vineri, 6 decembrie 2013

La turcesc


 
Turcii cică sunt cei mai buni comercianți. După evrei bineînțeles. Și după greci. Și după... Nu mai contează; sunt clar peste români. Ar fi un mic broblem, uneori sunt prea serviabili, prea ca la țară, prea ca la Bosfor.

Dacă nu înțelegi ce humus mănânc eu aici, mergi la un restaurant turcesc. Alege unul de la intrarea în București pe partea dreaptă, până să ajungi în Colentina, că șaormeria Dristor (pe stânga) se cheamă noise food, nu restaurant.

Apropo, la Dristor este recomandabil să-ți duci plodul dacă sughiță. La cum zbiară ăia când repetă comanda, îi poți folosi la exorcism. Așa pute a usturoi, mentă palmată și busuioc inghinal că iți sar toți dracii.

Să revenim totuși la restaurantul otoman. La turcesc treaba în general este oablă. Tu ești gata să comanzi un fel, ei vin cu o tavă sau ditamai frigarea; te amenință cu ea și te păcălesc să iei altul. Una peste alta o să te saturi de serviabilitate.

O să ieși de acolo sătul de cât ai fost frecat la cap cu "mai doriți ceva?" strângând la piept sticla cu ayran, isterizat de tentativele repetate de a-ți fi luată înainte de a fi golită. O să te lași de fumat, că la câte scrumiere ți-au schimbat din față, n-ai apucat să tragi două fumuri din trei țigări.

La turcesc e bine să mergi dacă ai de dat test la disciplina Zen și ești curios dacă-l treci. La turcesc merită să mergi pentru carnea de oaie excelent gătită și în caz că se întrec cu politețea, să te refugiezi cu ea în dinți în primul copac, precum leoparzii de pe Animal Planet.

sursa foto

30 de comentarii:

  1. Ceea ce mă duce cu gândul la ideea de "masă în oraş", treabă specific urbană. Ţăranul (ăla de sat autentic, nu "ţăranus oraşum pulam meam") mâncă la el în bătătură sau pe câmp. Oare ristorantili, bodegili, şaormeriili uori turcesco-grecoteio-evreiesco-chinezăriili şi care mama mea africană or mai fi nu-s un soi de recreere a halelii rurale?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Băi nea Nisip cu Găurele, mâncarea plimbată e cea mai gustoasă. De asta își cară țăranii hrana sus pe coasă, nu că le arde cu adevărat de coasă, ci de HaiFă'nFân cu viitoarea nevastă.

      Ștergere
  2. Răspunsuri
    1. Ba du-te, când e închis la Mc. Stai, la Mc închide vreodată?!

      Ștergere
    2. nu inchide, e non stop, dar nu mananc niciodata de la mc.
      si-apoi de ce sa ma duc? prepar si singura niste meniuri turcesti de toata frumusetea si bunatatea! :))

      Ștergere
    3. Oh, cred ca merita sa sar oceanul ca sa gust.

      Ștergere
  3. cand intru pe blogul tau mi se face instant sete de bere :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Niet!
    Turcii=dau si vor discount
    Evreii=nu iti dau discount, in schimb, mai primesti o mica atentie (un creion, o bomboana etc.), mai nimic
    Grecii= atentie la daruri

    Cand ma gandesc ca am stat 30 de ani in Dristor si de unde a inceput ala afacerea cu shaorma ...dintr-o cutie plasata in scara blocului. Acum, cand zici Dristor=shaormerie

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Tac!
      Înțeleg că la comercial tu ții cu chinezii. Hai că e clar, doar ce ai recunoscut că ai fost treijdani vecin de cartier cu ei.

      Ștergere
    2. :) Doar eu? Hai sa verificam etichetele.

      Ștergere
    3. Pierzi Molie, pierzi! Je a locuit in Rahova si Dr Taberei care nu se invecineaza cu China, da?!

      Ștergere
    4. Tres bien! Cum sa nu se invecineze? Tokyo, New York, Amsterdam, Beijing cu escala in D.T. :)

      Ștergere
    5. E ca bancul ala:
      -Cu cine se invecineaza Rusia?
      -Cu cine vrea ea!

      Ștergere
  5. Hey! Stau în Dristor! Am mâncat o singură șaorma în 3 ani.
    Despre restaurantul chinezăresc de vizavi de Cuptorul Brâncovenesc când scrii? Ăla situat aproape de intersecția cu sârbul Baba Novac!...Cosmopolitist rău Dristorul ăsta! Nu m-aș muta de-aici, mă simt mondial!...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu poci să scriu acum despre Chinezeștile românești că mi se face rău la portofel. Ca să fiu cinstit in alea numai invitat intru de obicei.

      Ștergere
    2. Acu-mi dau seama că nebucureștenii nu înțeleg pe deplin commentul meu anterior. Nici bucureștenii nedristoreni nu se dumiresc 100%. Dar ăsta să fie necazul, să mor neînțeles.

      Ștergere
    3. și scuze de eroare - ”cosmopolit”, nu ”cosmopolist”...

      Ștergere
    4. Stai calm ca nici cei care sunt bucuresteni nu stiu toate mâncătoriile din Dristor. Fiecare știe bine ce îi place și ce e prin sectorul său. Singura care știe tot, dar tot, despre locurile de băgat la ghiozdănel este MD.

      Ștergere
  6. Nu știu cum e un restaurant turcesc, că n-am încercat. Am fost însă în două restaurante libaneze, orașe diferite. Nu mă pot plânge. Chiar mai vreau.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Libanezii se aseamana cu turcii la fel de mult cum coreenii se aseamana cu tailandezii.

      Ștergere
  7. aş fi zis că-i Edessa, dar e o chestie care nu prea se pupă - am fost acolo de vreo două ori şi nu veneau la masă după comandă, trebuia să te duci tu să ceri. da' m-aş mira să fie încă unul turcesc în aceeaşi zonă...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Întrebare: Zebra e neagră cu dungi albe sau albă cu dungi negre?
      Răspuns: Da

      Ștergere

COMENTARII MUCEGAITE