200 de vodca aperitiv, avea o fata rosie care se facea incet incet ca lamaia. O fi fost de la mila sau de la bila? Amarata aia de pisica ii aducea aminte probabil de el si de nevasta. De multe ori cand huiduma cu sarmale in cap si la fel de mustacioasa ca el il asteapta in prag, ii venea sa uite sa se dea inapoi cand trece rapidul. La fel ca biata felina se simtise si el de incoltit intre lacrimile ei si amenintarile socrului. Ghemul de blana a suferit cateva minute, dar pe el il iau la suturi zilnic de o viata intreaga. Cu tigarea stransa intre buze l-am auzit soptind: macar bine ca a murit…
Taranul, care-si tot aranja sacosele de rafie, avea privirea opaca ca a unui peste mort. Pentru el o pisica ucisa in bataie ramane o pisica moarta si atat. Acasa il asteapta nevasta, copii si o gramada de animale. Toate isi au rostul lor pe lumea asta. Nevasta iti carpeste nadragii, iti pune mancare in blid si-ti toarna plozi. Copii au grija de animale si iti ajuta la treburi, pana-si fac rostul lor, iar animalele le ti pe batatura ca sa-ti foloseasca la ceva.
Daca vaca nu mai da lapte o vinzi; daca porcul nu mai ia in greutate mananca tarata degeaba si-l tai; daca javra nu mai latra la straini si te musca pe tine o duci pe garla si iei alta. Daca pisica mananca pui de gaina in loc de soareci ii dai un par in cap.
Iti fata scroafa 12 purcelusi? Te bucuri si te gandesti pe care-l ti si pe care-l vinzi. Iti fata cateaua 12 pui?! Te gandesti ca poate vreun vecin il vrea pe ala negru in cerul gurii, iar pe restul ii ineci in garla sau ii sufoci intr-o punga.
Taranul a plescait satisfacut si a harait: la ce-s bune matele din oras in afara de a scormoni prin gunoaie?!
Doamna rumena si boita sub ochi cu mov, de la bar, avea lacrimi in ochi. Cred ca are un animalut de companie acasa. Pot pune pariu ca-l pupa in bot dupa ce ala se linge sub coada si ca manca din aceiasi farfurie. Pot pune pariu ca daca n-are bani ea mananca fasole o luna iar animalul mananca doar crocantei marca inregistrata. Dupa ce va imbatrani suficient ca sa n-o mai angajeze nimeni va face cresa de animale si le va hrani cu resturi din gunoaie.
Cativa navetisti mai tineri chicoteau veseli la masa lor cand doamna model Picasso i-a facut nesimtiti fara suflet.
-Da' da-o dracului de matza tanti ca se invarte pamantul asta si fara ea si fara noi; mai bine ne mai aduci un rand, ca acu' se invarte prea incet! Uite de aia trebuie sa merg io acu pe varfuri ca au omorat doi prosti o pisica. Sa-i ia naiba, si s-o manance coapta pe lumea ailalta!
Am parasit bodega cu o imensa dragoste fata de animale si mila fata de oameni. Cand l-am auzit pe tata socru zicand ca i-ar calca pe aia cu masina m-am gandit ca neaparat trebuie o lege. Trebuie o lege ca sa protejeze animalele de animale, animalele de oameni, oamenii de animale si masinile de la distrugere.
Ma bucur ca in sfarsit s-a dat legea asta. Ma bucur chiar daca stiu ca nu va fi respectata. Stiu prea bine ca regulile sunt facute pentu a fi incalcate. Dar...daca stii ca legea exista te chinui cel putin sa o ocolesti; stiind ca este interzis te gandesti: daca din greseala v-ei fi prins!?
In felul asta, socrul meu stiind ca exista totusi o lege care apara animalele nu va fi tentat sa-si indoaie bara la rabla si ...Doamne apara! sa mearga la bulau pentru ca le-a rupt gioalele footcat-istilor din Buzau.




7 comentarii:

  1. Radule,esti haios.Subtil,atingi subiecte serioase,delicate.Bafta si la mai multe !!!

    RăspundețiȘtergere
  2. :)am chinuit cu toti cate o matza, tragand-o de coada, dar nu cred ca s-a laudat cineva cu asta :)... s-a schimbat putin perceptia asupra amuzamentului

    RăspundețiȘtergere
  3. Adinuto, nu te pripi ca o mamaliguta in privinta subiectelor delicate! Astea sunt super banale. Stai sa vezi cand o sa vorbim despre sex. Chiar asa, sa vorbim despre sex, despre sexul tau! :D

    RăspundețiȘtergere
  4. Draga hihihin, (am dat copy/paste la porecla ta, ca-mi dadea cu perioada la "hi") ma bucur tare mult ca tragerea matei de coada este de domeniul trecutului si la tine. Sper ca ai evoluat corespunzator la trasul de timp, degeaba sau din tigare. Eu personal am avansat facand ceva cursuri de calificare; ultimul se numeste "sushi foliar pt canine".

    RăspundețiȘtergere
  5. Se spune ca daca ai zabale sa-ti treci coada matzii prin gura. Oare asta admite legea si te exonereaza de la pedeapsa? :))

    RăspundețiȘtergere
  6. Pentru Sora, na!
    Ai atins la fix un punct nevralgic. Eu am auzit ca daca ai herpes trebuie sa lasi pisica sa-ti fete in gura. Daca-i herpes genital...

    RăspundețiȘtergere
  7. N-as merge cu empirismul asa departe mai Radu ca ar avea rezultate cu efect intarzaiat:) Si prescriptia extinctiva nu s-a dat in lege...:))

    RăspundețiȘtergere

COMENTARII MUCEGAITE