vineri, 11 ianuarie 2008

Optimist nemotivat


Ma tarasc greoi prin vascoasa masa de informatii ce ma inconjoara si ma sufoca zilnic cu acelasi mesaj negativist. Litania generala, atonala, polifona, poliglota si isterica imi ingroasa timpanele: rau, rau...toate merg rau, din rau, in mai rau. Emisiuni , ziare, bloguri, barfe, tarfe...toate striga obsesiv: e rau, este foarte rau! O clipa doar sa plec urechea si aproape ca sunt gata sa cred.
Politica ajunge circ, oamenii ce au coloana vertebrala sunt aruncati in scaune cu rotile iar clovnii conduc natiuni. Batrana Europa incearca sa-si tempereze coercitiv pruncul Lumii Noi, pleznindu-l la fundul gol cu teancuri de Euro, dupa ce l-a scapat din mana la sfarsit de epoca coloniala. China impune controlul demografic, in timp ce indienii si africanii, din respect prea mare pentru vaci, elefanti sau tapiri si din dispret pentru igiena si egalitatea intre sexe, inca mai cred ca suprapopularea globala este un bluf.
Franta se lupta in strada cu arabii, ca apoi noul ei presedinte sa viziteze linistit piramidele consolandu-se cu un fotomodel dupa proaspatul divort. Italienii declara ca urasc tiganii, expulzeaza romanii si isi pun armata sa le care gunoiul de la cur. Americanii isi tiparesc pe hartie igienica steagul, iubesc evreii, dar le cer sa se mai stranga un pic de pe Golan ca sa nu ajunga palestinienii poporul ales pe principiul prigoanei. Se bat in piept ca sunt puternici dar declara ca le-au fost amenintate portavioanele de niste barci rapide din Iran. Romanii contruiesc zeci de ani 2 autostrazi, cu perioade de garantie cat au televizoarele, cumpara autobuze mai late decat strazile pe care urmeaza sa circule si stau la cozi ca sa-si plateasca facturile.
Tiganii fura in Italia si Spania, isi casatoresc copii minori in Romania si peste tot lumea ricaneaza spunandu-le romani, uitand ca ei fac parte din minoritatile oricarei tari.
Ma uit la tv si dupa atatia ani in care n-am suportat-o, in imaginea Gemenilor fumegand, vad o noua cadere a Bastiliei.
Extremismul islamic ia amploare, islamul ucide. Coranul citit mai putin decat Versetele Satanice imi aduce aminte de Decameron si Biblia hazlie. Dumnezeu sau Alah, cum vreti sa-l numiti, isi rade in unica barba de pe unicul fotoliu directorial al universului butonand inversunat la minunatul joc de strategie numit simplu Pamant.
Lumea noastra pare ca-i gata sa se darame, pare ca agonizeaza aruncand un ultim horcait muribund. Islamismul terorizeaza, islamismul ucide, titreaza presa, dar mie teroristul nr. 1 imi pare mai mult decat cunoscut. Ma uit la Osama si zaresc pe Cortez si pe Torqemada incercand sa impuna crestinismul cu spada si crucea si apoi sa-l pastreze viu in flacarile rugurilor. Este aceiasi criza de identitate religioasa, doar ca este o alta epoca si o alta religie.
Daca ma uit insa printre gene, Bin Laden are ceva din trasaturile lui Isus Hristos. Este brunet, slab la trup, charismatic si are ceva ani in plus pentru ca n-a avut nici un apostol tradator si n-au apucat americanii sa-l rastigneasca la 33 de ani. O parte din mine se uraste pentru blasfemie, in timp ce alta se uraste pentru uitare. Credinciosul crede ca implineste voia lui Dumnezeu, si o parte din mine vrea sa-l creada, caci este atat de usor sa uiti ca sub numarul trupurilor din gropile comune sau de sub moloz, se afla o lista de nume si vieti care au fost.
Si cu toate astea, eu cred ca o sa fie bine. Cred ca Lumea nu-i pe moarte, ca are doar un nou puseu de febra. Cred ca omul nu-i cazut, ca nu degenereaza inspre animal, ci doar trece intr-o noua etapa evolutiva. Pentru ca pana acum etapele astea durau milioane de ani, trecerea brusca la sute, acutizeaza durerea metamorfozei.
Dar oare stie cineva ce chinuri indura un fluture cat tranziteaza din starea de omida in cocon si pana-si intinde aripile spre cer?! Chiar vreti sa credeti ca miliardele de ani de maturizare ale unei planete se v-or incheia tragic dintr-o eroare de teraformare intensiva de 100 de ani?!
Eu nu prea cred, ar fi prea pesimist si prea improbabil ca opera lui Dumnezeu sau a Big Bang-ului sa se incheie de la o joaca cu chibruituri.
Si atunci de ce vreti sa cred croncaniturile morbide ale blondei cu ochi albastru sintetic care-mi prezinta tragediile de la ora 5?!
De ce sa cred ca lumea e un loc oribil, plin de pericole mortale si inecata in valuri de sange, cand imi ajung 60 de minute din orice punct al acestei tari, ca sa ajung intr-un coltisor ce poarta amprenta frumusetii si a lui Dumnezeu?! Cum vreti sa ma convingeti sa ma tem ca soarele nu v-a mai rasari maine doar pentru ca astazi s-a aruncat maiestos in mare, incheind inca un act din baletul astral?!
Cum vreti sa cred ca va urma o noua epoca de prigoana, ca v-or arde din nou crematoriile pentru evrei sau arabi?!
Cum vreti atunci, sa cred, ca vreun guvern va ucide bucuria libertatii si va face sa taca muzica in oameni, si mai ales in tigani?! Si daca altii nu-i vor, noi inca nu ne lepadam de ei decat prin vorba unui ministru prost de gura.
Veniti fratilor acasa si lasatii pe verii de ginta latina sa se scalde in lux si plictis! Si cand credeti ca le este tare bine, voi sa stiti ca de fapt, ei va invidiaza pentru fiecare clipa fara grija si pentru orice zdreanta colorata chiar de-i patata de noroi!
Veniti fratilor acasa! Caci in lipsa voasrta de maturitate educational-pesimista eu regasesc veselia si placerea vietii traita clipa de clipa, astazi aici si acum, pentru ca optimismul este o stare de gratie care nu trebuie motivat nici tratat!



2 comentarii:

  1. Mi-a placut!! si mi-ai lipsit de pe aici! Ar trebui sa o trimiti la un program de stiri asa ca o analiza de inceput de an! Bine ai revenit:)

    RăspundețiȘtergere
  2. Draga 'na, sunt convins ca ti-am lipsit, dar alora care nu ma stiu -am cum sa le lipsesc. Programele de stiri au suficienti comentatori, unii dintre ei chiar buni. Si sa stii ca si mie mi-era dor de tine, ca doar nu ne mai vorbisem de o ora intreaga:P!

    RăspundețiȘtergere

COMENTARII MUCEGAITE