vineri, 2 iulie 2010

Picior de schimb


Modul in care este tratat pacientul in tara noastra a fost criticat mult dar insuficient. Nu stiu cine le-a strambat cadrelor medicale optica si nasurile pe sus. Probabil este vorba de durificarea psihica voluntara sau despre o pasivare naturala, ca a metalelor. Dupa ce au vazut cazuri grave, componenta ta umana este prea subtila, le scapa, devii un numar, asa cum pentru avocati devii o spetza. Corpul tau devine o masina iar membrele iti sunt tratate ca niste componente pentru care exista piese de schimb.

Mitul stipuleaza ca medicii si asistentii din Romania se poarta aiurea cu tine pentru ca sunt platiti prost. Gresit. Am prieteni in Italia care mi-au spus ca spitalele italiene se tem de angajatii romani dintr-un mare motiv. Desi au un salariu grozav fata de cel primit in tara, asistentele si infirmierele noastre le invata pe cele italiene sa ia spaga.

In tara asta este o mare gresela sa te imbolnavesti.
Daca ai gresit, nu poti zace. De la inceput ti se vorbeste ca si cum ai cere de pomana. Trebuie sa stai la coda la programare la medicul de familie. Te programeaza peste o saptamana ca sa-ti dea trimitere sa faci analize. Astepti rezultatele analizelor, apoi te duci iar la el. Zice ca n-ai nimic, dar se milostiveste sa-ti dea o trimitere la un specialist. Stai la coada la medicul specialist; iti prescrie tratament. Stai la cozi la farmacie. Iei tratament; te faci bine. Cazul ideal.
In realitate ai nevoie de rude si prieteni ca sa nu mori agatat in angrenajele sistemului.

Sau, te saturi sa astepti. Alegi o clinca privata. Medicul de acolo are contracte si la alte cabinete, ba si la un spital de stat. Desi tu te-ai prezentat la celebra clinica MediChiX care are un portofoliu de servicii si un site stralucitor, ajungi sa te plimbi prin n laboratoare aflate la distanta in spatiu si timp unele de altele. Este adevarat ca ti se vorbeste frumos de toti banii. Aici iti ia vampirasul un strop de sange, dincoace duci poimaine un pisu mic, la astia te duci joi cu borcanelul de cacuta, la fosta policlinica Y faci saptamana viitoare un eco scurt, iar la centrul Z peste 14 zile la RMN.
La fiecare pas din asta marci banul de te iau pandaliile cand faci totalul.

Daca il intrebi pe nenea doctor cand o sa te faci bine, se uita in sus!
Asa fac doctorii si asistentii romani dupa ce te-au jegmanit sistematic cand ii intrebi unde sunt rezultatele. Tu ii platesti pe ei dar vindecarea trebuie sa ti-o astepti din cer.
Acum intelegeti de ce este atata lume in biserici? Amaratii incearca sa mai elimine din intermediarii care stau intre ei si Dumnezeu.

4 comentarii:

  1. in sine sistemul modeleaza omul. in 2003, niste austrieci lucrau pe la noi prin romanica pe batatura si se comportau ca niste nemtzi desavarsiti. nu intarziau, daca nu aveau front de lucru faceau din proprie initiativa lucrari in afara site-ului, spre hazul romanasilor nostri de pe margine ce radeau cu vodka-n gat de austriecii aia ce faceau munca patriotica. dar la domnii austrieci, nu le-a luat mult! in 3 luni erau mai romani ca noi. nu te mai ajutau cu utilaje decat daca le dadeai jumatatea de "TZUIKAA". in sine este o aplicare a ideii ca sistemul cretin cretinizeaza omul. omul in sinea lui e o mica bestie cu 2.3.5 picioare dupa caz. dar intr-un sistem rigid si curat e obligat sa stea ridicat cu fruntea-n sus. referitor la nenea doctor, el se invarte in cercul "paketului de kent". asa a fost dintotdeauna, de cand au dat la facultatea aia. ca doar n-or fi dat din dragoste de pancreas sau de splina! sunt produsuri ale sistemului incepand de la momentul 0. in alta ordine de idei, acolo sunt apreciati CA SUNT PUSI LA MUNCA! 12 ore pe zi si spaga o ia doar din al 3-lea picior! in rest despre doctori numai de bine!

    RăspundețiȘtergere
  2. scuze, "produse ale sistemului=))". de la succesuri mi se trage=). si in loc de "acolo sunt apreciati" se va citi "dincolo sunt apreciati". asa dau eu erata la viatza mereu=))

    RăspundețiȘtergere
  3. Multzam de comentariu M,
    Chiar ma gandeam ca medicii ar trebui sa fie mai destepti si ma putin influentabili la rele. De ce nu imita strainii obiceiurile bune ale romanilor?!

    RăspundețiȘtergere
  4. oricum suntem inimitabili ca natzie! avem in noi un ceva inefabil, ce pleaca capul sa nu-l taie sabia si sa vada mai bine bacsisul. micul furtishag este ridicat la rang de virtute nationala. ce creem noi ca sistem imbratziseaza aceasta virtute ancetrala!
    si inca ceva! chiar scrii bine de tot!

    RăspundețiȘtergere

COMENTARII MUCEGAITE