luni, 2 iunie 2014

Google oferă dreptul la uitare

 
Internetul nu uită și nu iartă?! Se pare că nu este așa, pentru că, Google a creat un formular online pentru cetățenii europeni care solicită companiei să le șteargă numele din rezultatele căutărilor. În Inquirer, Google motivează că acțiunea vine ca răspuns la Decizia Curții Europene de Justiție (CEJ) de a sprijini "dreptul de a fi uitat". Această decizie obligă Google să elimine link-urile legate de oameni pe care ei le consideră irelevante, depășite sau inadecvate.

"Vom evalua fiecare cerere individuală în încercarea de a echilibra drepturile la confidențialitate ale individului cu dreptul public de a cunoaște și a distribui informații", Google mai specifică și:

"Atunci când evaluăm cererea dumneavoastră, ne vom uita dacă rezultatele includ informații neactualizate despre dvs, precum și dacă există un interes public în acele informații – de exemplu, informații despre escrocherii financiare, incompetentă profesională, condamnări penale sau conduita publică a oficialilor guvernamentali."

Pentru a evalua cererea împreună cu autoritățile de protecție a datelor, Google va cere reclamanților să se identifice depunând o fotografie, document de identitate, numele, adresa de e-mail, URL-urile care se doresc îndepărtate, și să demonstreze cum anume informația ce o dorește ștearsă îi afectează pe ei personal sau pe cei pe care îi reprezintă. Aceste măsuri au chipurile menirea de a preveni furtul sau uzul de identitate virtuală, persoane sau companii în scopuri personale sau comerciale.

Se pare că imediat după publicarea anunțului Google a primit mii de cereri.

Din prisma personală de blogger pe platforma Blogger nu pot să nu mă întreb, oare cum mă va afecta asta pe mine? Să mă aștept ca Google sa-mi cenzureze articolele unde menționez proastele servicii oferite de hoteluri, restaurante, sau produse? Și cum o să procedeze, este o întrebare la fel de interesantă. Mă aștept acum ca tot felul de Gigei cu avocați grei să înceapă sa-și curețe prostul renume online, în pofida asigurărilor Google că asta nu se va întâmpla. În lumea asta totul este pe bani, inclusiv Google.

Dreptul la uitare pe net s-ar putea să fie o afacere mai tare ca bula papală. Sună frumos: Iertare de păcate virtuală! Odihească în pace memoria ta URL roabe a lui Goagle!

Și acum o ultimă nedumerire, de ce numai cetățenii europeni? Nu mai e America buricul pământului, sau ca de obicei americanii testează chestiile periculoase cat mai departe de peluza din fața casei?

Om trăi și-om gugăli!

 

14 comentarii:

  1. Răspunsuri
    1. Google ai vrut? Na Google!
      Jos textila, jos cenzura! Net is porn!

      Ștergere
  2. de fapt o sa fie o mica camera neagra, unde intri si zici "iarta-ma google, caci am pacatuit"

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. O sa fie cabana ta de la munte, aia cu semnal minor la net pe telefon si coleg sforaitor! :))

      Ștergere
  3. Bai va spun eu, va spune si DEX: treaba se impute!
    Suntem conectati la 99% cacat:

    http://realitychains.wordpress.com/2014/05/30/esti-conectat-la-99-rahat/

    RăspundețiȘtergere
  4. Da-mi te rog buletinul tau de vrei sa-ti stergi blogul :D

    RăspundețiȘtergere
  5. Nu ma gandisem la aspectele sesizate de tine. Eu chiar am intrat pe formularul acela si nu mi s-a parut deloc o treaba simpla. Pare conceput pt omul simplu (ei asa spun) dar trebuie sa justifici fiecare link. Si cum justifici? Ha? Ce dovezi ai ca acel link nu contine informatii reale?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cum spuneam, treaba abia adie, dar cand s-o imputi sa vezi!

      Ștergere
  6. se pate face si o cerere generala asa.." sunt o persoana extrem de insipida si lipsita de orice licarire de inteligenta care ar putea atrage vreun eventual navigator internaut, solicit strgerea numelui meu si a postarilor mele din analele internetului pe motiv de lipsa de interes public si irelevanta". In sustinerea celor afirmate anterior anexez cererea de divort a nevesti-mi unde gasiti descrierea mai pe larg. Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aoleu, pai daca pune ea cererea de divort pe net, nu certifica practic ca...exist?! Ca doar nu divorteaza de Phantomas...

      Ștergere
    2. existi, da n-ai ce cata pe net ca nu esti de nici un interes :-)

      Ștergere
    3. Vai ce draguta poti fi dumano!

      Ștergere
  7. in curând si Google va mucegai de asemenea si blogul tau va mucegai si va fi dat uitarii :))))))

    RăspundețiȘtergere

COMENTARII MUCEGAITE