miercuri, 24 noiembrie 2010

The Borgias - seria 1 - poze de figuranti

Familia Borgia este un serial tv de ficţiune istorica creat de Neil Jordan. Seria are ca baza povestea sangeroasei si puternicei familii italiane Borgia.
Produs de Michael Hirst acelas om care a produs Dinastia Tudorilor, serialul il are in distributie pe Jeremy Irons care il va juca pe Rodrigo Borgia, François Arnaud - Cesare Borgia, Oakes David - Juan Borgia, Grainger Holliday - Lucrezia Borgia şi Alexander Aidan ca Joffre Borgia. Derek Jacobi, ultimul cooptat in echipa va juca rolul Cardinalui Orsini.
Cum serialul va fi difuzat abia in 2011, la aceasta ora probabil inca se mai toarna scene la prima serie. Pe internet n-a fost difuzat decat un promo sec in care apare foarte scurt Jeremy Irons. Iata cateva imagini surprinse pe platourile de filmare din Ungaria ale acestui serial. Daca figurantii de platou va plac mai mult decat cei de mall, vizionati The Borgias!







joi, 18 noiembrie 2010

Creier de plastic


Îmi șterg nasul cu două șervețele umede din polietilen tereftalat. Mă roade stomacul iar gândurile îmi trec prin cap stohastic ca blondele prin pat. Scot o tableta de vitamina C din blisterul de polistiren, iar curentul îmi zboară folia de aluminiu plastifiat dintre degete. Vântul bate rece, gata sa treacă prin jacheta căptușita cu fibră poliesterica și față poliuretanică care seamăna perfect cu pielea de vită.

Iau loc la o masa epoxi-granit cu blat melaminat, trag tava din polipropilena mai aproape și din caserola de policarbonat înfulec mâncarea cu aroma pregnantă intens procesată. Se întețește furtuna. Ambalajele și foliile de polietilena frumos colorate din crengile copacilor par frunze gata să fuga de iarnă. Îmi huruie burta ca un extruder uzat iar capul stă să-mi expandeze ca o matriță prost etanșată.

Sar în picioare. Scaunul imitație de răchită se răstoarnă lovind țigarea doamnei de alături. Jarul îi face o gaură urâtă în plasa ciorapului de poliamidă. Oscilez de câteva ori încercând să-mi țin firea și echilibrul. Reclamele îmi valsează în fața ochilor. Mă precipită spre spațiul verde. Gura mi se deschide, mandibula coboară, maxilarul rabatează iar pielea bine gresată de margarină culisează până la ochelarii de soare înșurubați în creștet. Cu un icnet mut mă eliberez.

Aerul are gust de fum. Privirea panoramează bombeul polivinilic și activează zoom-macro pe grămada proaspăt purjata în iarba. Circumvoluțiunile lucesc topit a grafit și cupru. Câteva cabluri trecute de tranziția vitroasă mi s-au lipit de talpa siliconică. Nu-mi pasă. Îmi trebuie doar un alt creier de plastic. 

vineri, 12 noiembrie 2010

Situatie gravida


Unica mea fica mea are 16 anisori. Azi vine din oras incercanata si avand un aer nefericit. Ma roaga sa nu plec la birt si pe maica-sa sa shada nitzel pe sofa, ca are ceva sa ne spuie:
- Mamitza, tatel,...sunt embarasata, gravida!
- Mon Dieu, cordu' meu! Da' cine a putut fi ratanul imputit, nesimtitorul, disgratiatul si fiara care si-a batut joc de tine? Daca imi incape pe mana in acest moment, intru la cremenal, se stropsheshte nevasta-mea rosie ca para!
-Este un frantzuz cilibiu maman, ai sa-l vezi indata!
Cu foarte mare calm si delicatetz, fata ia telefonul si formeaza un numar. Suspina de doo ori dand cu ochisorii in grinda, isi rupe delicat o unghie falsa intre dintii de porcelan si pune jos receptorul.

In mai putin de sfert de ceas in fata casei franeaza nebuneste o masina tucheza si, cat ai manca doua masline, in rama usii apare un african mai chinoroz decat ceaunul, cu chelia vaxuita de rapiga musca pe dansa. Era turnat intr-un costum sineala, cu un buchet de roze albe in brate iar cand deschise gura, vazuram un sirag de dinti asa de albi ca se facu intunerec in incapere:
- Prea iubita doamna, si mult stimate domn, va rog sa-mi acordati...
- Ce sa ma rogi mai asinule, magarule, ce sa-ti acorz ciuahapule?!
- O minuta din pretiosul dumneavoastra timp pentru ma asculta...
- Harap canit, cioara smolita carile ti-ai batut joc de inocenta si tineretile copilei noastre...!
- Culoarea, politica si pozitiunea mea sociala nu-mi permit sa iau de sotie pe mult gratzioasa si nubila dumneavuastra fiica.
- Bivol puturos, corb libidinos, drac chelit, mamutza catranita, te-ai dat jos in din cocotier doar sa-mi lasi mie fata bortoasa! Sare iar sotia...
- Dar, daca pruncul nascut de dansa va fi baiat, drept cadou de botez va primi o vie cu crama, o facturie de blanuri, un restaurant de lux, o casa in buricul Bucuresti-ului, o vila la Carmen Silva si o vila la Sinaia. Daca va fi fata, va primi o fabrica de haine, o casa de moda lux, o cofetarie si deasemeni o casa in Bucuresti si cate o vila la mare si la munte. Iara daca vor fi gemeni, vor avea din partea mea fiescare cate o fabrica de conserve, cate o patiserie, cate un apartament si cate un pachet de actiuni „Malaxa" fiecare în valoare de 5 milioane franci.
Insa, daca va pierde sarcina...

- I-o mai tragi odata, fiule! Zic eu hotarat.

joi, 11 noiembrie 2010

Tiganii si extraterestrii


Bobo, imi dai bobo?! Bo' boane domnuu'....Deee-mi si mie cevaaa!
Da-i fa mamica, da-i ceva dulce nu vezi ca are circuit inchis la muci cu sistem de franare fortata?! Uite cum ies din nas si intra in gura pentru a fi ingititi si scosi din nou la oxigenat...Da-i fa, ca mucii sunt sarati!
Ce i-ai dat fa, un sevetel? Aaa...ie cu aroma de vanilie...Da-i fa doo, nu vezi ca e si sora-sa dupa poarta bisericii?!
Chiar fai fato, tu crezi ca stramosii astuia sunt ai de facura biserica cetate de acilea din Sarosul pe Tarnave si aia de o vazuram mai devreme in Biertan? Aia de ie patrimoniu Iunesco...
Auilei fa, sa stii ca nu! N-a facut-o tac'su si nici stra-stra stramosu' la a cincea sptitza de ceaun. N-a facut aia nimica, la fel cum n-am facut io navele spatiale din filmu' Star Sterp. La fel cum indienii aia de dorm sub paturi pe strada la Mmm Bai n-au facut Tajmahalaua, la fel cum amarashtanii aia de te foteaza cu camila, n-au ridicat in viata lor alta piramida decat aia de moloz cu motz din gangul de la colt.
Cum nu-i adevarat, fa ori esti proasta? Uita-te fa la el, uita-te la mine, la noi! Daca aterizeaza icstraterestrii acum si se uita la noi ce vad ei fa? Crezi ca fac vre-o legatura intre Casa poporului si cojile de seminte care iti atarna tie in carmazul de pe buze, precum corcoatzele la coada oii?!
Hai fa, scuipa guma si hai la drum! Nii la el fa cum sa repazit la ea, ca gaina la flegma! Fai trebuie sa plecam.
Haidi pa Romanie moderna cu trai medieval si populatie de caverna!

marți, 2 noiembrie 2010

Alte doua vorbe


Iubire, lasa-ma sa-ti spun doua vorbe!
Cred ca ai auzit expresia asta de “n” ori.
“Sa treci pe la mine sa-ti spun doua vorbe; abia stept sa vad pe Mitza sa-i spun vreo doua vorbe; doua vorbe sa-ti mai spun si inchid...”
Trecem peste cele doua vorbe ominprezente in gura rumanului devorator de mici, purtator de mamaligi si unghie mare la degetu' mic. Cum care doua vorbe?! “P..a mea. ”Astea! Si alte doua care au ajuns litere: O.K. Cand omul nu mai stie ce sa zica, cum sa defineasca o stare sau un obiect, arunca acolo un O.K. Si se scoate. Dar nu asta vreau sa spun.
Ma refer acum la cele doua vorbe de care fug eu ca un nebun:
Te iubesc!
Pare turbata faza, dar imediat ce le scot pe gura ma simt ipocrit, mincinos, las, curvar, defect, pervers...
Si ar mai fi vreo doua vorbe de zis pe aceaiasi linie dar la ce bun, tu ma cunosti oricum!
Asa ca in loc sa-ti zic doua vorbe crude, proaspat scoase din namol, ti le spun pe cele vechi, frumos conservate in formol.
Nu am dubii asupra adevarului continut ci asupra sensului. Ma tem ca nu te iubesc cum meriti tu ci cum stiu eu. Poate este adevarat ce canta cei de la DJ Project. Poate intr-o zi o sa te uiti la mine si o sa spui: Tu, nu stii sa iubesti!
Si totusi continui sa o spun. Ca asa este omul, sigur cand minte, nesigur cand stie ca simte. Suntem suma experintelor proprii si a informatiei cladite in noi de ceilalti. Prea multe filme, prea multe carti ne-au indus imaginea iubirii perfecte. Si am ajuns sa ne indragostim ca prostii de un simbol, sa iubim iubirea, inimioarele calchiate si scrisorile la indigo.
Si pentru ca ar trebui si sa stie si altii ce cred si ce simt, iti scriu. Si uite asa, pun scrisoarea asta pe blog. O mai ajustez putin. Pentru ca vreau, pentru ca stiu.
Iarta-ma iubire ca vreau sa spun lumii nu cat, ci cum te iubesc eu.
Doar doua vorbe si alte doua:
Te iubesc. Cum pot!
Te rog sa nu-mi raspunzi: OK!

luni, 1 noiembrie 2010

Romania, locul intai la phishing

Cati dintre cunoscutii vostri s-au intepat cu sms-ul "castigator"?! Ma gandeam ca li se intampla numai credulilor. Martea are 3 ceasuri rele, dar aia din 26 luna trecuta avea sanse sa semene a Vineri 13. Asa usor era sa ma frig, ca ma simt dator sa cer scuze tuturor "fraierilor".

Cand vezi sigla unei banci care intamplator este banca la care ai cont, este usor sa scapi un clik pe link. Mai ales ca te anunta ca ti-a fost blocat contul:


"Important: Informatii BRD
Recent am determinat ca login-ul in contul dumneavoastra s-a realizat de pe diferite computere si au fost incercate o gama larga de parole pentru logare.Drept urmare contul dumneavoastra a fost blocat. Pentru a debloca contul va rugam sa va confirmatii datele!:
Apasati link-ul de mai jos pentru a va confirma datele contului.
https://www.brd-net.ro/part/ro/idehom.html
Va multumim"

Fara sa ma gandesc am "apasat link-ul". Noroc ca firefoaxa nu dormea:


Tradus: bai nene, iti spune tanti Flacarica-vulpe batrana, sa te mai gandesti odata unde dai cu soarecu'!

Deodata mi-am dat o palma in cap: Ia stai frate, de unde puii lu' hector are BRD-ul mailul meu "de buceala"?! Mai arunc odata ochii la mail: adrisantu' necunoscut!

A dracului romanii astia; wiki zice ca sunt pe locul trei în lume la phishing, dupa China si Statele Unite, dar pe locul intai în Europa! Nu-l aflu eu pe ala de-mi vrea datele bancare, sa-i dau premiul si sa-i pun coronita. Pe gratiile celulei.