De când şi-a
pus iarna plapuma în uşa
mea, am început să
beau vin fiert. Am băut
până acum cât
n-am băut vin tot anul trecut. Mai exact
12 litri. După stupoarea
iniţială membrii familiei şi
vecinii au încetat criticile şi
au trecut la politica de suport. Adică
imediat ce pun cana pe aragaz se înfiinţează
careva să stea cu ochii pe ea, ca
să nu dea în
foc. N-ar fi aşa
săritori, dar
i-a speriat vinul meu fiert mai tare decât
codul portocaliu din ţară. Nu ştiu
prin ce minune datul vinului în foc
declanşează alarma
de gaze de la
centrala de apartament. Imediat ce ţipă
alarma mea, alarmele vecinilor se
sperie şi îi
urmează exemplul.
În plus celor de pe palier li se resetează
climatizatoarele ambientale. Deci mi-am tras
paznici. Practic nu trebuie decât să
pun ibricul pe foc şi
să aştept un semn care
apare sub forma acustică: "băăă
vezi că îţi sare vinu'
în aer", sau "vino bă
că îţi face
vinul unghi drept". Geaba le-am
explicat că unele soluţii
alcoolice fierb sub 90°
că n-am avut cu cine mă
înţelege. În funcţie de intonaţie şi
de interpret, dacă fac pe surdul, cana de vin poate chiar să-mi fie
adusă la nas. Nu spun mulţumesc, nici măcar nu zâmbesc pentru că
de la zaibărul clocotit mi s-au înegrit dinţii. Pe curioşi
îi anunţ că
nu consum fenol şi nici lichid de spălat
parbrize îmbuteliat în sticle de marii mistificatori
(producători?!) viticoli. Beau vin de
ţară, ceva soi hibrid din via din
curte. E facut din strugure naturel,
netratat, neudat şi aproape nelegat. Mai exact
ce a scăpat nemâncat
de grauri şi nefurat de vecini. După
calcule complicate estimez că
vinişorul ăsta îmi
ajunge exact până când
anunţă INMH că se termină
iarna. Adică pe 15 martie. Aia
este data la care divorţez de Vin
Fiert şi revin la prima dragoste, Bere
Rece. Masa dansul şi regretele
or să aiba loc La Bodegă.
Invit vecinii să-mi fie (iar)
martori. Care din
ei se simte în bani poate să-mi
zică „finule"
după ce-mi ţine
lada lângă scaun, bricheta
la spate şi o mâna rece pe frunte pentru orice
eventualitate.
În fine, ca
să nu ziceţi că
sunt băiat rău
vă dau reţeta
mea secretă de vin fiert
care declanşează alarme:
1. 1 cană
mare (cca. 350 ml) de vin roşu,
rozaliu, portocaliu...de care aveţi;
2. 2 linguriţe
zahăr brun (merge şi
blond dar să nu fie praf);
3. 3-4 bucăţele
de scorţişoară ruptă,
ori spartă
(puneţi măcinată
daca preferaţi vinul bălos);
4. 2-3 feliuţe
fine de ghimbir crud (puneţi pudră
numai dacă doriţi să râgâiţi
a cârnaţi);
5. 1 felie de
măr (orice culoare sau
soi, cu excepţia mărului lui Adam şi al Albei ca Zăpada);
6. 1 bucătică
de coajă de portocală
(3 cm2 pentru
ingineri);
7. 3-4 cuişoare
(atenţie, pionezele fierbinţi dăunează grav
gingiei!);
8. 2 boabe ienibahar (oare
asta era piperul ăla gigant de l-am
fiert în vin?!);
Gata reţeta.
Asta, ori
cumpăraţi (nu e de
reclamă platită) amestecul de condimente
pentru vin fiert de la Fuchs. Vedeţi
sa fie musai cel cu bucăţi
mari de condimente că ăla instant nu e
bun nici de suflat mucii la hamster.
Opinia mea.
Dacă se declanşează
alarma şi nu ştiti de unde se anulează, nu vă panicaţi. Cred că
se opreşte singură pe la a 3-a cană. Sau nu o mai auzi. Sau fierbi un vecin.
Bon ampăţit!
adică ai băut doar 12 litri de când s-a lăsat frigul? şi foloseşti o cană de 350 ml? m-ai dezamăgit, îmi făcusem altă părere despre tine :)
RăspundețiȘtergereAm spus vin da?! Seara, acasa. Nu comentam despre cuana Bere ca ie o duamna. Sssttt!
Ștergere