marți, 27 mai 2008

Semidoctul


Sunt un semidoct suficient de destept sa-mi recunosc marginirea dar si indeajuns de dobitoc sa ma complac in ea. Sunt un inconsecvent cu opinii. De aici rezulta inconsecventa opiniilor mele. Spre deosebire de oamenii culti, opiniile mele nu se bazeaza pe propria-mi cultura ci pe ceea ce am spoliat din a altora. Sunt un incult care are nevoie de citate ca sa para cult. Utilizez citate fara sa ma sinchisesc vreodata de autor sau conjunctura in care au fost enuntate. Cel mai comod imi este recursul la universalitate. Ca mine sunt majoritatea absolventilor facultatilor tehnice, economice si o buna parte a celor care au urmat facultatea cu ideea clara de a “ajunge undeva”. Initial am fost tineri la trup si deschisi la minte apoi ne-am lasat angrenati in sistem. Sistemul promite si chiar ofera variatia minima a unui proces…sistemul conduce intotdeauna la ceva. Dar sistemul uniformizeaza, sistemul nu tolereaza exceptii. De la cititul unui roman pe noapte in perioada liceului, am ajuns dupa facultate la unul pe an. Asta este situatia astazi, cand lecturile sunt dictate de nevoi politice, profesionale sau de…moda. Daca aveti dubii referitoare la ultima afirmatie uitati-va la ce s-a intamplat cu Alchimistul sau Codul lui Da Vinci, carti pe care multi le-au citit (oare?) ca sa nu ramana de caruta cand se faceau bisericute la “servici”.
Omul are varsta biologica si varsta psihologica. Uneori sunt defazate, dar cel mai adesea se suprapun ca intindere si corespund ca momente de criza. Exista o varsta pentru studii, pentru iubire, una pentru sex si procreere. Exista o varsta a spaimei reale de moarte. Exista o varsta pentru toate. Cand ma gandesc la moarte ma gandesc automat la batranete. Ma gandesc la varsta in care omul da buzna in biserica mai des decat in hipermarket. Ma refer la varsta cand barbatii se transforma in babe si muierile in mosi mustaciosi, moment in care omul concluzioneaza ca ar cam fi momentul sa-si puna o pila la Dumnezeu.
Ma gandesc la boxele imense scoase in pridvorul bisericii de la Sebastian. Reactia generala a trecatorului la auzul auzul "chemarii" electronic amplificate a bisericii era un zambet stramb, asemanator celui adresat posesorilor de telefoane cu manele, sau mai rau, o expresie de scarba si mila ca ce-a adresata cersetorilor. Chemarea era jenanta, jalnica mai degraba.
Chemarea trebuie sa vina din tine; nu religia sau spiritualitatea te vrea, ci tu vrei sa ajungi la ea. Dragoste cu sila nu se poate; dragostea cu sila este viol, iar violul cu acordul victimei nu-i altceva decat fantezie.
Cat timp oamenilor li se va parea ca spiritualitatea le violeaza mintea, o vor ocoli sau vor lupta cu ea.
Nu sunt un ascultator de manele dar am o teorie proprie asupra lor. Strict la obiect spiritualitatea lor exista la un nivel simbolistic limitat. Ce cuvinte cheie se aud cel mai des in manelele? Bani la lautari, femei si dusmani.
Bani la lautari este clar o trimitere la personalitate si la placere. Nu vrei sa cante muzica pentru toata lumea; vrei sa cante muzica pentru tine si acest lucru sa-l auda toti. Desi pare extrem de simplu femeia este simbolul central al oricarei manele. Practic nu exista manea fara EA. Femeia este tarfa, femeia este mama, femeia este sfanta, femeia este manea. Dusmanii sunt o chestie aparent cretina, dar va garantez cae este un simbol foarte important. Dusmanii inseamana concurenta, inseamna lupta. Dusmanii ne confera de fapt valoare, iar sfidarea lor legitimitate in a afirma: sunt cel mai bun!
Maneau place din doua motive. Este o copie aproximativa a unui hit cunoscut si intr-o romaneasca la fel de relativa, are niste texte care exprima aceleasi ideii in engleza: I’m king of the hill, I love my beach! Money for nothing and chicks for free.

5 comentarii:

  1. Dragul meu prieten ,
    Un mare noroc a cazut pe capul tau .Ai castigat la o extragere marele premiu .Incepand de azi , banca ta iti vireaza in contul tau zilnic 86.400 de euro .
    Jocul asta are insa si niste reguli pe care trebuie sa le respecti , ca orice joc de fapt .
    Prima regula ;tot ce nu ai reusit sa cheltui in ziua respectiva , ti se ia inapoi , nu ai voie si nu poti sa faci virament pe alt cont , poti doar sa cheltui.Dar in fiecare dimineata, banca iti vireaza iar aceiasi suma de 86.400 de euro in cont .
    A doua regula ;banca are voie sa intrerupa oricand jocul fara sa te avertizeze in prealabil .Oricand poate sa spuna „gata , jocul s-a terminat „.Poate sa inchida contul si tu nu mai primesti nici un ban .
    Ce ai face in cazul asta ?Ai cumpara tot ce-ti doresti , nu-i asa ?Si nu numai pentru tine ,ca nu ai reusi sa cheltui tot , ai cumpara ceva tuturor celor pe care ii iubesti , rudelor prietenilor , poate chiar si necunoscutilor .Ai incerca sa cheltui tot pana la ultimul cent , nu e asa ?
    In definitiv , jocul asta de care-ti spun se numeste „Realitate „ .
    Fiecare din noi , are o astfel de banca magica .Doar ca nu vedem .Banca magica se numeste „viata „ .In fiecare zi cand ne trezim , primim 86.400 de secunde de viata cadou si cand ziua s-a terminat nu le putem economisi pentru ziua urmatoare .Ce nu am trait azi , se pierde , trece si nu mai revine niciodata .In fiecare dimineata , banca iti umple contul cu acelasi numar de secunde , dar poate sa-l inchida fara sa te avertizeze .Ce faci dragul meu prieten cu secundele astea pe care la primesti cadou .Iti sunt ele mai putin pretioase ca aceiasi suma in euro ?Eu unul as fi in stare sa accept sa mi se ia cativa ani din viata, in locul catorva momente unice pe care nu le-am lasat sa se piarda ….Asa ca bucura-te de fiecare clipa ,de fiecare secunda traieste viata si invata sa pretuiesti tot ce se intampla .De fiecare data cand usa norocului ni se inchide , se deschide automat alta ,dar suntem asa de concentrati sa privim usa care tocmai ni s-a inchis, incat nu observam usa care sta deschisa sub nasul nostru.:)

    RăspundețiȘtergere
  2. :))))))))))))

    mno draga... i-ai futut si pa dire straits ... is manelisti amu! LOL de LOL!!! :)))

    in fine. de fapt vroiam sa zic ca nu esti singurul care spoliaza din diversi, de fapt nu prea exista posibilitatea sa nu spoliezi din diversi... seci tot aia suntem toti... manelisti culturali :)))))

    RăspundețiȘtergere
  3. dehlo bahtalo praleo trai-ti-ar neamu!!
    Mi-a placut mai, a dreaqu mi-a placut de tare!!
    Ma apuc de dat citate eufemistic de epidurale acu ca ai dat liber!!!
    pup:)

    RăspundețiȘtergere
  4. Da bre,Adriane! nu spusai io mai sus ca sunt semidoct?! Sunt si agramaticalist, cireasa pe tort!

    RăspundețiȘtergere
  5. ee, e cam paronim asa, bre, d-aia l-ai confuzat :P

    hai bine te-am gasit!

    RăspundețiȘtergere

COMENTARII MUCEGAITE