luni, 10 noiembrie 2008

Octombrie la Vorona


Soarele ardea ca vara, albinele inganau cantecul vietii printre florile toamnei din gradina manastirii Vorona. In fata pridvorului bisericii din dreapta portii, un cersetor cretin se invartea printre vizitatori. Era atata liniste si soare, ca am inchis ochii si am tras adanc in piept aerul spiritualitatii. Casutele spoite in alb, cu cerdacuri pline de muscate pareau butaforie de reclama. Afara totul era plin de caldura si viata. In interiorul racoros al bisericii, lumina putina te obliga sa pleci privirea in podea chiar daca nu erai evlavios. Pentru prima data in viata am vazut o biserica fara cafas. De cand corul si politonia au devenit istorie la ortodocsi, cafasul slujea drept depozit.



Amvonul arata si el cu desavarsire decorativ caci nici o scara nu urca la locul unde in vechime vorbea preotul pentru a fi auzit si vazut de enoriasi. Lumanarile le puteai lua singur si o clipa m-am intrebat daca toata lumea pune banii in cutia de alaturi. Cu ochii la pantocrator am inaintat catre altar, unde am deschis usa din stanga, banuind ca usile imparatesti sunt ca deobicei blocate. In spatele meu lumea saruta icoane si tatataia a dezaprobare pentru curiosul ce-si vara capul in altar. Spre deosebire de ei, eu stiam ca n-o sa ard in iad pentru ca am refuzat sa fac hepatita de la secretiile lasate de altii pe lemnul afumat si ros de carii. Sub hotele din dreapta pridvorului ardeau de doua ori mai multe flacarui la “morti” decat la “vii”. Am privit la cele trei lumanari din mana si m-am simt meschin de ecologic. Restul bancnotelor pe care le scosesem din buzunar pentru lumanari l-am pus in mana cersetorului. Chioscul fantanii imi parea usor rupt de arhitectura locului, dar am tacut si am facut poze ca orice turist ce viziteaza manastirile Moldovei.
Bojdeuca cu placa memoriala mi-a adus aminte de casa bunicilor din partea tatei. N-am intrat. Cu siguranta avea doua camere in care se intra din micutul hol din mijloc. Am simtit un fior copilaresc. Daca ei s-au dus la Dumnezeu si El este pretutindeni, atunci in casa aia...
Am zambit imaginandu-mi ca in hol pe masa s-ar putea sa fie o chisea cu dulceata de nuci verzi cum numai buna stia sa faca. Din pragul usii mintii am privit in camera din dreapta, unde pe patul cu saltea de paie bunicul obisnuia sa-si faca siesta ascultand parazitii de la radio. Inghitind in sec am mai facut o poza si mi-am intors privirea la cele, inca vii.
Maicutele circulau pe alei, grabite dar senine. Mai jos vazusem o poiana. Mai sus, mi s-a spus ca ar fi o manastire de calugari. Nu m-am grabit sa o vizitez atunci. De altfel am convingerea ca singurele fiinte cu adevarat credincioase pe lumea asta sunt femeile, caii si cainii. Masculii umani sunt incapabili de fidelitate; prin urmare devotamentul lor oscileaza constant intre penis, pantece si Dumnezeu. Am parasit curtea cu senzatia ca am gresit ceva profund. Poate babuta amarata care ne-a dat binete ar fi avut nevoie sa fie ajutata. Pacat ca eutanasia nu face parte din lista de pomeni.

31 de comentarii:

  1. Sorana,
    era o combinatie placuta de caldura solara si aer rece de iarna, adiind dispre munte.

    RăspundețiȘtergere
  2. Frumoasa descriere....Mrea Vorona e un loc calm, linistit......si Pestera Sihastrilor de langa Mrea Sihastria Voronei (mrea de calugari de care ai amintit) este un loc frumos....

    RăspundețiȘtergere
  3. Semnam in Cartea de onoare toti vesnic si etern[sa stiim toata legea si profetii],corect.Avem daruri vesnic[minuni ,vindecare, invatatorie, lege,armata, chileri-cuhnieri bibliotecari jurnalisti sbornici,turturei,serpii,floricultori horticultori palanchini, toti vesnic].

    RăspundețiȘtergere
  4. stiu pacatul facut cu tot dinadinsul sa vad ca Dumnezeu este bun, ca stau pe loc, de sonda apa, lemne, sanitar, scoala legionara etc etc etc...m-am luminat sa stiti adevarul, am facut treaba stas, plec, mi s-a desprins din tabloid mintea, am vazut alta lumina pacatul mi-a fost iertat,m-am simtit fericita, nu ca acele amarate, sa iau cumva o haina urata, sa-mi fure averea,oi purta o haina, este tipesa combatanta asa a reusit, am o stare urata de acel pacat,neputinta...asa o fire urata madulare...am scapat cu afacerile la zi..plec...parca asa o fericire....pot murii linistita ca-s proprietar stapana peste tot mi-am distrus unghiile ca acele fete dar ma mandresc nu ca ITM-ul bisericesc si dusmanii de aici care se fac ca nu ma cunosc stam de 500 ani ne-a urmarit in alta parte sintem liberi straini urmaream stare....am!...sint zgarcita!....de unde dai de unde sa mai ai dupa 55 leat ani varsta.?!..

    RăspundețiȘtergere
  5. sintem tigani francezi toate rudele vii si moarte cercul adeptii, secta si colaboratorii clientii,vizitatorii straini.....1500-vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  6. este arta mea meserii computationista arta in justitie telepatic,stiinte socioumane,in Energoaparataj,Vilcea...Rad.1900-vesnic corecta de 1/13[schite tematice vesnic].

    RăspundețiȘtergere
  7. au toti hainele,harul meu 1900-vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  8. Sint Lina Cosasi,,cu tot aparatajul,efectivul,recuzita,sceneta,,lucrez pentru COLUMNA[sinecuri toti],etern 1900-etern si vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  9. nu luam banii denunt procuratura vesnic nunta fara nunta,sintem Antrec domn Cost.in,toate rudele vii si moarte sa stiim legea Antrec 1800-vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  10. noi in juramant text masoretic you tube video toate rudele vii si moarte stiim persoanele cuvantul ceasornicaria mea unde este imaginea mea vorbe psihologice 1800-vesnic,legamant vesnic.sf Soare vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  11. este Mapraxisul nostru la dispensar robot eu parinti nu renuntam vesnic la acuzatii nu luam bani denunt procuratura 1900-vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  12. sintem in juramant text masoretic you tube video cu mecanicii corect eu parinti sot bunici strabunici credem corect in mecanici avem legea lor ei a noastra banca Agricola 1900-vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  13. are invatatura mea Auschwitzul in cap robot lab armata calculator eu parinti sot bunici strabunici corecte 1900-vesnic vad rosu pe usa 1900-vesnic corect.

    RăspundețiȘtergere
  14. sint,,Barfitoare in Stat acesta,,al matzah,mataie,,,numai comunistii friza 1900-vesnic[sa stie frecventa vesnic].

    RăspundețiȘtergere
  15. sintem ziaristi Al-Matzah-Matai in Craiova toti pomenitii 1800-etern si vesnic inregistrati Scoda vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  16. am dat jos cu judecata Arbitraj pe proteasa Motc,pe asistenta Hert,primarul Flor.Const am adus pe primar N.S/I.N/Stam si Dulc,pe dr.Sav...pe Dumitr popa si pe Motc profesorul eu parinti 1900-vesnic prin Ucaz vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  17. este caseta mea matematica de popa electricitate,,la nunti,,toti marturi inregistrati scoda de buna credinta nisa 1900-vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  18. este caseta mea corecta chimica la adventisti[ei martori ai lor iscaliti] a mea 1900-vesnic.La boxerii adventisti vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  19. este stampila vaduvei Capet pe noi parinti eu sot bunici strabunici 1800-vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  20. are parintii Tichetul PFA al nostru eu sot noi pe al lor eu si sotul inregistrate Iuda Tadeu 1900-vesnic.Au meseriile toti la comun vii steno sf Daniel cel Viu sf Ana Foca vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  21. fie ca,,marul meu de zidara,,este copilarie uitata mard din aur pasare paunita fantastica 1900-vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  22. sint profesoara de religie greco-catolica modul de invatatoare primara greco-catolica in scoala generala aici sat,1-8 la Regina Ana de P.Bourb[corect] in tabloul ceccar 1900-vesnic[de zi vesnic].

    RăspundețiȘtergere
  23. este Pericopa mea in sfanta Biblia ori Scriptura ortodoxa eu R.M cnp corecta 1900-vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  24. este Proiectia mea film la Diavol 1900-vesnic corecta.

    RăspundețiȘtergere
  25. este numele meu R.M cnp[IDnp] corect sa stie toti marturi steno 1900-vesnic aici sat si trei sate vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  26. avem haine de Presedinte tara asta pe noi suta la suta mie la mie eu parinti sot bunici strabunici corect 1900-vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  27. este tot adevarul scris in scripte de mine in cartea de aur schit Vorona 1900-vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  28. au toti oamenii parintii sotul rudele vii si moarte batista mea 1900-vesnic corecta sa fie marturi sa sculte tot vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  29. are statul roman corect robotul meu tuseu rectal cu copiile xerox 1800-vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  30. sintem ,,daci,,eu parintii sotul sint motivele noastre lista in par corecte reale serioase 1900-vesnic.

    RăspundețiȘtergere

COMENTARII MUCEGAITE