luni, 2 decembrie 2013

Start eroare

Lumea afirmă des că a făcut ceva greșit, că trebuie să se oprească, să analizeze, să corecteze. Lumea este obligată să admită greșeala dar numai în contextul în care se angajează neabătut pe calea corijării ei începând cu data de ieri.

Lumea întreagă este greșită și greșește greșeli sperând să le îndrepte. Este ceva aberant aici. Este ca și cum te-ai uita la un cui strâmb după ce a fost îndreptat prin lovituri repetate de soartă și ai susține că acel cui a fost greșit. Dar cum poți oare culpabiliza un cui pentru că a fost? Până și browserele exclamă fals vesele: ups, eroare! Atât de surprinzătoare este eroarea când în jur toate merg prost? Iar dacă "errare humanum est, perseverare diabolicum", de ce nu schimbă nimeni codul erorii cu 666?

Am bănuiala oribilă că ceva a mers corect în viața mea de pană acum. Am trăit liniar, turnat în tipar, constrâns de matrița din care mi se explică regulat că trebuie să mă revărs, atât de des, încât excepția trâmbițată devine normă.

Am trăit corect, am jucat după reguli, n-am depășit palierul valorilor impuse. Așa de corecte au fost toate, încât suspectez că încă nu am trăit. Eroare 404, pagina solicitată nu a fost găsită. Cred că nu poți greși dacă nu exiști. Greșesc, deci exist.

De mâine vreau să greșesc în stil mare. Start eroare.


24 de comentarii:

  1. carevasazica numai azi mai esti perfect. of, de miine tre'sa ne cautam o alta referinta.

    RăspundețiȘtergere
  2. Bun textul. Dar mi-ai furat startul la postarea mea viitoare. Nu-i nimic: blogărul din greşeli învaţă...
    Hai că te rezum acum şi aici: ce este o persoană? Dincolo de aspectul social al termenului? În afară, aşadar, de cineva care-şi plăteşte taxele şi impozitul? O sumă a tot ceea ce spui, simţi, gândeşti, te manifeşti. O IDENTITATE. Şi de această identitate trebuie să-ţi aminteşti în permenenţă. SELFAWARNESS. Conştiinţă de sine, pe limba românească. Nu faci astea nu eşti o persoană. În conştiinţa de sine intră, desigur, şi greşelile. Corectările şi analizările nu sunt altceva decât un soi de restart/reinstalare sistem de operare. Aceiaşi persoană şi totuşi, de fiecare dată, alta. Nu putem trăi altfel. Ne şlefuim cât trăim. Atenţie însă la ce formă finală ajungem, să nu semănăm cu ceva care stă în ploaie şi pute dar se crede buricul pământului.
    Hai la mai multe mucegaiuri filozoafice!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Imi pare rau ca am furat startul la filozofia existentiala. Lasa ca tu te pricepi mai bine. multzam fain

      Ștergere
  3. ah, n-ai facut prostioare pana acum? atunci e timpul! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am facut din cele pentru care nu te da afara de la gradinita. Trebuie sa evoluam, nu?

      Ștergere
    2. corect, oricum alea nu se pun. si cu ce vrei sa incepi?
      stii, unii nu sunt sfinti, da' sunt facatori de minuni...:)

      Ștergere
    3. Păi rețeta clasică: siecs, droage, violență...

      Ștergere
    4. mai ziceai ca esti falit. gata, nu te mai cred nici pe cuvant.

      Ștergere
    5. De când trebuie bani pentru violenţă şi sex? Ori dacă le practici pe astea, drogurile sunt bonus.

      Ștergere
  4. Minima Moralia interruptus. Te asemeni parțial cu Pleșu în pledoaria pro-eroare. Să greșim, ca să cunoaștem tentațiile pierzaniei, să îi trăim valențele, dar fără excese ireversibile. Apoi, să ne duhovnicim, după ce am conștientizat pericolul risipirii în spațiul viciilor. Cei salvați vor deveni chiar mai curați decât cei crescuți în spiritul unei spartane discipline morale, pentru că cei din urmă rămân expuși Tentațiilor și, mai ales, neantrenați în lupta contra Răului din interiorul acestuia. Pierduta și regăsita Maria Magdalena – mai creștină chiar decât toți cei 12 apostoli?...(doar a spălat picioarele Mântuitorului cu părul său de ibovnică publică, nu?)...

    DAR: ” Lumea întreagă este greșită și greșește greșeli sperând să le îndrepte” ?

    Hai să nuanțăm: oamenii își recunosc MICILE greșeli, cele îndreptabile dintr-un condei, sub acoperirea acelui Errare humanum est, adică oameni suntem, imperfecți suntem ... Dar MARILE VICII, poziționările fundamental greșite sunt negate cu vehemență. Greșelile greu surmontabile, care ne declasează social și personal, sunt fie măturate sub covor, fie trâmbițate ca VIRTUȚI. Adicătelea, ”scara valorii voastre e răsturnată, nu a mea!”...

    Îmi pică ochii-n pleoape. Dar esențialul cam ăsta ar fi, deși mai sunt multe nuanțe. Oricum, subiect stufos. Trebuie niște zeci de pagini. Și timp, exact ce-mi lipsește mie în perioada asta...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru timpul cheltuit cu erorile mele. Stiu ca esti de aceias parere contrarie cu mine! ;)

      Ștergere
  5. Uitasem să adaug: mi-a plăcut articolul tău. Și e clar că ești o voce distinctă în blogosferă.

    RăspundețiȘtergere
  6. Tot ce e bun din eroare a ieșit. Hazarrdul are locul lui în ecuație. A te cantona în reguli abstracte duce la o infundare în aplatizare. Deci start la dezrobire de prejudecăți, start la eroare! Apropo! Scrii intr-un mare fel!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Contam pe sustinerea ta. Multumesc, mie mi se pare ca scriu maruntel.

      Ștergere
  7. Greseala... E posibila doar atunci cind o admiti ,sau cind altii insista asupra faptului ca ceea ce faci sau ce esti ,reprezinta o greseala.De unde p*la ar sti Maria Lor ce este gresit si ce nu?Asta imi aminteste de bancul cu moldovenii in iad ,cum ard in ceaun fara capac ,caci fiecare se staruie ca celalalt sa nu-l depaseasca.Uniformizare ,uniformizare..Si un Apropo "majusculat" : bun fragment dintr-o carte care-si asteapta lumina.Ar putea sa sune jignitor ,dar e de lauda : nu ai creier ,ci un uter fecundat de ratiune :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Stiam ca moldovenii sunt chiznovatici dar tu esti chiar pizdos. Multumesc pentru faza cu uteru ratiunii pure. Dau o piva, sau preferi vinul de impartasanie!? :D

      Ștergere
    2. Ursu a picat și pe uterul meu. Doar nu degeaba mi-am ales ca slogan bloggăresc ”Scrisul e libido spiritualizat”.

      Ștergere
    3. O să citesc imediat ce îmi deparazitez calculatorul.

      Ștergere
  8. Intrucat berea din zilele noastre nu prinde la mucegaiuri alese , sa incepem cu impartasania ... De fapt , as opta pentru un mix ,caci amestec procentele din "alcooluri" cu mai mare virtuozitate decat David Ghetto reuseste sa-si schimbe discurile la polizorul unghiular (pentru incultura generala , il gasesti aici http://imgur.com/gallery/bwfi9TT).Insa in ultima instanta, raman a saliva asupra spumei din background-ul blogului tau ,de nu o fi si aceea de sapun :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Spuma este de la bere și am pozat-o cu defunctul meu aparat de footat!

      Ștergere

COMENTARII MUCEGAITE